• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – П’ятниця, 23 Квітня 2021
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Жінки готують для когось, а чоловіки – як для себе

Кухня
06.04.2013 | 08:29
0
3626
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Жінки готують для когось, а чоловіки – як для себе
Шеф-кухар ресторану «Турбіна» Крістіан Слюсар
Фото надано К. Слюсарем
A A A
Саме тому у провідних ресторанах шеф-кухарями стають представники сильної статі

Куховарення є мистецтвом, а кухарі – художниками, вважає чернівчанин Крістіан Слюсар, шеф-кухар ресторану РЦ «Турбіна». На початку 1990-х він працював офіціантом, пізніше – старшим офіціантом, барменом, адміністратором, помічником кухаря, кухарем, старшим кухарем, шеф-кухарем та навіть завідуючим виробництва.

На запитання, чи є він у соцмережах, відповідає: «Є, але буваю там дуже рідко, бо в основному «зависаю» на роботі». Тож про Крістіана можна сказати, що він – професіонал, який увесь свій час витрачає на приготування кулінарних шедеврів. Причому готує всюди – і на роботі, і вдома, і у гостях. Щоправда, навіть такому профі інколи хочеться взяти паузу...

Кулінарні пригоди італійця на Буковині 

Смак гарної страви має залишатися не лише на язиці, але й в голові

Сьогодні Крістіан є успішним і творчим шеф-кухарем, який охоче ділиться своїми надбаннями із читачами «Погляду». Одне з перших правил гуру кулінарії – продукт треба приготувати так, щоби про нього пам’ятали після того, як його з’їдять. І пам’ятали з хорошого боку. Тобто смак гарної страви має залишатися не лише на язиці, але й в голові.

Пісна страва – песто з баклажанів

Спекти баклажани. Обчистити від шкірки і дати стекти. Дрібно нарізати (не використовувати блендер). У цю масу до смаку додати сіль та перець. Дрібно нарізати свіжий базилік, підсмажений кедровий горіх, соєвий сир «Тофу», натертий на крупній терці. Перемішати масу, додати лимон і оливкову олію (з олією обережніше, інакше маса стане дуже рідкою і буде розтікатися). Подаємо на сухариках з хліба чи батона. Збоку на тарілку натираємо сир «Тофу» і прикрашаємо свіжим помідором і листком базиліку. І ще, подаючи песто, потрібно посипати страву пластівцями смаженого мигдалю.

Інколи краще не подавати страву до столу, ніж подати її поганою

У розмові із нашим гостем з’ясувалося, що викидати невдалі страви доводиться навіть професіоналам.

– Не помиляється лише той, хто нічого не робить, – пояснює Крістіан. – Як на мене, краще взагалі нічого не подавати до столу, ніж подати погану страву. Чому? Бо, як після поганої музики залишається кепський настрій, такого ж варто очікувати й від невдалої страви.

– До речі, розпочинати готувати необхідно із позитивного налаштування, – додає фахівець. – Я до цього ставлюся дуже серйозно, бо через руки, думки передається енергетика до їжі й, відповідно, до тих, хто її куштує.

І ще, пам’ятайте, можна ідеальну страву приготувати у поганому настрої, але, повірте, вона нікому не сподобається.

Складніше приготувати стіл на 10 осіб, ніж побудувати цегляну стіну

За словами Крістіана, готувати – це далеко нежіноча справа:

– Стояти 12-15 годин на ногах, перенести понад 100-120 кілограмів, плюс треба чимало побігати... Тож я схиляю голову перед усіма жінками, які працюють шеф-кухарями, оскільки це дуже важка пекельна праця. Так, усе гарно і легко виглядає, коли подають на стіл, а в процесі готування... Кожен господар і господиня чудово знають: для того щоб приготувати наїдки на 10 осіб, треба витратити набагато більше часу і сил, ніж для будівництва однієї цегляної стіни.

Ідеї пісного меню від Крістіана

Поради молодим газдам і газдиням

1. Не бійтеся продуктів. Навіть за приготування найскладніших страв треба братися легко, адже, як кажуть, переляк – не в руках, а в голові. Пам’ятайте, немає нічого неможливого, є невпевненість, ось від цього треба позбуватися.

2. Розпочинайте з елементарного – яєчні, смаженої картоплі, але обов’язково хоч трохи приправляйте страви любов’ю і терпінням.

 3. Готувати для сім’ї треба спільно. Боже борони, когось одного запхати на кухню, бо через місяць постійного стояння біля плити куховарення переходить у буденність. Насправді ж будь-яка трапеза має приносити задоволення обом партнерам. Як варіант, можна чергувати дні «жіночої» кухні із «чоловічими» та «загальними».

Шеф-кухар стверджує, що навіть пісні страви мають бути смачними, мовляв, піст – це не дієта. Каже, тут важливо не перевищувати кількість інгредієнтів: може бути від п’яти до семи найменувань (включаючи сковорідку і соняшникову олію).

– Ось під час теперішнього посту готую вівсяні котлети, – розповідає Крістіан. – Вівсянку роблю двох видів: одну частину запарюю окропом, а в іншу додаю борошно, пасеровану цибулю, моркву, спеції за смаком. Коли вистигне, усе змішую й формую котлети, які обвалюю в панірувальних сухарях і обсмажую на соняшниковій олії. Це елементарно робиться і дуже смачно виходить. Такі котлети можна подавати до столу, наприклад, із соусом із печених овочів. Загалом, є чимало ідей для приготування смачних і водночас пісних страв. Наприклад – перець фарширований овочами чи рисом, яблуко нафарширувати рисом по-східному, також можна зробити овочеві рулети на основі вафельних коржів, можна нафарширувати і запекти буряк. Варіантів є безліч, треба лише трохи пофантазувати.

Ольга ШУПЕНЯ

Досвідченим на замітку

Спеції

– Базилік чудово поєднується як з рибою, так і з м’ясом. Бездоганно підходить для соусів, головне – не переборщити, інакше спеція перетворюється в агресивного сусіда страви. Вона має підкреслювати смак їжі, а не домінувати.

– Розмарин підходить для м’яса, картоплі й є незамінним для язика, курячих сердець.

– Шавлія, яку на Буковині чомусь дуже мало використовують, бездоганна в курячій, свинячій печінці.

– Під час смаження й тушкування краще використовувати свіжі спеції, а для випічки і запікання – сухі.

М’ясо

– Для різних страв м’ясо має свій термін дозрівання. До прикладу, для карпачо м’ясо обов’язково має пройти процес заморозки.

– У вакуумній упаковці свіже м’ясо в маринаді можна зберігати два-три дні при температурі не вищій за -3 градуси. А без маринаду – не більше 12-14 годин.

– Підготовлений фарш для котлет необхідно використовувати одразу, бо через вміст хліба, цибулі, часника… розпочинається процес закисання, розмножуються бактерії. А ось просто перемелене м’ясо може зачекати в холодильнику кілька годин.

– У жодному разі не можна розморожувати м’ясо у воді, бо м’язова тканина всотує воду й під час приготування втрачає свій смак.

 – Щоб структура м’яса не стала надто рихлою, його слід розморожувати без шоку, поступово: з морозилки – в холодильник не вище мінус 3-5 градусів, а потім – при кімнатній температурі.
Теги: кухар – піст – страва – їжа – приготування – порада – повар

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Найсмачніші картопляні зрази з грибами – рецепт
Найсмачніші картопляні зрази з грибами – рецепт
Як приготувати пісні голубці з гречкою і грибами
Як приготувати пісні голубці з гречкою і грибами
Пиріг із зеленою цибулею: весняний рецепт
Пиріг із зеленою цибулею: весняний рецепт
Готуємо оригінальні пісні делікатеси
Готуємо оригінальні пісні делікатеси
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user

Популярні новини

Кліматолог попередила українців про аномальне літо
Кліматолог попередила українців про аномальне літо 17.04 19:27
  1   55720
Поліція знайшла безвісти зниклого чернівчанина
Поліція знайшла безвісти зниклого чернівчанина 31.03 18:31
  1   36050
Ці продукти з магазину краще взагалі не купувати: лікуватися вийде дорожче
Ці продукти з магазину краще взагалі не купувати: лікуватися вийде дорожче 03.04 20:01
  4   32107
Наступного тижня магнітні бурі підірвуть голови
Наступного тижня магнітні бурі підірвуть голови 04.04 18:47
  0   29666
Народний синоптик дав прогноз погоди на Великдень
Народний синоптик дав прогноз погоди на Великдень 24.03 23:45
  4   29082

Кухня

< >
Українець потрапив до офіційного списку 50 людей, які змінюють світову гастрономію
Українець потрапив до офіційного списку 50 людей, які змінюють світову гастрономію
20 Кві 2021 о 19:44
  674

Блоги

< >
Наталія
 4842
Кожного разу, коли потрібно вирішувати проблему насильства у сім’ї, я вкотре переживаю свою… Наталія Батракова
© 2003 – 2021
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

Громади Буковини отримали 10 нових шкільних автобусів
Громади Буковини отримали 10 нових шкільних автобусів Сьогодні о 13:24
У Чернівецькій міськраді розповіли про капітальний ремонт вул. Заньковецької
У Чернівецькій міськраді розповіли про капітальний ремонт вул. Заньковецької 21 Кві 2021 о 15:16
На кордоні Буковини знову стріляли: контрабандисти втекли
На кордоні Буковини знову стріляли: контрабандисти втекли 21 Кві 2021 о 12:46

Відеорепортажі

У Чернівецькій міськраді планують впорядкувати сквер біля Резиденції
У Чернівецькій міськраді планують впорядкувати сквер біля Резиденції 21 Кві 2021 о 16:10
В. Зазуляк розповів про реконструкцію Центральної площі Чернівців
В. Зазуляк розповів про реконструкцію Центральної площі Чернівців 21 Кві 2021 о 15:41
У Чернівецькій міськраді розповіли про капітальний ремонт вул. Заньковецької
У Чернівецькій міськраді розповіли про капітальний ремонт вул. Заньковецької 21 Кві 2021 о 15:16

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту