• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – П’ятниця, 20 Травня 2022
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Соуси додають страві смаку

Кухня
12.03.2016 | 16:11
0
4861
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Соуси додають страві смаку
Купуючи соус, читайте його склад
idna.com.ua
A A A
Головне – правильно підібрати його, аби не зіпсувати страву

Соуси вже давно стали невід’ємним доповненням багатьох страв. Їхнє розмаїття нині у крамниці просто вражає. Щоправда, не всі вони доступні пересічним покупцям, адже ціни стартують від 20 гривень і до 100-150 гривень. Водночас смачний аналог можна приготувати вдома, або придбати соус, завезений із-за кордону, оскільки він і якісніший, і дешевший за вітчизняний. 

Трохи історії

Відомо, що перший соус в Європі з'явився ще в ХII столітті. Але справжнього поширення він набув трохи пізніше, коли страви стали вишуканими. Як водиться, соус отримував свою назву по одному із компонентів, який у ньому містився. Припустимо, соус з помідорами або соус з волоськими горіхами, апельсиновий соус, тобто соус називався на честь домінанта у  рецепті. Ситуація трохи змінилася до XVIII, коли соуси стали отримувати «дипломатичні» назви, припустимо, на честь знаменитих людей. Нині ж соуси – невід’ємна частина як основних страв, так і десертів. Вони мають досить різні назви, подекуди зовсім не пов’язані з їжею, а їхня кількість просто величезна.

Від основи соусу залежить калорійність страви

- Вибір і приготування соусу мають велике значення для зовнішнього вигляду і смаку страв. Саме вони дозволяють урізноманітнити буденну кухню. Соуси, ніби аксесуари у кулінарії. Експериментуючи з соусами, можна підкреслити, пом'якшити або ж виділити якусь одну грань смаку основної страви, - каже технолог харчової промисловості Ігор Княз. - Також соуси впливають на поживність страв. В основі складу соусу може бути будь-яка рідина - вода або бульйон, рослинна або оливкова олія, овочевий або фруктовий сік, молоко, нерідко вино і навіть оцет. Від того, яка була обрана основа, залежить, чи буде страва калорійною.

Ціни на соуси стартують від 20 гривень і до 100-150 грн.

А для того, щоб надати соусу оригінальний смак, при приготуванні використовують різні продукти: цибулю, гриби, томат-пюре, каперси, виноградне вино, оцет. Для аромату додають перець (чорний і запашний, солодкий, свіжий або сушений), лавровий лист, петрушку, часник, пряні трави, спеції.

Якими соуси бувають

- Є багато різних класифікацій соусів. Наприклад, соуси бувають гарячими або холодними, - продовжує фахівець. - Для гарячих соусів використовують білий і коричневий м'ясний, рибний і грибний бульйон. Використання білого бульйону пов'язано з кольором соусу, який виходить у кінці приготування. Зберігати гарячий соус до подачі до страви потрібно у закритому кришкою посуді, використовуючи водяну баню при температурі 40-80 градусів (це залежить від виду соусу). Такий соус необхідно періодично розмішувати, щоб уникнути утворення плівки на верхньому шарі соусу. Холодні соуси прекрасно поєднуються з холодними стравами з раків, дичини, риби і овочів. Сюди також належать заправки для салатів і овочеві маринади. Масляні суміші використовують не для всіх груп страв. Найчастіше їх поєднують з бутербродами, іноді для рибних і м'ясних кулінарних виробів.

Також різняться соуси за методом подачі. За таким підходом їх теж можна розділити на дві групи. Соуси першої групи подають до столу окремо і додають до вже готової страви.  Існує велике різноманіття таких соусів. До другої групи належать соуси, які додають у страву в процесі її приготування. 

Про якість соусу розкаже тара та колір

- Обирати соуси потрібно ретельно. Звичайно ж, потрібно читати етикетку, стежити за тим, аби термін придатності не минув, а також розглядати тару, в якій продають соус, та його колір і консистенцію, - радить продавець-консультант супермаркету Ірина Мигай. - Не забувайте читати склад продукту. У якісному соусі не повинно бути штучних барвників і ароматизаторів. Серед інгредієнтів повинні бути тільки натуральні продукти - овочі, спеції тощо.

Далі розгляньте тару.  Якісні соуси продають тільки у скляних пляшках . Корисні властивості соусів, їхній смак і аромат не зберігаються належним чином у пластмасовій упаковці. Пластмасова кришка годиться тільки для соєвих соусів, тому що вони містять велику кількість солі, і повітря, що проникає під кришку, не може пошкодити соусу. Овочеві соуси повинні бути надійно захищені металевою кришкою. Натисніть вказівним пальцем на кришку в центрі. При цьому не повинно бути клацання. Інакше, упаковка не герметична, а значить, соус може бути зіпсованим. Однак і тут не все так просто. Деякі виробники використовують кришки з дуже жорсткого металу, які не прогинаються при натисканні і не «ляскають» навіть коли соус вже був відкритий. І немає ніякої можливості встановити, наскільки герметична упаковка. Ці кришки мають зовнішню відмінність. Їхня поверхня ідеально плоска і гладка. На ній немає двох ледь помітних рельєфних концентричних кіл, які завжди є на "правильних" кришках. 

Тоді постарайтеся трохи краще розглянути сам продукт. Візьміть пляшку в руки, подивіться на світло. Колір соусу повинен бути природним. Їдко-помаранчеві і яскраво-червоні відтінки томатних і перцевих соусів можуть бути отримані тільки із додавання барвників. Якщо у соусі є шматочки, то вони повинні залишатися природного забарвлення. Що стосується соєвих соусів, то тут встановити істину трохи складніше. Повертіть пляшку в руках, дивлячись на світло. Натуральний соєвий соус у тонкому шарі прозорий і світло-коричневий, тоді як виготовлений із кормової сої соус непрозорий і практично чорний. Те ж можна сказати і про соус, отриманий методом кислотного гідролізу.

Уляна ДЕЛІКАТНА

Популярні види соусів та їхні складові

Назва

Характеристика

Рецепт

Майонез

 

Його назву пов'язують із містом Майон. Під час облоги міста запаси провіанту вичерпалися. Герцог Рішельє вирішив приготувати що-небудь новеньке. Він взяв яйця, розтер їхні жовтки з сіллю, цукром і лимонним соком, а потім додав оливкову олію. 

Яйце - 1 шт., соняшникова олія  - 160 мл, гірчиця - 0,5 ч. л., сіль - 0,5 ч. л., цукор - 0,5 ч. л., сік лимона - 1 ст. л.

Кетчуп

Батьківщиною кетчупувважається Китай, звідки він був завезений до Англії. Однак спочатку в його склад входили анчоуси, гриби, боби і горіхи. І тільки два століття по тому невідомий кулінар додав до нього помідори. Згодом помідори витіснили з кетчупу всі інші інгредієнти. 

Помідори - 4 кг, оцет (10%) - 100 мл, цукор - 750г, сіль - 50г, червоний перець - 10г, імбир (мелений) - 5г, кориця (мелена) - 3г, гвоздика (мелена) - 3г, цибуля і селера (подрібнені) - 500г, вода - 4 л

Табаско

Табаско родом з Америки. Для соусу використовується сіль місцевих копалень і гострий червоний перець табаско.  Перець і сіль змішують і три роки витримують у бочках із білого дуба. Потім соус очищається від насіння і шкірки і протягом місяця перемішується з білим оцтом.

Перець чилі - 6 шт., помідори – 4 шт., цибуля – 1 шт., петрушка – 1 пучок, часник - 2 зубчики, оливкова олія - 2 ст. л., винний оцет – 1 ст. л., цукор, сіль, перець

Ткемалі

 

Грузинський соус до рибних, м'ясних страв і дичини. Так само добре підходить до картоплі і макаронних виробів.  До складу ткемалі входять сливи, часник і пряні трави, найголовніша з яких - омбало (болотна м'ята).

Часник - 1 головка, сливи ткемалі - 1 кг, кінза (коріандр) - 2 ст. л., кріп - 2 ст. л., перець червоний стручковий - 1,5 ч. л., сіль до смаку

Гуакамоле

 

Страва мексиканської кухні. Готують її з авокадо, соку лимона і солі, часто додають помідори, перець, часник й інші прянощі. Вважається одним з найбільш корисних соусів.

Авокадо (стиглі) - 2 шт., часник - 2 зубчики, лайм (сік) - 2 ст. л., сіль, перець

Песто

Песто - найпопулярніший соус італійської кухні. Готують його на основі оливкового олії, базиліка і сиру.  Подається до спагеті, риби і брускети.

 

Кедрові горіхи - 2 ст. л., часник - 2 зубчики, оливкова олія - 3 ст. л., базилік - 100 г, пармезан - 50 г, сіль - 1/4 ч. л.

Болоньєзе

М'ясний соус для італійської пасти родом з Болоньї. Вважається прекрасним соусом для всіх макаронних виробів.Традиційні інгредієнти: яловичина, панчетта (бекон), цибуля, морква, селера, томатна паста, м'ясний бульйон, червоне вино, іноді додають молоко або вершки. Однак можливі й інші рецепти.

Сіль, перець, орегано, базилік - за смаком, петрушка, сир пармезан, м'ясний фарш - 600 г, болгарський перець - 2 шт., помідори у власному соку - 500 г, оливкова олія, цибуля ріпчаста - 1 шт., часник - 2 зубчики

Бешамель

Бешамель - один із основних французьких соусів. Основою для нього є молоко і суміш борошна і жиру. Він набув значного поширення, особливо в європейській кухні. 

Масло вершкове - 4 ст. л., борошно – 0,25 скл., молоко - 2 скл., сіль за смаком, перець білий мелений горіх мускатний 

Тартар

У Франції «соусом по-татарськи» називається холодна заправка з звареного жовтка, рослинної олії й зеленої цибулі. Зазвичай подається до страв з риби і морепродуктів, стейку, холодного м'яса. Спрощений рецепт: розтертий яєчний жовток і зелена цибуля змішуються з майонезом.

Майонез - 100 г, яйця курячі (жовток) - 1 шт., вино біле - 1-2 ст.л., лимон (сік) - 1 ст.л., гірчиця - 1 ст.л., цукрова пудра - 0,5 ч.л., сіль, перець, огірки мариновані, каперси, петрушка, естрагон (свіжий), цибуля шалот 

Тисяча островів

Класичний американський соус для салатів і гамбургерів. Головні складові: майонез, кетчуп (томатна паста) і подрібнена паприка. 

Майонез - 100 г, кетчуп - 2 ст.л., паста чилі - 1 ч.л., огірки мариновані (дрібно порізати), оливки 

Теги: споживач – страва – їжа – приготування – соус

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Салат із запеченої капусти і нуту: смачно і корисно
Салат із запеченої капусти і нуту: смачно і корисно
Готуємо голубці: класичні та незвичні рецепти
Готуємо голубці: класичні та незвичні рецепти
Макарони найкраще вживати з томатними соусами і пряними травами, а не з маслом
Макарони найкраще вживати з томатними соусами і пряними травами, а не з маслом
Що приготувати під час Великоднього посту
Що приготувати під час Великоднього посту
krystik (krystik)
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user

Популярні новини

Буковина втратила ще одного Героя, захисника та вірного сина
Буковина втратила ще одного Героя, захисника та вірного сина 11.05 12:52
  0   26717
В запеклому бою загинув солдат з Буковини Іван Петрик
В запеклому бою загинув солдат з Буковини Іван Петрик 21.04 08:59
  0   18281
У боях проти російської армії загинув 19-річний військовий з Буковини
У боях проти російської армії загинув 19-річний військовий з Буковини 02.05 08:41
  3   17557
На Буковині авто Fiat з'їхало на узбіччя і перекинулося: водій загинув
На Буковині авто Fiat з'їхало на узбіччя і перекинулося: водій загинув 02.05 17:32
  0   13598
Сергій Осачук прокоментував ситуацію щодо продажу пального на Буковині
Сергій Осачук прокоментував ситуацію щодо продажу пального на Буковині 06.05 10:10
  4   10448

Кухня

< >
Великодні смаколики від Чернівців отримають українські військові
Великодні смаколики від Чернівців отримають українські військові
15 Кві 2022 о 08:54
  1167

Блоги

< >
Олександр
 1742
Укладання договорів: вимоги чинного законодавства Олександр Гермаковський
© 2003 – 2022
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

Модна історія: як одягалися українки 100 років тому
Модна історія: як одягалися українки 100 років тому Вчора о 16:49
Найбільша книжкова платформа України Yakaboo переїхала на Буковину
Найбільша книжкова платформа України Yakaboo переїхала на Буковину 18 Тра 2022 о 16:54
Близько 1600 дітей-переселенців та маленьких буковинців стали учасниками свята Діти-Дітям
Близько 1600 дітей-переселенців та маленьких буковинців стали учасниками свята Діти-Дітям 16 Тра 2022 о 10:13

Відеорепортажі

Поліцейські Буковини викрили масштабний шахрайський call-центр
Поліцейські Буковини викрили масштабний шахрайський call-центр Вчора о 14:50
Як працює гінекологічне відділення 2-го пологового будинку у Чернівцях
Як працює гінекологічне відділення 2-го пологового будинку у Чернівцях 18 Тра 2022 о 16:12
Медики міста Чернівці надають допомогу вимушеним переселенцям
Медики міста Чернівці надають допомогу вимушеним переселенцям 18 Тра 2022 о 13:58

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(050) 374-25-22

[email protected]

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту