
2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали ще 21 позицію. Серед них – 12 традиційних страв України загалом, і окремих регіонів зокрема. Тут є і традиція приготування яворівського пирога.
Історія яворівського пирога
Ніхто достеменно не знає, чому його називають саме «яворівським», його печуть далеко за межами Яворівщини, в різних районах Львівщини та не лише.
Цей гречаний пиріг є справжньою обрядовою стравою, без якого не минає жодне свято, храмовий празник, весілля, хрестини чи похорони. Під час зимових свят він був окрасою будь-якого пісного столу.
Пиріг смакує зі сметаною, холодцем, борщем, теплим і холодним, найкраще, якщо його підсмажити на маслі до хрумкої скоринки.
Найголовнішим у рецепті вважається проста, але дуже смачна начинка, яка робиться з гречки та картоплі.
Традиційно ніколи не пекли один пиріг, бо у великій родині то було б на один раз. Тому список інгредієнтів розрахований на два пироги або один великий.
Рецепт приготування яворівського пирога від «Пані Стефи»
Інгредієнти для приготування яворівського пирога: пшеничне борошно – 550 г, молоко – 250 г, дріжджі пресовані – 30 г, або сухі дріжджі – 6 г, яйця – 2 шт, соняшникова олія – 2 ч. л, цукор, сіль, перець чорний на смак, потовчене картопляне пюре – півтора кг, гречана каша – 700 г, цибуля ріпчаста – 400 г, сало - на власний смак.
Приготування начинки
Зваріть картопляне пюре, гречану кашу. Нашинкуйте цибулю, обсмажте в олії чи на салі. Змішайте підсмажену цибулю з відвареною гречкою та товченою картоплею.
Замішайте тісто для пирога
Пресовані дріжджі підсипте ложкою цукру і дайте розійтися. Якщо використовуєте сухі дріжджі, додайте їх до борошна та перемішайте.
Замісіть некруте тісто з борошна, молока, дріжджів, дрібки солі, цукру та одного яйця. Додайте олію або розтоплене масло, вимісіть, щоб увібрало жир, щоб тісто було, як на вареники – добре відставало від рук, але не було дуже тугим. Накрийте тісто рушником і поставте до теплого місця, щоб підросло.
Викладаємо пиріг
Коли тісто підросте, обімніть його. Розділіть наполовину та кожну половину знову поділіть на дві частини – одну трохи більшу десь на 2/3, іншу – трохи менше розміром 1/3. Із тіста більшого розміру розкачайте коло на дно круглої форми, щоб воно загиналося на борти. З меншої частини тіста зробіть коло для верху пирога.
Форму змастіть та обсипте борошном. Викладіть дно форми більшим колом, щоб краї трохи звисали. Поколіть виделкою та наповніть сумішшю гречки, картоплі й цибулі. Утрамбуйте, накрийте меншим колом і защипніть краї. Поколіть виделкою ще раз зверху, змастіть збитим яйцем.
Випікаємо пиріг
Посоліть і запікайте за температури 190-210℃ годину, доки пиріг гарно не зарум’яниться. Витягніть готовий пиріг, зачекайте, щоб він охолонув. Після цього вийміть його з форми і покладіть під неважкий гніт, щоб тісто і начинка з’єдналися. Їжте холодним або підсмаженим на маслі.
Джерело: ТСН
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар