
Оскільки під час переїдання кожен орган зазнає неймовірного навантаження, лікарі-дієтологи радять під час новорічно-різдвяних свят подбати про свій шлунок і вставати з-за столу із легким відчуттям голоду. Інакше, є ризики отримати недуги не лише шлунково-кишкового тракту, але і серцево-судинної та ендокринної системи. Ще важливо пам’ятати: що старшою є людина, то серйознішими будуть наслідки. При цьому проблема із зайвою вагою – це лише видима частина айсберга.
Щоб зустріти Новий рік гідно:
1. Перед затяжними святами бажано максимально очистити організм від шлаків. Напередодні застілля заплануйте похід до лазні. Це – один з кращих засобів.
2. До застілля непогано б «заправитися» вітамінами і мікроелементами – алкоголь істотно порушує баланс мінералів в організмі. До речі, звичай закушувати горілку соліннями дуже правильний – тим самим ви ніби заздалегідь зменшуєте ризик похмілля. У розсолі містяться ті солі і мінерали, які при зловживанні алкоголем активно вимиваються з організму.
Якщо вже стало зле...
Погуляйте, краще на повітрі, на природі. Рухайтеся, але не сідайте і не лягайте до зникнення відчуття тяжкості у шлунку: лежання та сон з повним шлунком не поліпшать самопочуття.
Увечері, після переїдання, можна зробити клізму для полегшення роботи шлунково-кишкового тракту і випити якусь приємну рідину, наприклад кисломолочний продукт, сік або трав’яний чай. На ранок бажано випити склянку прохолодної води, можна з медом, і виконати розминку з поворотами, нахилами, потягуваннями, тобто розтягування м’язів, особливо м’язів живота. Далі корисно прийняти контрастний душ з наступним інтенсивним розтиранням тіла.
На сніданок добре їсти рідку або напіврідку їжу, наприклад, кашу. Після сніданку треба прогулятися не менше 20-30 хвилин, щоб їжа краще перемістилася по травному тракту і спрацювала як поршень для вигнання вчорашніх надлишків.
Упродовж дня пийте більше рідини і їжте більше фруктів і овочів. Сирі рослинні продукти, особливо овочі, діючи як мітла, допомагають очищенню стінок кишечнику.
Якщо ж сталося так, що наступного дня після святкового застілля ви почуваєтеся погано, і цей стан не минає після звичних препаратів, не відмовляйтеся від можливості консультації у лікаря.
Пам’ятайте, їжа та напої мають бути джерелом позитивних емоцій та відчуттів, тому вчіться контролювати свої бажання і будьте здорові та красиві!
3. Якщо ви приймаєте будь-які медикаменти, максимально обмежте вживання спиртного. Поєднання лікарських препаратів і алкоголю може мати негативні наслідки.
4. До або під час застілля – але не після – непогано прийняти який-небудь препарат, що захищає печінку, наприклад, карсил.
5. Уявлення про те, що не можна «знижувати градус» – помилка. Річ не у фортеці, а у природі напою. Одним ближче виноградний і фруктовий алкоголь (шампанське, вино, граппа, коньяк), іншим – алкоголь зернового походження (горілка, віскі, джин, пиво), третім – напої з цукрового очерету, агави тощо (ром, текіла, самогон). Поєднання ж різнопланових алкогольних напоїв у великих дозах призводить до отруєння.
6. Для боротьби з токсинами вживайте які-небудь абсорбенти – хоча б активоване вугілля. Або звичайний білий рис, зварений без усяких добавок та олії.
7. Стан похмілля насамперед пов’язаний з накопиченням в організмі токсинів і надлишком оцтової кислоти – кінцевого продукту розпаду алкоголю. Найкраще гасити кислоту лугом – наприклад, пити «Боржомі». Не варто приймати аспірин – це теж кислота. Головний біль, можливо, і зніме, але загальний стан організму лише погіршить.
8. Помилково застосовувати для тверезішання каву. На певний час може з’явитися відчуття прояснення свідомості, але врешті-решт, ступінь сп’яніння лише збільшиться.
9. Не соромтеся під час застілля приймати травні ферменти – це значно знизить навантаження на організм.
10. Намагайтеся максимально очистити організм, не забуваючи при цьому про такі видільні системи, як шкіра і легені. Підіть у душ, вийдіть на свіже повітря, прогуляйтеся.
Основні заходи безпеки:
– Не голодуйте цілий день в очікуванні святкового столу. Хороший сніданок і легкий обід обов’язкові!
– За півгодини до того як сісти за стіл, випийте склянку холодної води. Це запустить травлення і злегка наповнить шлунок.
– Не налягайте на магазинні соки, – 2-3 склянки додадуть вам зайвих 140-300 калорій. Виняток – овочеві соки.
– Оскільки термін придатності всіх приготованих салатів із майонезом і сметаною – не більше 12 годин, не треба робити їх «про запас» і потім доїдати декілька днів. Заправляти салати слід не заздалегідь, а перед подачею на стіл.
– Вранці наступного дня слід обов’язково поснідати, навіть якщо ви плануєте після свят влаштувати собі кілька розвантажувальних днів. 1 січня – не найліпший день для цього.
Ольга ШУПЕНЯ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар