
Аби уповільнити старіння опорно-рухової системи та поліпшити її стан, варто дотримуватись профілактичних заходів, зокрема бути у русі та здійснювати дозоване фізичне навантаження. Адже для того, щоб залишатися здоровою людиною, необхідно щоденно витрачати (понад основного обсягу) за рахунок м’язових зусиль не менше 1200-2000 ккал. До речі, люди розумової праці витрачають на день лише 600-700 ккал, це враховуючи їхні виробничі і побутові навантаження.
– Недостачу рухової активності можна компенсувати фізичними вправами, – пояснює доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ Оксана Оліник. – Повільний біг, або біг підтюпцем – спосіб, який зможе, незалежно від нинішнього віку і стану здоров’я, повернути вам відмінний фізичний і психічний стан.
Помічні рослини, які рятують хворі суглоби
Щоб не допустити прогресування захворювань суглобів і довгі роки жити повноцінним життям, треба вчасно подбати про лікувально-профілактичні курси фітотерапії у поєднанні з лікувальною фізкультурою та фізіотерапією.
Для лікування суглобів використовують трави, які мають протизапальну, знеболювальну дію, загально зміцнювальний ефект, та навіть сечогінні відвари, оскільки хвороби нерідко пов’язані з порушенням сольового обміну.
Фітотерапію проводять або окремо, або разом з медикаментозним лікуванням, фізіотерапевтичними процедурами, лікувальною гімнастикою, рефлексотерапією. Як саме – вирішує лікар.
Рекомендують при захворюваннях суглобів такі добре відомі мешканцям Буковини лікарські рослини: береза (бруньки), глід (плоди), брусниця (листки, ягоди), бузина чорна (суцвіття, плоди), оман високий (кореневища), буркун лікарський (квітучі пагони), материнка звичайна (суцвіття), звіробій звичайний (квітучі пагони), суниця лісова (трава в період цвітіння і плодоношення), кропива дводомна (свіжа та суха трава), конвалія звичайна (листки й квітки на початку цвітіння), льон (насіння), липа (суцвіття), лопух великий (листки), меліса (свіжі пагони), пижмо звичайне (суцвіття), пирій повзучий (кореневище), парило звичайне (надземна частина під час цвітіння), ромашка лікарська (суцвіття), сосна (бруньки), спориш звичайний (трава), деревій (суцвіття), фіалка польова (трава під час цвітіння), хвощ польовий (літні зелені пагони), хміль звичайний (шишки з квітконіжками), цикорій дикий (корінь), чебрець повзучий (трава в період цвітіння), чорниця (листки та ягоди), щавель кінський (кореневище).
Лікувальні властивості цих рослин та рецепти застосування можна знайти у будь-якому довіднику.
Для цього також підходить ходьба. Слід ходити не менше години щодня, також ранкова зарядка, фітнес, тренажерні зали не будуть зайвими. Варто виконувати фізичні вправи без перевантаження суглобів, правильно вибирати одяг та взуття, вони не повинні заважати руху, мають бути функціональними та зручними. Рекомендується плавання, адже при цьому організм людини піддається подвійній дії: з одного боку, на нього впливають фізичні вправи, з другого – водне середовище. Корисними будуть і загальнозміцнювальні заходи – ранковий душ або обтирання для поліпшення кровообігу та обміну речовин.
За словами асистента кафедра внутрішньої медицини БДМУ Яни Телекі, крім віку, факторами, що сприяють змінам опорно-рухового апарату, є механічні травми, надмірна вага і довгострокове перебування у нефізіологічних позах. Для профілактики цих змін рекомендують: турботу про правильну поставу, підтримку нормальної ваги тіла, недопущення перевантаження найбільш сприйнятливих суглобів.
Захист хребта ґрунтується на неодноразовому протягом дня лежанні на твердій поверхні, на рівномірному навантаженні обох рук при носінні сумок з покупками, на піднятті важких предметів з максимальним використанням м’язів ніг при зафіксованому хребті. Крім того, рекомендують харчування, яке багате солями кальцію (молочні продукти) з великим вмістом білка і вітамінів. Необхідно виключити з раціону вуглеводи, що швидко засвоюються (цукор, шоколад, кондитерські вироби, білий хліб). Для готування страв треба використовувати рослинні олії, що містять поліненасичені жирні кислоти (соняшникову, соєву, кукурудзяну, оливкову). Перевагу потрібно надавати нежирним сортам м’яса і птиці (індичка, курка, телятина, кролик, дичина), рибі (скумбрія, сардини, тунець, лосось, палтус, а також устриці, мідії, риб’ячий жир). Окрім того, слід вживати достатню кількість рідини. Зазначене харчування вбереже від надмірної ваги тіла або допоможе схуднути.
Отже, правильне харчування і фізичні вправи є ключовими факторами у підтримці здоров’я опорно-рухового апарату. Враховуючи літню пору та велику кількість овочів та фруктів, а також клопоти на присадибних ділянках, можна сказати, що такий тандем зміцнить організм та поповнить запаси корисних продуктів на зиму.
Ольга ШУПЕНЯ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар