• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – Понеділок, 04 Липня 2022
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

На десерт – торти, які випікала Ольга Кобилянська

Кухня
17.06.2022 | 12:28
0
468
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
На десерт – торти, які випікала Ольга Кобилянська
Посуд, який використовувала Ольга Кобилянська
facebook.com/oblrada.cv.ua
A A A
Письменниця охоче ділилася рецептами зі своїми гостями

Якщо в літературних салонах 1920–1930-х років обговорювалися художні особливості творів Ольги Кобилянської, то в кухнях дбайливих господинь того часу розбирали кулінарні приписи письменниці. Вона ділилася рецептами зі своїми гостями, а ті, як, наприклад, Олена Кисілевська, публікувала їх в часописах, здебільшого адресованих жіночій аудиторії. У коломийській «Жіночій долі» за 15 листопада 1937 року в рубриці «Що їсти» подано три рецепти з кухні О. Кобилянської.

Ті, у кого є час і натхнення, можуть самостійно розв’язати кулінарно-лінгвістичні загадки й дошукатися значення слів «андрут» і «веприни», а також дізнатися, скільки грамів у «вершній шклянці» – оригінали рецептів подаються. Адаптовані версії також пропонуємо увазі читачів, їх охоче надала старший науковий співробітник Чернівецького літературно-меморіального музею О. Кобилянської Юлія Микосянчик. Тож готуйте, відтворюйте або модернізуйте, головне, аби смакувало!


«Шайдель» – торт бісквітний, дуже добрий

Інгредієнти: 160 г вершкового масла, 160 г цукрової пудри, пів склянки густих вершків чи молодої сметанки (все-таки є питання, скільки грамів у склянці за старовинною мірою: у книгах рецептів 1930-х сказано, що рідини – то пів літра, а сметани?), ванільний порошок (не цукор!), 160 г мигдалю або горіхів, 30 шт. бісквітного печива, 1 вафельний корж, сухофрукти або цукати (слова в рецепті «овочі смажені (кондизовані)» наштовхують на думку саме про цукати чи сухофрукти), якщо немає таких, цілі плоди з варення (без сиропу; до речі, існує «сухий конфітюр» – варення, зварене без води), 4 жовтки.

Спосіб приготування:

Вершкове масло перетерти з цукровою пудрою на піну, додавати по одному жовтку й ванільний порошок. Терти доти, доки побіліє й загусне.

Окремо збити, щоби загусло, вершки або сметану, додати покраяні на смужки фрукти або добре обсушені вишні, полуниці, аґрус, абрикоси та подрібнений мигдаль (попередньо запарений).

На дно тортівниці покласти вафельний корж, на нього викласти:

1) шар бісквітного печива,

2) шар перетертого з цукровою пудрою та жовтками вершкового масла,

3) шар збитої з фруктами або ягодами сметани (або вершків).

Зверху знову викласти шар бісквітного печива, вершкового масла й сметани з фруктами. Верхній шар – збита сметана з фруктами.

Торт прикрасити шматочками фруктів, ягодами й покласти на холод, щоби добре застигло.


Торт шоколадний на білках

Інгредієнти: 250 г цукру, 250 г меленого мигдалю або лісових горіхів, 5 плиточок шоколаду (цікаво дізнатися, скільки важила плитка шоколаду в 1930-х, здається, у цьому рецепті – не менше 200 г!), піна з 12 білків, ложка потертих сухарів з булки.

Спосіб приготування:

Цукор, мигдаль (або лісові горіхи), шоколад добре розтерти, опісля додати піну з 12 білків і легко вимішати. Додати ложку сухарів, вимішати і спекти. Замість шоколаду можна використати какао, але тоді додати більше цукру.

Готовий корж змастити кисло-солодким повидлом й покрити шоколадною глазур’ю.


Пісочні рогалики по-чернівецьки (дуже смачні)

Інгредієнти: 120 г масла, 150 г борошна, 150 г (1-2 ложки «з верхом») лісових мелених горіхів, 40 г (ложку) цукру, мигдальна есенція.

Спосіб приготування:

Усі вище зазначені інгредієнти замісити разом, покласти на холод на годину.

Потім розкачати тісто, як на вареники, покраяти на квадратики, викласти повидло, скрутити, формуючи рогалик, і пекти. Ще гарячими посипати цукровою пудрою. Буде 20 малих рогаликів.

Оригінали рецептів О. Кобилянської (часопис «Жіноча доля» від 15 листопада 1937 року)

На десерт – торти, які випікала Ольга Кобилянська

Теги: історія – письменниця – Ольга Кобилянська – рецепти – випічка – десерти – новини Чернівців – цікаве

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Дрібнички з кухні Кобилянської: чернівчан знайомили з буднями відомої авторки
Дрібнички з кухні Кобилянської: чернівчан знайомили з буднями відомої авторки
Родина Ольги Кобилянської ініціювала оновлення її музею
Родина Ольги Кобилянської ініціювала оновлення її музею
Розповідають про дружбу Л. Українки та О. Кобилянської
Розповідають про дружбу Л. Українки та О. Кобилянської
Понад 4000 експонатів зберігають у музеї Ольги Кобилянської в Чернівцях
Понад 4000 експонатів зберігають у музеї Ольги Кобилянської в Чернівцях
krystik (krystik)
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user

Популярні новини

Буковинця вдарив бик: через кілька годин чоловік помер у лікарні
Буковинця вдарив бик: через кілька годин чоловік помер у лікарні 28.06 18:13
  0   12905
На Буковині за добу - 3 потопельники
На Буковині за добу - 3 потопельники 30.06 12:01
  0   11397
Колишнього гендиректора лікарні на Буковині, який присвоїв гумдопомогу, взяли під варту
Колишнього гендиректора лікарні на Буковині, який присвоїв гумдопомогу, взяли під варту 01.07 17:30
  7   11078
Укртрансбезпека провела рейд на під’їзді до МПП Порубне
Укртрансбезпека провела рейд на під’їзді до МПП Порубне 15.06 15:10
  0   9258
На Буковині втопився 22-річний юнак
На Буковині втопився 22-річний юнак 13.06 15:24
  0   8463

Кухня

< >
Як квашена капуста сприяє перемозі
Як квашена капуста сприяє перемозі
Вчора о 14:26
  225

Блоги

< >
Олександр
 1970
Укладання договорів: вимоги чинного законодавства Олександр Гермаковський
© 2003 – 2022
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

На Буковині відзначили День Конституції
На Буковині відзначили День Конституції 28 Чер 2022 о 13:38
Ракетний удар по Кременчуку: в області оголошено день жалоби
Ракетний удар по Кременчуку: в області оголошено день жалоби 28 Чер 2022 о 10:56
У місті Чернівці відкрили дитячу інклюзивну виставку живопису та малюнку
У місті Чернівці відкрили дитячу інклюзивну виставку живопису та малюнку 28 Чер 2022 о 10:07

Відеорепортажі

Зібров розкрив, де зараз Аліна Гросу та її бойфренд-росіянин
Зібров розкрив, де зараз Аліна Гросу та її бойфренд-росіянин 02 Лип 2022 о 16:09
Студентський ансамбль Буковиночка ЧНУ виступив на фестивалі у Румунії
Студентський ансамбль Буковиночка ЧНУ виступив на фестивалі у Румунії 02 Лип 2022 о 10:08
Перемога за нами! Зеленський звернувся з нагоди Дня Конституції України
Перемога за нами! Зеленський звернувся з нагоди Дня Конституції України 28 Чер 2022 о 11:23

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(050) 374-25-22

[email protected]

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту