
Шоколадно-горіхові пасти – доволі смачні ласощі, котрі подобаються чи не кожному любителю солодкого. Особливо у захваті від них діти. Такий десерт можна намазати на хліб, додати як начинку у млинці та випічку або ж просто їсти ложкою. Та смачно – не завжди корисно, і це також варто враховувати.
- Найчастіше на прилавках крамниць є пасти з додаванням фундука або мигдалю, хоча деякі виробники для здешевлення продукту використовують арахіс, - каже технолог харчової промисловості Ігор Княз. - Що темніша паста, то більше какао містить продукт. Коричнева шоколадна паста з білими шарами виглядає ефектно, але у складі білого прошарку немає нічого корисного для здоров'я дитини - вона складається з цукру, пальмової олії і невеликої кількості сухого молока.
Думка фахівця
Що довший термін зберігання, то більше у ньому хімії та консервантів
Вибираючи шоколадно-горіхову пасту, насамперед, звертайте увагу на склад. Інгредієнти повинні вказувати на етикетці у порядку кількісного зменшення. Якщо какао-порошок зазначено ближче до кінця списку, значить, у цій пасті какао-продуктів мало. Зазвичай у такий десерт додають велику кількість ароматизаторів, які і створюють смак. Рослинні жири у складі продукту повинні бути названі. Якщо у складі є пальмова олія, краще відмовитися від такої пасти. Звертайте увагу на кількість «Ешок». Якщо подібних добавок багато, то від покупки краще відмовитися.
Зберігатися паста може при температурі від +6 до +18 градусів. Та варто пам’ятати, що довшим є термін придатності продукту, то більше у ньому консервантів та інших хімічних домішок.
І звичайно, повинні бути контакти підприємства-виробника, до якого у разі виникнення претензій можна звертатися.
Какао – замість шоколаду
Як розповідала на одному із інтернет-ресурсів технолог підприємства з виробництва шоколадно-горіхових паст Н. Гончарова, шоколаду у шоколадній пасті нема, смак продукту схожий на какао-порошок. Що більше какао-порошку у пасті, то вона менш солодка і більш терпка. У складі шоколадних паст на першому місці завжди стоїть цукор. Рідка консистенція пасти свідчить про те, що у складі міститься велика кількість горіхів. Оптимальна упаковка - зі скла або подібних щільних матеріалів. Така упаковка не деформується при транспортуванні і зберіганні та захищена від зовнішніх впливів
Трансжири – ще одна складова ласощів
Український Центр експертиз «Тест» провів лабораторні дослідження паст. Оскільки всі тестовані пасти виготовлені на основі рослинних жирів, то було вирішено перевірити у них вміст трансізомерів. Рослинні жири переважно є рідкими і містять дуже багато так званих ненасичених жирних кислот. Ненасичені жирні кислоти можуть існувати у двох конфігураціях: "цис" і "транс". Цисізомери, або ж цисжири - це природний варіант жирних кислот, тобто правильний, початковий варіант. Трансізомери - це "неправильні" або ж змінені жири. Вся проблема у тому, що організм не може відрізнити цисжири від трансжирів і при попаданні трансжирів організм приймає їх за "чисту монету" і включає в усі процеси. Для людини це загрожує утворенням небажаних сполук і серцево-судинними захворюваннями. В Україні загальних норм по вмісту трансжирів немає, норми є тільки у ДСТУ 4445: 2005 "Спреди та суміші жирові". Масова частка трансізомерів олеїнової кислоти у цій продукції не повинна перевищувати 8%. Експерти відзначили, що всі протестовані пасти містили менше 8% трансжирів.
Ароматизатори – замість горіхів
Відкрите питання і з горіхами. У деяких пастах вони у складі зазначені, декларована їхня кількість варіюється від 2 до 15%. Частина виробників обмежується тільки горіховим ароматизатором. Частіше трапляються пасти з додаванням лісових горіхів, але на основі арахісу або мигдалю теж можна "створити диво". Справжні горіхи куди смачніші і корисніші, ніж ароматизатори.
Е322 відповідає за приємну консистенцію
Крім какао-продуктів, горіхів і цукру, у складі шоколадно-горіхових паст є лецитин, він же емульгатор Е322. Ця речовина відповідає за "правильну" і однорідну консистенцію. Лецитин входить до групи фосфоліпідів, які містяться у рослинних оліях. Його звідти і отримують: з осаду, який утворюється при гідратації олій. Лецитин синтезується в організмі людини і тварин. Дослідження показали, що ніяких несприятливих змін при вживанні лецитину в організмі людини не відбувається. Його кількість при введенні у харчові продукти обмежується тільки технологічною необхідністю. Лецитин додають і в інші шоколадні вироби - цукерки та плитки шоколаду.
Ідеальний смак
Щодо органолептичної оцінки, то, як зазначають експерти, яких-небудь специфічних вимог до смакових особливостей паст немає, головне, щоб вони відповідали своєму найменуванню. А саме, оскільки це пасти, то вони повинні мати пастоподібну консистенцію. В смаку і запаху повинні відчуватися обіцяні складові - шоколад і горіх, а також солодкість і нічого стороннього, неприємного, відразливого.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Трохи історії
Як з’явилася шоколадно-горіхова паста
Горіхову пасту придумав лікар 1903 року для важкохворих, яким необхідне калорійне харчування рослинного походження. Робили пасту із обсмаженого арахісу, його перемелювали до ніжної, однорідної консистенції. Горіхова маса не застигає навіть у холодильнику, тому її можна було скласти в баночки, а після легко намазувати на булочки. Пізніше так стали перемелювати не тільки арахіс, але і мигдаль, фундук, фісташки, їх змішували з какао - ось так виникла шоколадно-горіхова паста.
А ось шоколадна паста з'явилася на світ завдяки щасливій випадковості. Сталося це 1946 року. Подружжя тримало у місті Альба на Півночі Італії бар-закусочну. Сім'я кілька днів готувалася до міського свята і робила цукерки, розраховуючи вигідно їх продати. Але день перед святом видався дуже спекотним, і всі цукерки розтанули. Тоді подружжя, щоб не розоритися, придумали вихід. Вони нарізали хліб і стали намазувати його цією солодкою пастою, роблячи солодкі бутерброди. Такі канапки припали до смаку міським жителям, і подружжя не тільки врятували себе від повного розорення, але і заробили хороші гроші. Так народився дивовижний продукт - шоколадна паста.
Готуємо власноруч
Рецепти пасти
Шоколадна паста
Склад: Молоко – 400 г, цукор – 400 г, борошно - 2 ст. л., масло - 100 г. какао - порошок - 3-4 ст. л., горіхи (попередньо подрібнити у блендері)
Приготування: У каструлі змішуємо цукор, какао-порошок і борошно. Помішуючи, додаємо поступово молоко, щоб не було грудочок. Тепер ставимо нашу каструльку на вогонь. На слабкому вогні доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Після того як закипить, додаємо масло і горіхи. І знову помішуємо. Варимо на слабкому вогні до загустіння, знімаємо з вогню і даємо охолонути.
Шоколадна паста з банана і авокадо
Склад: банани - 1 шт., какао-порошок - 2 ст. л., мед - 1 ст. л., кориця мелена - 0,5 ч. л., авокадо - 1 шт.
Приготування: Авокадо помити, обсушити, вийняти кісточку. Ложкою вийняти м'якуш. Банан помити, почистити і нарізати невеликими шматочками. У чашу блендера викласти шматочки банана і авокадо. Перемішати до однорідної маси. Потім додати мед, корицю і какао-порошок. Ще раз добре перемішати. Розкласти шоколадну пасту у банки, потім у холодильник на кілька годин.
Шоколадно-горіхова паста
Склад: молоко - 2 скл., цукор – 1,5 скл., фундук - 100 г, шоколад чорний 50% какао - 1 плитка
Приготування: Ставимо кип'ятити молоко, потрібно, щоб воно покипіло близько 15 хв. Поруч робимо карамель, плавимо цукор, коли цукор розплавиться, заливаємо карамель маленькими порціями у кипляче молоко, помішуємо і варимо молоко поки карамель повністю не розчиниться, потім робимо середній вогонь і нехай кипить близько 1,5-2 годин. Тим часом, очищаємо фундук, перемелюємо. Далі треба розтопити шоколад на водяній бані. Коли згущене молоко готове, змішати всі інгредієнти і почати збивати міксером або блендером близько 5 хв., зняти з водяної бані і розкласти у баночки.
Малиново-шоколадна паста
Склад: темний шоколад - 125 г. малина - 150 г, вершки 30% - 25 мл
Приготування: Подрібніть малину в блендері. Поставте вершки на вогонь, доведіть до кипіння. Поламайте на шматочки шоколад, потім розтопіть у вершках. До отриманої маси додайте подрібнену малину і збивайте віничком. Подавати цю пасту можна холодною або теплою.
Горіхова паста
Склад: банан – 1 шт., горіхи - 50 г, молоко - 50 г, какао - 2 ч. л. з гіркою, лікер - 1 ч. л.
Приготування: Банан, горіхи і молоко перетерти блендером, нагрівати на маленькому вогні близько 3 хвилин, додати лікер і у холодильник до повного охолодження.
Тест шоколадно-горіхових паст, березень 2010 р. |
|||
Марка) |
Belisa |
Nutella |
Pralinutta |
Найменування |
паста шоколадно-молочна |
горіховий крем з какао |
шоколадна паста з молочним какао та лісовими горіхами |
Білки / жири / вуглеводи, г у 100г |
2,4 / 36/45 |
6,4 / 31 / 56,4 |
1,4 / 35,8 / 60,5 |
Енергетична цінність, ккал у 100г |
513 |
530 |
570 |
Склад |
цукор, рослин. олії і жири, сухе знежир.молоко, суха молочна сироватка, борошно з плодів ріжкового дерева, какао-порошок, ароматизатори ідентичні натур. "ванілін", "шоколад" і горіх ", емульгатор лецитин, сіль |
цукор, рослинна олія, лісові горіхи 13%, какао порошок з низьким вмістом жирів 7,4%, молоко сухе знежирене 5%, сироватка суха молочна, емульгатор соєвий лецитин |
цукор, рослинна олія, лісові горіхи 3%, суха сироватка з молока, какао з низьким вмістом жиру, емульгатор соєвий лецитин, ароматизатор, сіль |
Загальна оцінка (100%) |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
Маркування (10%) |
задовільно |
відмінно |
відмінно |
Упаковка (10%) |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
Органолептика (80%) |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
Консистенція |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
характерна, пастоподібна |
характерна, пастоподібна |
характерна, пастоподібна |
|
Запах |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
солодкий, шоколаду та горіхів |
шоколаду та горіхів |
шоколаду та горіхів |
|
Смак |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
солодкий, шоколадний |
солодкий, шоколадний, виражений горіховий |
шоколадно-горіховий, солодкий |
|
Фізико-хімічний показник |
у нормі) 3 |
у нормі) 3 |
У нормі) 3 |
Вміст трансжирів (трансізомерів олеїнової кислоти), не більше 8%) 3 |
4,3 |
0,13 |
0,05 |
Шкала оцінок |
Результати тестування стосуються тільки зразків, які брали участь у тесті. Ми не відстежуємо подальші зміни продукту. |
||
відмінно |
1) - марки розставлені за оцінками за спаданням, при збігу оцінок - за алфавітом |
||
добре |
2) - ціни вказані на момент закупівлі зразків, грудень 2009 р. |
||
задовільно |
3) - в Україні трансжири нормуються тільки у спредах і жирових сумішах, норма по ДСТУ 4445: 2005 - не більше 8% |
Центр Експертиз «ТЕСТ» (www.test.org.ua)
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар