
Зазвичай компост готують досить довго – 7-10 місяців. Однак процес його дозрівання можна пришвидшити у три-п’ять разів.
Найпростіший спосіб – регулярно поливати компостну яму чи купу водою. Але ще швидше можна отримати це органічне добриво, якщо поспостерігати й зробити висновок, чого компостові бракує. Якщо відчувається процес гниття — з’явився неприємний запах — значить, у рослинній масі забагато азоту. Мікроорганізми занадто бурхливо розмножуються, поглинають кисень і гинуть. Такий компост готується дуже довго і втрачає свої корисні властивості. «Лікування» – слід додати соломи і злегка вилами перемішати субстрат. Солома вбере надлишки азоту і полегшить доступ кисню. Якщо компост просто не розкладається, найімовірніше, спостерігається зворотна «біда» – нестача азоту. Полийте купу з лійки розчином сечовини – дві-три столові ложки на 10 л води.
Що сприятливіші будуть умови для життєдіяльності мікробів, то швидше визріє компост. Найбільше шкодять і компостній купі, і ямі перепади вологості. Щоб цього уникнути, необхідно частіше поливати і присипати субстрат шаром землі 10-15 см. Землю можна замінити плівкою, лише треба продірявити її у кількох місцях для доступу повітря. Додатковий розігрів пришвидшить процес. Відкривайте компост тільки для поливів теплою водою. При такому підході добриво буде готове вже за 3-4 місяці.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар