
Червона риба – продукт недешевий, проте час від часу, а особливо до святкового столу, багато хто намагається придбати її обов’язково. Тим паче, що така риба не лише смачна, але і корисна.
У склад червоної риби входить повноцінний білок, що вирізняється високою засвоюваністю й ідеальними дієтичними показниками, та більшість мінеральних речовин, представлених у таблиці Менделєєва. Найціннішим елементом у рибі є жир, який містить корисні ненасичені омега-3 і омега-6 жирні кислоти. Жирні кислоти групи omega складають до 80 відсотків з усієї кількості жиру в червоній рибі. Вони надзвичайно корисні для здоров'я людини. Причому що його більше, то корисніше для здоров'я. Ці ненасичені жири перешкоджають розвитку атеросклерозу, оскільки помітно знижують рівень холестерину в крові, допомагають регулювати кров'яний тиск, зменшують ризик запалень і позитивно впливають на імунну систему. До речі, організмові взяти корисні жири, окрім як з жирних сортів риби та морепродуктів і рослинних олій, просто нізвідки. Вміст ненасичених жирних кислот вищий у тих видах риб, які водяться у холодних водах, крім того, вони смачніші й ароматніші.
Нарізку краще взагалі не брати. Як водиться, туди йде риба низького сорту, по суті, обрізки
У червоній рибі також є маса мікроелементів і вітамінів, зокрема імуноузміцнювальних вітамінів А і D. Білків у рибі, як у хорошому біфштексі, проте їхній склад багатший на одну амінокислоту - метіонін, який захищає печінку і не дає розвинутися цукровому діабету. До того ж риба краще і швидше перетравлюється, ніж м'ясо.
До того ж червона риба, якщо її вміло приготувати, досить-таки смачна. Проте гарний смак не гарантує якість і безпеку продукту. Є багато показників і речовин, які зовсім не міняють смак продукту, але роблять його непридатним до вживання. Наприклад, консерванти.
Барвники перетворюють будь-яку рибу на червону
Проте лише справжня червона риба корисна. Та під її виглядом підприємливі виробники продають геть інші продукти. А тому риба, яку продають сьогодні у магазинах, частенько буває підфарбованою.
Покупець має знати, де виготовляли товар
Важливими є не лише розміри чи вид риби, але і те, де її виловили. Є технічний регламент, який вимагає, щоб на упакуванні було зазначено, в яких умовах вирощено рибу. Скажімо, є риба, яка виросла у морі, а є така сама риба, яка виросла на фермі чи в умовах аквакультури, і відповідно, її годували певним кормом з використанням антибіотиків.
- Філе риби, якщо воно трохи попсувалося, забарвлюють звичайним харчовим барвником. Виробники користуються поширеною, проте хибною думкою, що яскравішим є колір риби, то вона якісніша, і продовжують фарбувати її. Не варто думати, що якщо рибу фарбують харчовими барвниками, шкоди ніякої не буде. Адже навіть харчові барвники можуть спровокувати захворювання печінки, нирок, викликати алергію, - розповідає технолог харчової промисловості Лариса Козак. - Однак рибу забарвлюють не тільки харчовими барвниками, на деяких фермах, де вирощують рибу, до корму додають спеціальні хімічні барвники. Риба, вирощена із застосуванням барвників, може бути яскраво-рожевою, помаранчевою і навіть червоною. Проте такі добавки мають досить негативний вплив на здоров'я людини.
Тому слід пам’ятати, що натуральна червона риба має блідий рожево-сірий колір, а саме м'ясо обов'язково напівпрозоре. На зрізі філе натуральної червоної риби має бути видно світліші прожилки.
Плавники та зайва вага видають рибу-"бройлера"
На рибних фермах рибу годують спеціальними гормональними кормами. У таких умовах риба моментально набирає вагу. Тому при покупці уважно огляньте рибу. Та риба, яку виростили на гормонах - з маленькими плавниками, на відміну від її родичів, виловлених «на волі». Риба, яка виросла на натуральних кормах, - з довгими плавниками і менша за розмірами.
Якщо ціла риба, легше обрати якісну
- Якщо риба з головою, зверніть увагу на очі - у натуральної необробленої риби очі світлі, у них немає каламутної плівки. Якщо очі запали і з плівкою, значить товар лежить досить довго, - продовжує фахівець.
Червона риба має бути не надто яскравою
Скарги на червону рибу в нас були. Наприклад, до нас звернулися споживачі, котрі купили на ринку у Чернівцях червону рибу, потім її замочили у воді, аби розморозити і вода стала червоною. Та навіть у магазинах стовідсоткової гарантії якості подібної покупки немає. Тут все залежить від добросовісності продавців та виробників.
Купуючи рибу, варто пам’ятати, що справжня червона риба не дуже яскрава, а тому потрібно розглянути зовнішній вигляд. Зокрема надто яскравий колір - ознака обману. Прийшовши додому, можна шматочок відрізати і намочити, якщо вона пускає колір, значить пофарбована. Це може бути навіть не червона риба, а звичайна біла.
Свідченням якості риби є такі документи, як висновок санітарно-гігієнічної експертизи, якісне посвідчення, декларація про відповідність. Також на упакуванні виробник повинен вказати кінцеву дату споживання «Вжити до» чи дату виготовлення та строк придатності, гранично-допустимий відхил від номінальної кількості, назву та повну адресу і телефон виробника, адресу потужностей (об’єкта) виробництва, номер партії виробництва, маса нетто.
До речі, риба – це такий продукт, де потрібно уважно стежити за терміном придатності. Якщо вжити прострочену рибу, то це може спричинити серйозне отруєння, яке доведеться довго лікувати.
Важливим показником якості риби є її луска - у натуральної необробленої хімікатами вона досить яскрава, від світло-сріблястого до темно-сірого кольору. Слиз, який покриває луску зовні, має бути без грудок і мати свіжий запах.
Разом з тим відсутність будь-якого запаху також є вагомим аргументом, щоб не купувати цей товар. Це значить, що риба була зіпсованою, але продавці вимочували її у воді з лимонним соком і оцтом, аби позбутися тухлого запаху і слизу. Потім рибу ретельно промили чистою водою і вона просто нічим не пахне.
В охолодженого лосося зябра повинні бути яскраво-червоного кольору, а у свіжомороженого блідо-рожеві. Якщо ж зябра білі, сіруваті або зелені - таку рибу купувати не можна. На зрізі філе повинні бути видні світліші прожилки.
Попросіть продавця натиснути пальцем на м'якуш риби - вона повинна бути досить пружною і швидко відновлювати форму.
Вакуумна упауковка приховує багато "сюрпризів"
У вакуумних упаковках продають стейки, філе і нарізки. Виробники рідко пишуть зараз, з якої частини риби взято філе. Однак саме ця інформація може допомогти зробити правильний вибір. Наприклад, найніжніше і жирне м'ясо є ближче до голови, а от якщо шматочок риби жилавий з великою кількістю білих прожилок, значить він був відрізаний від хвоста, а це найменш смачна частина риби.
Стейк - це шматок риби з кісточкою. Коштує він дешевше, ніж філе, але з ним доведеться поморочитися, забираючи прожилки і скелет риби. При виборі стейка злегка натисніть на нього пальцями, якщо кісточки відходять від м'яса, значить риба несвіжа. Звертайте увагу на зрізи. Вони не повинні бути рваними. Якісне філе повинно бути пружним. Якщо ж воно не таке, то ви ризикуєте купити рибу, яка погано просолена, або під час фасування була вже з «душком».
Нарізку краще взагалі не брати. Як водиться, туди йде риба низького сорту, по суті, обрізки. Ця риба ні за смаковими властивостями, ні за складом не є корисною. У неї обов'язково додають консервант - бензойну кислоту, яка може спровокувати розвиток алергії, астми і навіть раку.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Найбільш поширена у торговельній мережі риба та її характеристики
Назва |
Характеристика |
Лосось |
Це загальна назва для всього сімейства лососевих. Особливі прикмети: великий (до 40 кг), дуже жирний, причому багатий саме ненасиченими омега-3 жирними кислотами (у 100 г до 65% тижневої норми), у консервованому вигляді забезпечує до 25% добової потреби у кальції (непогано для наших кісток) . Найгідніший представник виду благородних лососів - сьомга. Так найчастіше називають рибу, яка водиться у північних морях. У 100 г її чудового яскраво-рожевого м'якуша міститься до 9-10% жирів і до 180- 220 ккал. Риб'ячий жир, звичайно, корисний, але якщо ви на дієті, то краще тимчасово перейти на менш калорійні сорти лососевих. |
Форель |
Є морська, прісноводна і райдужна. На відміну від сьомги, вона дрібніша (від 20 кг і менше) і має м'якуш більш насиченого червоного кольору. У ній також менше жирів (4-7%), а її енергетична цінність нижча (110-160 ккал). Зате з усіх червоних риб у ній найбільше фосфору - елемента, що забезпечує захист наших зубів і м'язів. |
Кета |
Риба смачна, досить велика - вага доходить до 5 кг, має, як і сьомга, яскраво-рожевий колір. За жирністю і калорійністю наближається до сьомги. |
Горбуша |
Нею частенько підміняють делікатесну кету. Щоб не попастися на цей гачок, знайте, що горбуша дрібнішо (близько 1,5 кг), у неї є характерний горб на спині, а м'якуш блідо-рожевий. Риба ця не надто жирна і калорійна порівняно з фореллю. |
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар