
Початок літа – чи не найліпший період для поповнення своєї книги рецептів новими видами салатів. Пахучі овочі та зелень зараз такі смачні, як ніколи, тому у приготуванні запросто можна обійтися без засушених заморських приправ.
Своїми рецептами смачних салатів ділиться з читачами «Погляду» професійний кухар Юлія Харик.
Салат зі шпинату, родзинок та горішків
Інгредієнти: 500 г шпинату, 25 г родзинок, 1 зубчик часнику, 1 ст. л. кедрових горішків і оливкової олії, сіль.
Спосіб приготування:
Теплою кип’яченою водою залити родзинки, залишити на 15 хвилин, потім відкинути на друшляк. Промити шпинат, зрізати грубі частини на листках, викласти в каструлю, включити сильний вогонь і відразу як тільки листя почнуть злегка в’янути, зняти шпинат з плити, охолодити його і крупно нарізати. Тонко нарізати часник пластинками, обсмажити його разом з горішками на вершковому маслі протягом 3 хвилин, покласти родзинки і шпинат, підсолити, поперчити, помішуючи готувати 5 хвилин. Перед подачею салат можна не остуджувати.

Салат зі шпинату з грибами і бринзою
Інгредієнти: 225 г свіжого шпинату, 200 г бринзи, по 125 г помідорів (ліпше чері) і свіжих печериць, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. оцту, 1 ч. л. цукру, авокадо.
Спосіб приготування:
Пластинками нарізати помиті гриби, нарізати шпинат, обчистити і тонко нарізати авокадо, видаливши кісточку, розрізати на половинки помідори чері, або звичайні томати, кубиками нарізати бринзу. Викласти підготовлені інгредієнти у салатник, перемішати. З’єднати оливкову олію, цукор, сіль і оцет, заправити салат, перемішати.
P.S. Печериці для цього салату можна обсмажити, якщо ви не хочете їсти їх сирими, як зазначено в рецепті.
З риби зі шпинатом і беконом
Інгредієнти: 50-100 г бекону, 50 г сиру, 10-15 маслин, 10 печериць, 1-2 огірки, 1 пучок шпинату, банка тунця, варене яйце, листя салату, виноград, сухарі, сіль, часник, олія оливкова.
Спосіб приготування:
Нарвати руками помиті салат і шпинат, викласти в салатник. Кубиками нарізати огірки і сир, викласти на листя, покласти виноград і нарізані оливки, посолити. Тунець розім’яти виделкою, викласти на салат, полити олією. Добре розігріти олію й обсмажити гриби, вилити на салат, потім укласти обсмажений бекон. Зверху на салат викласти сухарики, нарізане гаряче яйце, відразу подати салат теплим.
Зі шпинатом та яйцем
Інгредієнти: 500 г шпинату, 2 яйця, сухарики за смаком, 2 ст. л. тертого твердого сиру, сіль та перець до смаку, 1/3 склянки оливкової олії, лимон, півчайної ложки меду.
Спосіб приготування:
Спершу промийте шпинат кілька разів, щоб очистити його від бруду, після чого обсушіть. Покладіть листя шпинату у велику салатницю. Приготуйте заправку. Змішайте оливкову олію, сік лимона, сіль, перець і мед у маленькій мисці. Збийте все до однорідності. Заправку вилийте на листя шпинату. Ретельно перемішайте. Яйця розріжте на четвертинки та додайте у салат разом із сухариками. Посипте зверху все тертим сиром.
Зі шпинатом, помідорами і авокадо
Інгредієнти: 150 г свіжого шпинату, соковита салатна цибулина, авокадо, 2 помідори, 200 г печериць, 1 ст. л. кедрових горішків, 4 столові ложки оливкової олії, столова ложка бальзамічного оцту, лимонний сік, сіль, цукор, перець до смаку, зелень.
Спосіб приготування:
Шпинат для салату ретельно промити в декількох водах і викласти на паперовий рушник, щоб листочки просохли. Після цього їх можна скласти в пакет і в холодильник, щоб вони зберегли свою свіжість і хрусткість.
Печериці вимити, обсушити, нарізати і замаринувати в суміші оливкової олії, солі, перцю і лимонного соку.
Помідори і авокадо обчистити від шкірки і нарізати кубиками, відразу ж збризнути лимонним соком. Додати в салатник нарізану тонкими напівкружальцями цибулину, листя шпинату, промариновані гриби і полити все заправкою.
Рецепт заправки: змішати оливкову олію, бальзамічний оцет, цукор, сіль, перець, і все злегка збити. Посипати салат зі шпинатом горішками і прикрасити зеленню.
Салат із руколи
Інгредієнти: 10 листочків руколи, 3 помідори, 3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. лимонного соку, один зубчик часнику, 100 г горіхів, сіль до смаку, 100 г сиру (найліпше «Пармезан»).
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно гарненько помити листочки, просушити їх і покласти на плоский таріль. Викладайте так, щоб у вас вийшли кошики. Далі візьміть помідорчики, так само добре їх промийте, просушіть і поріжте тонкими кружечками. Потім викладайте на листя руколи і зверху полийте невеликою кількістю оливкової олії і соком лимона. Потім потріть сир на крупній тертці, посипте зверху помідори. Далі очистіть зубок часнику, подрібніть його, потім кедрові горішки, змішайте з часником і знову посипте салат цими інгредієнтами.
Салат з руколою й апельсинами
Інгредієнти: 200 г руколи, 5 апельсинів, 1 банка маслин.
Для заправки: одна цибуля-шалот, 50 г свіжої м’яти, 2 ч. л. гірчиці, 5 ст. л. оливкової олії, чайна ложка цукру, сіль до смаку.
Спосіб приготування:
Промийте, просушіть і порвіть руками руколу. Потім промийте під проточною водою апельсини, очистіть від шкірки і за допомогою гострого ножа зніміть білу шкірку. Вийміть з фрукта кісточки і поріжте м’якуш середніми шматочками. Потім покладіть апельсини в друшляк і підставте під нього тарілочку, це потрібно зробити для того, щоб сік, який стікав з фрукта залишився, бо він стане вам у пригоді. Потім почистіть цибулю і подрібніть її. Далі помийте листочки м’яти і так само подрібніть. Візьміть посудину, покадіть у неї цибулю і м’яту, додайте лимонного соку і гірчиці. Починайте змішувати і додавайте потихеньку оливкову олію, цукор, сіль і трохи перцю. Сюди ж – половину соку апельсина і добре все перемішайте.
Тепер візьміть салатницю, покладіть у неї руколу, м’якуш апельсина, маслини і залийте приготовленою заправкою. Поставте салат на годину в холодильник, потім посипте ароматною зеленню. І можете подавати до столу.
З кропивою і горіхами
Інгредієнти: 500 г листя кропиви, по 50 г петрушки і кропу, 4 зубчики часнику, 1-2 ядра волоського горіха, 3-4 ст. л. олії, 1 ст. л. соку лимона, сіль.
Спосіб приготування:
Промити кропиву і залити підсоленою киплячою водою, 3-4 хвилини проварити, дістати, відкинути на друшляк, злегка розім’яти, перекласти в миску. Перемішати олію з товченим часником і сіллю, покласти суміш до кропиви разом із посіченими кропом і петрушкою, а також потовченим горіхом, скропити соком лимона.
З кропиви, зеленої цибулі та яблук
Інгредієнти: по 50 г листя кропиви та зеленої цибулі, одне середнє яблуко, 2 ст. л. сметани (чи 1 ч. л. яблучного оцту та 1 ст. л. олії), сіль до смаку.
Спосіб приготування:
Дрібно порізати листя кропиви (попередньо ошпарене) та цибулю, крупно потерти яблуко. Усе змішати, посолити, заправити сметаною (чи олією з оцтом).
Легкий салат із кульбаби
Інгредієнти: 50 г листя кульбаби, 1 яйце, кріп, сметана, сіль.
Спосіб приготування:
Листя кульбаби подрібнити і посолити, почекати, поки воно пустить сік. Додати подрібнене варене яйце, кріп. Змастити сметаною. Такий салат корисний для підшлункової залози.
Франкфуртський зелений салат
Інгредієнти: 150 г листя кульбаби, кропиви, трохи м’яти перцевої, щавеля, 2 яйця, 1 цибулину, 1/3 склянки кефіру, 1 ст. л. олії, невеликий пучок пряної зелені (кропу, петрушки, зеленої цибулі), сіль, оцет, спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
Яйця зварені на твердо покришити. Щоб листя кульбаби менше гірчили, потрібно порізати їх і залити підсоленою водою на 20-30 хвилин. Що дрібніше порізане листя, то менше часу потрібно для вимочування. Зелень дрібно посікти, додати яйця і тонко порізану напівкружальцями цибулину. Заправити салат олією з кефіром, посолити, прикрасити зеленню.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар