
Традиційний український напій «Варенуха»
Інгредієнти: сухофрукти - 600 г, вода - 3 л, цукор - 400 г, мед - 500 г, лавровий лист - 3 шт., кориця - 5 г, гвоздика - 5 г, кардамон, мускатний горіх - 5 г.
Спосіб приготування:
Сухофрукти (яблука, груші, сливи, абрикоси та інші за смаком) перебрати, помити, залити теплою кип’яченою водою і настоювати 6 годин. Згодом додати цукор і варити до готовності сухофруктів.
Потім узвар процідити, додати мед, прянощі, довести до кипіння і витримати на маленькому вогні 10-15 хвилин. Залишити настоюватися 4 години, ще раз процідити і подавати до столу.
Суп з гарбуза і томатів з беконом

Інгредієнти: м'якуш гарбуза - 300 г, консервовані томати у власному соку - 1 банка (450 г), цибулина - 1 шт., часник – 2 зубчики, чебрець – 2 гілочки, сухе біле вино - 100 мл, оливкова олія - 2 ст. л., сіль, перець, паприка копчена - за смаком, тонкі скибочки копченого бекону.
Спосіб приготування:
Цибулю і часник дрібно нарізати. Гарбуз порізати невеликими кубиками.
На оливковій олії обсмажити цибулю, додати часник, чебрець і гарбуз. Обсмажувати на середньому вогні 6-7 хвилин, додати вино, тушкувати під кришкою 8-10 хвилин, видалити гілочки чебрецю, додати томати.
Довести до кипіння овочі, подрібнити у блендері, при необхідності додати бульйон або воду.
Довівши суп до бажаної густоти, повернути на вогонь, посолити і поперчити до смаку, прогріти.
Бекон обсмажити на сухій сковороді, викласти на паперові рушники.
При подачі бекон розкришити в кожну тарілку чи склянку або подати суп з цілим шматочком бекону.
Буряковий суп-пюре

Інгредієнти: буряк (сирий) - 500 г, картопля - 4 шт., цибуля (червона) - 1 ш.т, овочевий бульйон - 1 л, червоний винний оцет - 1 ст. ложка, вершки (10-15% жирності) - 200 мл, чорний мелений перець - 0,5 ч. ложки, мелена паприка - 0,5 ч. ложки, сушений базилік - 0,5 ч. ложки, сіль - 1 ч. ложка, сметана - для подачі.
Спосіб приготування:
Буряк очистіть і наріжте невеликими кубиками. У каструлі закип’ятіть бульйон, додайте у нього буряк, влийте оцет і варіть на маленькому вогні 40 хвилин.
Картоплю і цибулю очистіть і наріжте кубиками. Додайте їх до буряка і варіть, поки всі овочі не стануть м’якими.
Потім всі овочі подрібніть у блендері. Додайте вершки і всі прянощі, доведіть до кипіння. Подавайте суп зі сметаною.
Суп із галушками

Інгредієнти (для бульйону): 700 г курки, 4 картоплини, 1 білий корінь (пастернак, селера), 2 цибулини, 1 морква, пучок зелені (кріп, петрушка), 2 ст. ложки олії, 1 лавровий лист, 2 горошини духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль до смаку, 2 л води.
Інгредієнти (для галушок): 8 ст. ложок борошна, 130 мл молока, 1 ч. ложка вершкового масла, 1 яйце, дрібка солі.
Спосіб приготування:
Спочатку зваріть курячий бульйон. Курку помийте, обробіть, покладіть у каструлю, залийте холодною водою, доведіть до кипіння, зніміть піну і зменшіть вогонь.
Дрібно поріжте цибулю, картоплю – невеликими шматочками. Моркву потріть на крупній тертці. Подрібніть зелень.
Бульйон посоліть, додайте у нього білий корінь, половину цибулі, лавровий лист, духмяний перець і варіть на повільному вогні приблизно 40 хвилин. З готового бульйону дістаньте білий корінь і викиньте. У бульйон додайте картоплю і варіть 10 хвилин.
Цибулю обсмажте на олії 5 хвилин, потім додайте до неї моркву і обсмажте іще 5 хвилин. Додайте у суп засмажку і зелень, доведіть до кипіння.
Приготуйте галушки. Відокремте жовток від білка і покладіть білок у холодильник.
Розм'якшене вершкове масло розітріть з жовтком. Поступово і потроху вливайте у суміш молоко і додавайте борошно, постійно помішуючи.
Збийте вінчиком охолоджений білок із сіллю у піну, акуратно додайте у тісто і перемішайте. Тісто для галушок має вийти консистенцією густої сметани.
Швидко й акуратно додайте галушки у суп. Це зручно робити чайною ложкою, набираючи 1/2 ложки тіста і опускаючи його в киплячий суп. Не варто набирати ложкою занадто багато тіста − галушки у процесі варіння збільшуються в об'ємі.
Потім варіть суп із галушками ще 5 хвилин. Готові галушки мають спливти на поверхню.
Суп посоліть і поперчіть до смаку. Подавайте суп із галушками гарячим.
Пташине молоко без випічки

Інгредієнти: 30 г желатину, 4 ст. л. цукру, 4 ст. л. какао, 1 склянка молока, 400 г сметани, 250 г маскарпоне, 150 мл нежирних вершків, 1 склянка цукру, вершкове масло (для змащення форм).
Спосіб приготування:
Залити склянкою холодної води 10 г желатину для шоколадного шару. Дати настоятися. Перемішати цукор (4 ст. л.) і какао-порошок (4 ст. л.). Коли желатин розбухне, додати у нього цукор з какао. Підігріти, щоб розчинився желатин. Вилити у підготовлену силіконову форму (змащену вершковим маслом). Поставити в морозильну камеру, щоб застигла суміш хвилин на 20-30.
Желатин (20 г) заливаємо 1 склянкою холодного молока, залишаємо розбухати. Сметану, маскарпоне, вершки нежирні і 1 склянку цукру збити до густоти. Прогріваємо набряклий в молоці желатин і виливаємо в ємність з молочною масою, не вимикаючи міксер, і збиваємо до повного перемішування. Залишаємо хвилин на 10, щоб охолола маса.
Виймаємо з морозилки форму із застиглим шоколадним шаром. Виливаємо зверху білий шар.
Кладемо у холодильник до повного застигання (на ніч). Потім викладаємо обережно з форми.
Український узвар із сухофруктів

Інгредієнти: 200 г меду, 200 г чорносливу, 200 г сушених груш, 200 г сушених яблук, 100 г родзинок, 3 л води.
Спосіб приготування:
Підготуйте сухофрукти – промийте їх теплою водою і залийте холодною водою. Накрийте кришкою і залиште на 2-3 години.
Налийте в каструлю 3 літри води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив та родзинки і варіть ще 10-15 хвилин.
Наприкінці додайте мед, нехай закипить і зніміть узвар з вогню. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.
Морквяні котлети

Інгредієнти: молоко - 50 мл., курячі яйця - 1 шт., морква - 600 г, манна крупа - 4 ст. л., рослинна олія, сіль - 1 ч. л.
Спосіб приготування:
Для приготування цієї страви підготуйте моркву, манну крупу, молоко, яйце та сіль. Для обсмажування знадобиться рафінована соняшникова олія. Якщо хочете зробити котлети солодкими, додайте до них і цукор.
Моркву ретельно вимийте, заберіть із неї усі забруднення. Залийте її холодною водою та поставте варитися. Готовність перевіряйте, проштрикуючи велику морквину ножем у найтовстішому місці. Якщо ніж входить вільно, значить, овочі зварилися. Одразу ж злийте гарячу воду та залиште моркву вистигати без кришки.
Із вистиглої моркви зніміть шкірку. М’якуш наріжте невеликими шматочками, перекладіть у блендер. Зробіть із моркви пюре у блендері.
Перекладіть морквяне пюре в широку миску. Додайте до нього яйце, молоко, сіль. Усе перемішайте.
Насипте манної крупи та знову перемішайте. Закрийте миску плівкою та поставте у холодильник на пів години. Манна крупа вбере зайву рідину, набухне, і морквяна маса стане густою.
Підготовлений морквяний «фарш» повинен вийти м’яким, але пластичним. Зліпіть із нього круглі чи продовгуваті котлетки.
Олію розігрійте у сковорідці та викладіть котлети. Обсмажуйте їх з обох боків. На кожен бік піде приблизно 2 хвилини.
Складіть усі котлети в сковорідку, підлийте трохи води та закрийте кришкою. Протушкуйте 10 хвилин. Після цього котлети стануть м’якими, тому перекладайте їх на тарілку акуратно лопаткою.
Торт «Спартак»

Інгредієнти: вершкове масло - 100 г, вершки 10% - 3 ст. л., курячі яйця - 2 шт., какао-порошок - 20 г, штучний мед - 2 ст. л., борошно - 450 г, цукор - 200 г, сода - 1,5 ч. л.
Спосіб приготування:
У каструлі розтопити вершкове масло, додати до нього цукор, мед, какао-порошок, вершки, збиті яйця. Варити на малому вогні, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру. Коли цукор розчиниться, додати соду, варити до збільшення маси у 3 рази. Охолодити цю масу. Після цього частинами всипати борошно, замісити м'яке тісто.
Зробити з тіста ковбаску, поділити її на вісім рівних частин. Присипати робочу поверхню борошном і розкачати коржі товщиною 2 мм.
Випікати коржі у духовці, розігрітій до 180 градусів 3 - 5 хвилин.
Коли коржі охолонуть, перемастити їх заварним кремом на свій смак.
Підготувала Віра СОКІЛ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар