
В Україні за рік діагностують близько 90-140 випадків ієрсиніозу. Збільшення захворюваності відзначається осінньої пори з піком у листопаді, розповідає «Погляду» асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук Ядвіга Венгловська.
Передають цю хворобу гризуни, сільськогосподарські тварини (свині, велика рогата худоба), собаки, які виділяють мікроби з випорожненнями у різні об’єкти зовнішнього середовища, харчові продукти, воду.
– Зазвичай людина заражається під час вживання продуктів, забруднених ієрсиніями (молоко, овочі, фрукти), м’ясних продуктів і води, а також при недотриманні правил особистої гігієни, – пояснює асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук Нонна Богачик.
Відомо, що збудник цієї хвороби не тільки зберігається, але й розмножується при низьких температурах, що пояснює виникнення захворювання після вживання продуктів, які довго зберігали в холодильнику (+4°С) або в підвальних приміщеннях. Низька температура, висока вологість в овочесховищах є оптимальними умовами для розмноження ієрсиній.
Від моменту потрапляння збудника в організм людини до появи перших клінічних ознак хвороби може бути від 1-2 днів до 18-20. Клінічні прояви хвороби дуже різноманітні. Найбільш постійними проявами є ураження шлунково-кишкового тракту (нудота, біль в животі, рідкі випорожнення) на фоні підвищеної температури тіла. В тяжких випадках виражений токсикоз, зневоднення організму. Можливе виникнення симптомів апендициту (найчастіше у дітей), поява болю у суглобах, як у великих (колінні, плечові, гомілкові), так і дрібних (променевозап’ястні, фалангові). При генералізації процесу лихоманка може тривати від 5 до 20 діб, а іноді і триваліше. Часто спостерігається висипання на шкірі різного характеру. Буває іерсиніозний гепатит з вираженою жовтяницею, збільшеною печінкою, селезінкою. Інколи розвивається менінгіт, міокардит.
Прогноз цієї хвороби зазвичай сприятливий, однак при розповсюдженні по всьому організму – серйозний.
Для попередження цього захворювання треба пам’ятати, що основу профілактики складають санітарно-гігієнічні заходи, як і при інших кишкових захворюваннях. Першочергове значення має попередження зараження збудниками овочів, фруктів, коренеплодів, які зберігають в овочесховищах. Слід обмежити вживання харчових продуктів, які термічно не обробляють. Особливу увагу варто звернути на умови зберігання та реалізації продуктів.
Ольга ШУПЕНЯ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар