
За словами доктора економічних наук, професора Олексія Плотнікова, продукти харчування не можуть зберігатися так само довго, як наприклад, будівельна арматура. Найчастіше – це товар з обмеженим терміном реалізації. Тому підприємства, щоб вижити, неминуче зіткнуться з необхідністю підвищувати відпускні ціни навіть ризикуючи втратити частину споживачів, повідомляє finance.ua.
- Ціни на харчі зростуть неминуче, так як тривають тенденції стагнування галузі і немає відчутних проривів по виходу на зовнішні ринки. Коли це станеться – питання дискусійне. Все буде залежати від курсу валюти, - розповів Плотніков.
- У нас ціни не знижуються, хоча і не ростуть так, як могли б. Наприклад, за даними Держстату, ціни в рослинництві в лютому 2016 р виросли, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 28%, а в тваринництві на 16%. І це при тому, що інфляція за минулий перевищила 40%. Тому ціни виростуть на 30-40% вже до кінця нинішнього року, – пояснив, у свою чергу, економічний аналітик Всеволод Степанюк.
За словами голови об’єднання "Укрхлібпром" Олександра Васильченка, від розуміння яким буде курс долара сьогодні залежить буквально все.
- В минулому році, коли був стрибок курсу на початку весни доходило до того, що кілограм борошна "наздогнав" за ціною кілограм хліба. Тобто сировина коштувала як вже готовий товар, який з нього справили, – розповів він.
Степанюк додає, що чималу роль в зростанні цін може зіграти і спекулятивна складова.
- З огляду на те, що деякі виробники і торговці зараз закладають курс 32-35 грн/$, можна розцінювати це як один з факторів "вкидання" недобросовісної інформації або створення паніки, що курс реально зросте до таких відміток, – говорить експерт.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар