• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – Середа, 29 Березня 2023
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Як приготувати яворівський пиріг, що увійшов до нематеріальної культурної спадщини України

Кухня
31.01.2023 | 14:28
0
792
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Як приготувати яворівський пиріг, що увійшов до нематеріальної культурної спадщини України
Найголовнішим у рецепті вважається проста, але дуже смачна начинка
То є Львів
A A A
Ніхто достеменно не знає, чому його називають саме «яворівським»

2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали ще 21 позицію. Серед них – 12 традиційних страв України загалом, і окремих регіонів зокрема. Тут є і традиція приготування яворівського пирога.

Історія яворівського пирога

Ніхто достеменно не знає, чому його називають саме «яворівським», його печуть далеко за межами Яворівщини, в різних районах Львівщини та не лише.

Цей гречаний пиріг є справжньою обрядовою стравою, без якого не минає жодне свято, храмовий празник, весілля, хрестини чи похорони. Під час зимових свят він був окрасою будь-якого пісного столу.

Пиріг смакує зі сметаною, холодцем, борщем, теплим і холодним, найкраще, якщо його підсмажити на маслі до хрумкої скоринки.

Найголовнішим у рецепті вважається проста, але дуже смачна начинка, яка робиться з гречки та картоплі.

Традиційно ніколи не пекли один пиріг, бо у великій родині то було б на один раз. Тому список інгредієнтів розрахований на два пироги або один великий.

Рецепт приготування яворівського пирога від «Пані Стефи»

Інгредієнти для приготування яворівського пирога: пшеничне борошно – 550 г, молоко – 250 г, дріжджі пресовані – 30 г, або сухі дріжджі – 6 г, яйця – 2 шт, соняшникова олія – 2 ч. л, цукор, сіль, перець чорний на смак, потовчене картопляне пюре – півтора кг, гречана каша – 700 г, цибуля ріпчаста – 400 г, сало - на власний смак.

Приготування начинки

Зваріть картопляне пюре, гречану кашу. Нашинкуйте цибулю, обсмажте в олії чи на салі. Змішайте підсмажену цибулю з відвареною гречкою та товченою картоплею.

Замішайте тісто для пирога

Пресовані дріжджі підсипте ложкою цукру і дайте розійтися. Якщо використовуєте сухі дріжджі, додайте їх до борошна та перемішайте.

Замісіть некруте тісто з борошна, молока, дріжджів, дрібки солі, цукру та одного яйця. Додайте олію або розтоплене масло, вимісіть, щоб увібрало жир, щоб тісто було, як на вареники – добре відставало від рук, але не було дуже тугим. Накрийте тісто рушником і поставте до теплого місця, щоб підросло.

Викладаємо пиріг

Коли тісто підросте, обімніть його. Розділіть наполовину та кожну половину знову поділіть на дві частини – одну трохи більшу десь на 2/3, іншу – трохи менше розміром 1/3. Із тіста більшого розміру розкачайте коло на дно круглої форми, щоб воно загиналося на борти. З меншої частини тіста зробіть коло для верху пирога.

Форму змастіть та обсипте борошном. Викладіть дно форми більшим колом, щоб краї трохи звисали. Поколіть виделкою та наповніть сумішшю гречки, картоплі й цибулі. Утрамбуйте, накрийте меншим колом і защипніть краї. Поколіть виделкою ще раз зверху, змастіть збитим яйцем.

Випікаємо пиріг

Посоліть і запікайте за температури 190-210℃ годину, доки пиріг гарно не зарум’яниться. Витягніть готовий пиріг, зачекайте, щоб він охолонув. Після цього вийміть його з форми і покладіть під неважкий гніт, щоб тісто і начинка з’єдналися. Їжте холодним або підсмаженим на маслі.

Теги: Україна – страва – їжа – рецепт – приготування – традиції – культурна спадщина – пиріг

Джерело: ТСН

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Цибулевий пиріг: класичний рецепт
Цибулевий пиріг: класичний рецепт
Пиріг із зеленою цибулею: весняний рецепт
Пиріг із зеленою цибулею: весняний рецепт
Рецепт капусти, запеченої з грибами і рисом
Рецепт капусти, запеченої з грибами і рисом
Дмитро Кулеба поділився рецептом смачного пісного крем-супу
Дмитро Кулеба поділився рецептом смачного пісного крем-супу
krystik (krystik)
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user

Популярні новини

На Буковині зареєстрували перехід релігійної громади з УПЦ до ПЦУ
На Буковині зареєстрували перехід релігійної громади з УПЦ до ПЦУ 14.03 14:01
  0   8405
На зупинці Дріжджзавод у Чернівцях раптово помер водій автобуса
На зупинці Дріжджзавод у Чернівцях раптово помер водій автобуса 10.03 16:27
  1   6395
У п'яної матері в Чернівцях соціальна служба забрала тримісячне немовля
У п'яної матері в Чернівцях соціальна служба забрала тримісячне немовля 24.03 14:04
  0   6228
За добу у місті Чернівці трапилося три аварії з потерпілими
За добу у місті Чернівці трапилося три аварії з потерпілими 10.03 11:55
  0   6016
ДТП з двома загиблими - на Буковині судитимуть водійку мікроавтобуса
ДТП з двома загиблими - на Буковині судитимуть водійку мікроавтобуса 16.03 15:51
  0   5114

Кухня

< >
Для діток загиблих учасників АТО провели у Чернівцях майстер-клас та екскурсію кондитерською
Для діток загиблих учасників АТО провели у Чернівцях майстер-клас та екскурсію кондитерською
21 Бер 2023 о 17:48
  599

Блоги

< >
Юрій
 559
Ніколи. Нікому. Нізащо Юрій Терон
© 2003 – 2023
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

У місті Чернівці запрацювала Мала сцена-майстерня драмтеатру
У місті Чернівці запрацювала Мала сцена-майстерня драмтеатру Вчора о 17:27
У Чернівцях пройшов чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту в приміщеннях
У Чернівцях пройшов чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту в приміщеннях 24 Бер 2023 о 15:11
Вагітна файна, як та писанка
Вагітна файна, як та писанка 22 Бер 2023 о 16:16

Відеорепортажі

У лісах Буковини відновлюють популяцію фазанів
У лісах Буковини відновлюють популяцію фазанів 27 Бер 2023 о 16:30
Працівника військкомату з Чернівців звинуватили у допомозі ухилянтам
Працівника військкомату з Чернівців звинуватили у допомозі ухилянтам 27 Бер 2023 о 12:31
Цьогоріч у Чернівецькій області планують висадити 2,1 млн сіянців
Цьогоріч у Чернівецькій області планують висадити 2,1 млн сіянців 22 Бер 2023 о 10:25

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(050) 374-25-22

[email protected]

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту