
За словами пані Ірини, саме із троянд розпочинається її кожен конфітюрний сезон.
- Аромат конфітюру, або варення з троянд занурює у спогади про дитинство навіть неемоційних чоловіків, одразу виникають розповіді про бабусю, яка варила його, - каже І. Микитеєк. - Дівчата теж згадують, як допомагали бабусям готувати це варення, а потім таємно відкривали баночку в коморі і їли по ложці.
Експертка із доброго конфітюру переконана, що варення з троянд має бути в кожному домі. Щоб поринати у світ дитинства, де є бабуся та варення, а значить, все в порядку.
Конфітюр з пелюсток троянд
Інгредієнти: 400 г пелюсток троянд, кілограм цукру, чайна ложка лимонної кислоти, вода.
Спосіб приготування:
400 г пелюсток троянд миють, складають у каструлю і пересипають цукром 500 г. Додають одну чайну ложку лимонної кислоти, розчиненої в 1/4 склянці води. Потім треба все перемішати і залишити на шість годин.
Згодом в 500 г цукру додають одну склянку води, кип'ятять і гарячим сиропом заливають пелюстки, які настоювалися шість годин.
Варять до готовності.
Готове варення гарячим розливають в сухі банки.
Джем зі слив з шоколадом та горіхами
Інгредієнти: 1 кг слив, 600 г цукру, 100 г чорного шоколаду, 100 г подрібнених волоських горіхів.
Спосіб приготування:
Сливи помити, видалити кісточки, пересипати цукром. Коли пустять сік, довести до кипіння і варити 20 хвилин. Потім відкласти на 12 годин. Опісля - знову довести до кипіння, додати шматочки шоколаду і горіхи.
Варити до повного розчинення шоколаду, і ще 10 хвилин.
Гаряче варення розлити у стерилізовані банки, закупорити і остудити.
Конфітюр з чорниці та лаванди
Інгредієнти: 1 кг чорниці, 1 кг цукру, 2 ст. ложки соку лимона, 2 ст. ложки сушених квітів лаванди.
Спосіб приготування:
Чорницю миють, змішують з цукром та лавандою. Дають настоятися добу в холодильнику.
Потім додають лимонний сік, доводять до кипіння і варять 20 хвилин.
Готове варення розливають у стерилізовані банки, закупорюють.
Яблучний джем-желе з прянощами
Інгредієнти: 1 кг яблук, 2 палички кориці, 5 зірочок бодяну,1 тертий мускатний горіх, 4 горошини духмяного перцю, цедра 1 апельсина, 5 гвоздичок, 8 лаврових листків, 500 г цукру, 600 мл води.
Спосіб приготування:
Яблука помити, розрізати на дрібні шматочки, разом зі шкіркою і серцевиною.
У каструлю покласти прянощі, апельсинову цедру, 2 зірочки бодяну, 4 бутони гвоздики, 2 лаврових листки та подрібнені яблука. Додати 600 мл води. Закип’ятити.
Зменшити вогонь і тушкувати під кришкою 1,5-2 години.
Яблучну суміш викласти в сито і залишити стікати над каструлею.
Отриману рідину, приблизно 600 мл, вилити в каструлю і додати цукор. Варити на маленькому вогні. Постійно помішувати, доки цукор цілком не розчиниться.
Збільшити вогонь, довести до кипіння. Варити 15 хвилин. Розкласти желе в банки, у кожну з них перед цим покласти лавровий лист та бодян, які залишились.
Смачного!
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар