
Натуральні приправи на підвіконні – мрія чи не кожної господині. Тож не варто відмовляти собі у насолоді посадити з десяток різних трав, які легко сходять у горщиках.
Часник – із зубочків
Ніжну зелень часнику можна виростити з допомогою зів’ялих пророслих зубочків. Рослина невибаглива, їй сподобається навіть у горщику із вологим піском, або ж у чашці з водою. Росте не так швидко, як цибуля, але і використовують цю зелень рідше.
Цибуля – з відходів
Непримхлива цибуля може прорости суто з корінців використаної цибулини. Для цього потрібно лише помістити корінцеву частину у ємність з водою. Звичайно, можна взяти і цілу цибулину, поклавши її у скляну банку із невеликою кількістю води. Залишіть на підвіконні – щоб цибуля мала необхідну кількість сонячного світла. За деякий час побачите, що з’явиться перше пір’ячко, яке можна зрізати, коли воно досягне потрібної вам довжини. Важливо – не забувати близько 1 разу на тиждень підливати воду у банку.
Селера у чашці
Зелень селери вирощують навіть із залишків твердих та потовщених стеблин. Для цього у неглибоку чашку потрібно налити воду та занурити корінням донизу. Не забувайте регулярно підливати воду і через декілька днів з’являться корінці та нові листочки, а через тиждень рослину можна буде висаджувати у ґрунт. Росте швидко, водночас є досить декоративною.
Імбир: корисно і красиво
Щоб виростити у домашніх умовах імбир, потрібен шматочок свіжого та гладенького імбирного кореня із двома-трьома живими бруньками. Якщо корінь дуже сухий, то його потрібно трохи потримати у теплій воді. Висаджувати імбир потрібно у горщик або ящик із землею бруньками догори. Ідеальними умовами для рослини є вологе, світле і тепле місце, але без потрапляння прямого сонячного проміння. Окрім того, що імбир є смачним та корисним, він ще гарно росте (схожий на очерет) – тому вирощувати його можна також як декоративну рослину.
Петрушка з насіння
Перед тим як сіяти петрушку, треба на добу залити насіння водою, аби випарувалися ефірні олії, які заважають швидкому проростанню. Насіння варто сіяти у м’який ґрунт на глибину 0,5 сантиметра. До сходів ємності з розсадою мають перебувати у темному місці. Петрушка любить вологу, тож поливайте її щодня. Після появи сходів – прорідіть.
Базилік із розсади
Виростити базилік на підвіконні можна будь-якої пори року. Для вирощування у закритих приміщеннях і на підвіконні підійдуть такі сорти: Гвоздичний аромат, Маркіз. Починати посадку можна як з насіння рослини, так і з відростків чи саджанців. Але краще з насіння.
Розмістіть на підвіконні ящичок або горщик для квітів, або візьміть довгий ящик для квітів, базиліку потрібно досить багато місця. Сійте насіння не глибше ніж на сантиметр, інакше травичка буде довго сходити. Між насінням залишайте пробіл сім сантиметрів. Коли рослина зійде і паростки матимуть п’ять сантиметрів, пора починати розпушувати грунт. Робити це потрібно періодично – раз на 2-3 дні. Розпушування збагачує ґрунт киснем.
Орегано – материнка по-нашому
У нас орегано зазвичай називають материнкою. Він же є родичем майорану.
Потрібно посіяти насіння у горщик і накрити плівкою або склом, щоб не пересохла земля.
На початковому етапі сіянці розвиваються дуже повільно. Але коли зійде, їх слід пересадити у постійні горщики. Поливати один раз на день і стежити за тим, щоб вода не застоювалася.
Крес-салат на серветці
Сходи крес-салату з’являються вже на 5 день після посіву. Якщо не хочете морочитися із землею, візьміть серветку, фланель або марлю, покладіть на тарілку, намочіть тканину і «посійте» туди крес-салат. Поставте тарілку у темне місце. Тільки-но з’являться паростки, перенесіть її на підвіконня. Коли салат виросте до 5-6 сантиметрів, можна збирати перший урожай. Якщо сіяти насіння з інтервалом 14 днів, у вас завжди буде свіжий салат.
Кріп за 40 днів
Кріп стійкий до холоду і невибагливий у догляді. Землю для посіву беріть торф’янисту. Уже через 40 днів після посіву пряна трава готова до вживання.
Розмарин не любить перепадів температури
Розмарин – світлолюбний вічнозелений кущик. Він досить невибагливий, але не любить різких перепадів температури. Насіння розмарину висаджують у добре розпушену землю, неглибоко, і накривають плівкою. Сходить воно досить довго – приблизно три тижні. Розмарин ліпше поливати за допомогою розпилення, щоб не пошкодити корінці. Перший урожай можна збирати, коли рослина досягла висоти 10-15 сантиметрів, а гілочки вже почали дерев’яніти.
М’яті – окремий горщик
М’ята росте як бур’ян. Тож вона легко може зайняти простір іншої трави. Саме тому її варто сіяти в окремий горщик.
Кінза не любить сонця
Кінза, або коріандр – однорічна рослина, яку широко використовують і у медицині, і у кулінарії. Вона не любить дуже яскравого сонця. Ця пряність вельми невибаглива – коріандр потрібно поливати не частіше одного разу на тиждень.
Лаванда чутлива до протягів
Лаванда дуже любить сонце і чутлива до протягів. Спочатку можна взяти горщик діаметром 30 см і об’ємом 1,5–2 літри. Горщики або контейнери для лаванди повинні мати можливість дуже хорошого зливу. Грунт повинен бути лужним (практично суміш торфу і піску), можна додати товченої яєчної шкаралупи. Якщо насіння все-таки не зійшло, можна спробувати прибрати горщик на 2 тижні у холодильник. Поливати молоді рослини потрібно ввечері або рано-вранці. Воду для поливу беріть відстояну, кімнатної температури. Поливати потрібно не тільки грунт, але і зелені частини рослини. Якщо у приміщенні дуже сухо, поблизу рослин потрібно розпилювати чисту холодну воду. Стежте за тим, щоб рослина отримувала достатньо світла і хоч трохи тепла. Зимувати лаванді необхідно у прохолоді, якщо лаванда живе на підвіконні, слід прикрити батареї.
Основні правила посадки
Посуд
Ви можете вибрати керамічні або пластмасові горщики, але ліпше використовувати контейнери або ящики. Посуд має бути широким і неглибоким, з дренажними отворами, щоб уникнути застою води. На дно обов’язково потрібно насипати дренаж – керамзит, черепки, крупний пісок.
Грунт
Для висівання рослин краще купити готовий субстрат у магазині. Бажано, щоб до складу суміші входив пісок або перліт. Перед тим як сіяти трави, землю рекомендують прожарити у духовці для додаткового знезаражування.
Посадка
Якщо насіння дрібне, його можна відразу висівати у вологий грунт, насіння замочіть на кілька годин у воді. Бажано попередньо перевірити на схожість: те, що спливло на поверхню, швидше за все, порожнє.
Насіння висівають у вологий грунт, неглибоко, прикриваючи лише невеликим шаром землі, потім зволожують грунт і накривають пакетом або склом для підтримки тепла і вологості. Перші сходи з’являться через 7-10 днів. Після їхньої появи пакет або скло забирають. Як тільки рослини трохи піднімуться, потрібно видалити всі слабкі паростки разом із коренем, залишивши тільки сильні.
Ніжні пагони необхідно захистити від протягів, забезпечити їм достатньо світла, вологи і підтримувати комфортну температуру. Не забувайте зрізати суцвіття, якщо з часом вони з’являться.
Розміщення
Більшість трав ліпше вирощувати на вікнах, що на південь, особливо базилік, розмарин, естрагон. На західних або східних вікнах можна посадити петрушку або чебрець, але вони будуть рости трохи повільніше, ніж на південних.
З приміщень ліпше підійде кухня, оскільки там підвищена вологість.
Освітлення
Трави люблять сонце, тому так важливо вибрати місце, де вони будуть освітлені не менше 6-8 годин на день. У напівзатінку можуть рости гірчиця, петрушка, щавель, кервель. Зимової пори року потрібно додаткове підсвічування.
Вологість
Багато рослин потрібно поливати регулярно, допускаючи лише невелике підсихання грунту між поливами. Важливо, щоб не відбувалося застою води: ліпше недолити, ніж перелити.
Деякі трави достатньо зрошувати час від часу, а ось базилік, зелена цибуля і петрушка люблять більше вологи. Також пам’ятайте, що у зимовий період повітря у квартирах сухе, тож вашим пряностям може знадобитися додаткове зволоження.
Ольга ШУПЕНЯ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар