
Найліпшим помічником у боротьбі з різними хворобами може стати... соковижималка на кухні. Адже свіжовичавлений сік своїми руками точно натуральний і, якщо дотримуєтеся елементарних правил гігієни, не містить шкідливих вірусів-бактерій. Звичайно, ви не можете бути на 100 відсотків упевненими в тому, що їстівні овочі та фрукти, які придбали на ринку чи в магазині, не підгодовували отрутохімікатами у період їхнього вирощування. Та зазвичай вони накопичуються у клітковині, тож щойно вичавлений сік не містить хімії. Його варто випивати одразу (або не пізніше як через півгодини після приготування), тому що в цей час він містить найвищу концентрацію поживних речовин. Сік слід споживати за 30-60 хвилин до їди, або через дві години після. У жодному разі не присмачувати його сіллю, перцем чи цукром. Можна лише розводити водою (за показами) або додати трохи олії (якщо плоди містять жиророзчинні вітаміни).
Під час лікування соками варто дотримуватися міри. Пам’ятайте, що це концентровані напої, які у надмірній кількості можуть лише нашкодити: викликати алергію, або призвести до загострення певних недуг.
Важливо знати, що суто буряковий сік може спровокувати запаморочення чи нудоту, тому його ліпше поєднати з моркв’яним у співвідношенні 1:3. Соки редису, редьки, часника, цибулі та інших гострих овочів необхідно використовувати лише як добавку до інших соків у малих дозах – одну-дві чайні ложки.
До речі, при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та жовчовивідних шляхів, овочеві соки варто розводити водою у співвідношенні 1:3. А ще ліпше – перед початком такої терапії порадитися зі своїм лікарем.
Що полікують овочі та фрукти

* Людям з подагрою і камінням в органах приймати не регулярно і не більше 100 мл на день
** Знижує тиск. Тому його ліпше розводити іншим соком у співвідношенні 1:1, а гіпотонікам – 1:2
*** Містять підвищену кількість вуглеводів. Тому людям з надмірною вагою приймати не регулярно і не більше 100 мл на день
Кавун
Запобігає утворенню каміння в нирках, зменшує набряки, укріплює судини, знижує втомлюваність
Огірок
Нормалізує обмінні процеси, розріджує кров, запобігає розвитку подагри чи гальмує її розвиток
Помідор
Засіб проти ранніх зморщок, знижує шкідливий вплив вільних радикалів*
Перець солодкий
Антиоксидант, виводить солі, тому є хорошим засобом проти остеохондрозу
Буряк
Нормалізує склад крові, поліпшує її біохімічні властивості**
Морква
Поліпшує зір (якщо приймати з 1 ст. л олії), засіб проти гельмінтів
Картопля
Рекомендовано при гастриті з підвищеною кислотністю і виразковій хворобі
Капуста
М’який жовчогінний засіб, корисний при закрепах
Петрушка (корінь і зелень)
Налагоджує роботу наднирників і щитовидної залози, допомагає при лікуванні хвороб нирок
Селера (корінь і зелень)
Поліпшує стан при цукровому діабеті, зміцнює імунітет, легкий антибактеріальний засіб
Гарбуз
Поліпшує перистальтику, нормалізує сон, знижує нервозність, цілюще впливає на зір, очищує від токсинів
Малина, полуниця, смородина
Запобігає старінню дрібних судин, негативному впливу радіації, поліпшує колір обличчя
Черешня і вишня
Підвищують вміст гемоглобіну в крові і як наслідок – поліпшують самопочуття і тонізують всі органи
Персик і абрикос
Нормалізує роботу серцево-судинної системи, очищує від токсинів, виводить зайву рідину з організму***
Яблуко
Комплексний натуральний полівітамін. Знижує рівень холестерину і нормалізує вагу
Груша
Укріплює імунітет, допомагає при станах хандри , нормалізує роботу серцево-судинної системи***
Виноград
Нормалізує роботу печінки, органів дихання, має легку протизапальну дію
Слива
Засіб проти закрепів, має антитоксичний вплив, добре впливає на роботу серця і судин, нормалізує відтік жовчі
Цитрусові
Мають імуностимулюючу дію, знижують нервове напруження, поліпшують настрій
Ківі
Знижує рівень холестерину і сечової кислоти, що важливо при захвюрюваннях суглобів
Диня
Антидепресант, запобігає утворенню каміння у нирках і жовчовивідних шляхах, підвищує рівень гемоглобіну. Не поєднується з іншими соками.
Ольга ШУПЕНЯ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар