
Целіакія (celiac disease) – це спадкове аутоімунне захворювання дітей і дорослих, що виникає внаслідок постійної непереносимості клітковини (глютену). Глютен – білковий комплекс, що міститься у верхніх оболонках зерен пшениці, жита та ячменю.
При вживанні харчових продуктів, що містять глютен, у генетично схильних пацієнтів виникає імунна реакція організму, яка спрямована на пошкодження тонкого кишечника.
Симптоми целіакії
При типовій целіакії у пацієнтів переважають ознаки і симптоми мальабсорбції:
- діарея,
- стеаторея,
- втрата ваги або повільний ріст у дітей.
При атиповій целіакії пацієнти можуть мати маловиражені шлунково-кишкові симптоми без явних ознак мальабсорбції або, здавалося б, не пов’язані симптоми:
- здуття та біль в животі;
- залізодефіцитна анемія;
- хронічна втома;
- хронічна мігрень;
- периферична невропатія (поколювання, оніміння або біль в руках чи ногах);
- хронічна гіпертрансаміназемія (підвищені ферменти печінки) неясної етіології;
- зниження кісткової маси і переломи кісток;
- дефіцит вітамінів (B9 і B12);
- пізнє менархе / рання менопауза і нез’ясовне безпліддя;
- дефекти зубної емалі;
- депресія і тривожність;
- сверблячі висипання на шкірі тощо.
Картина целіакії у дітей і дорослих різна. У маленьких дітей з’являються симптоми після введення в раціон їжі, що містить глютен (найчастіше манної каші).
У зрілому віці симптоми виникають найчастіше між 25-40 роками, і їм може передувати якесь навантаження на організм (так званий пусковий механізм), наприклад, серйозне інфекційне захворювання, операція, травма, психічний стрес, вагітність, пологи і годування грудьми.
Лікується дане захворювання - безглютеновою дієтою, що застосовується протягом усього життя. Дієта заснована на виключенні всіх продуктів з пшениці, жита і ячменю.
Дозволені продукти: молочні продукти (рідке і порошкове молоко, сир, сметана, жовті сири, яйця); субпродукти (печінка, легені, нирки), риба; всі фрукти і овочі, горіхи; рис, кукурудза, соя, тапіока, гречка; всі види жирів; цукор, мед; приправи, сіль, перець; кава, чай, какао, всі види м’яса і м’ясних виробів (Увага!: мелені сухарі і манна крупа нерідко є компонентами деяких м’ясних виробів, таких як сосиски, паштети, паштетна ковбаса), хлібобулочні вироби, печиво та десерти, приготовані з продуктів, які не містять глютен; всі продукти, позначені позначкою у вигляді перекресленого колоска.
Заборонені продукти: продукти з пшениці, жита, ячменю та вівса; булки, звичайний хліб, хліб з цільного зерна, хрусткі хлібці; звичайні макарони; манна, ячмінна і вівсяна каші; перловка, вівсяні пластівці; тістечка, печива, солодощі, які містять глютен.
! Ускладненням целіакії може стати підвищений ризик розвитку злоякісних пухлин: лімфоми кишечнику, карциноми стравоходу або ротоглотки, аденокарциноми тонкої кишки тощо. Безглютенова дієта істотно знижує ризик розвитку раку.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар