
Сезон заготовок ягід та фруктів на зиму давно минув, однак цукор у супермаркетах міста і далі дорожчає. Ще у жовтні найдорожче білим піском торгували по 18-19 гривень за кілограм. Нині ціна сягає уже двадцяти гривень за кілограм. Власне, справджується прогноз, напередодні українців лякали підвищенням ціни на цукор до кінця листопада до 20 гривень. Однак це ще не кінець, кишенькові експерти прогнозують, до нового року цукор може подорожчати до 25 гривень.
Про подорожчання цукру заговорили й у Міністерстві аграрної політики. За їхніми оцінками, за останній місяць гуртові ціни на солодкий пісок зросли на 11% (до 12,05 грн. кг), а роздрібні – на 15% (до 14,3 грн. кг). Однак міністерська статистика далека від реальності. У магазинах за кілограм цукру просять 19-20 гривень. Найдешевший цукор на вагу можна знайти лише у великих супермаркетах приблизно по 15 гривень за кілограм.
Власне, чи реальні прогнози експертів і звідки «ростуть роги»? Адже попри заяви аграріїв та виробників про неврожай цукрових буряків в Україні, економісти констатують, цукру вистачить із попередніх запасів.
18-20 гривень за кілограм вартує фасований цукор, на вагу можна знайти ще за 15 гривень
Аналітики вважають, що причин подорожчання цукру є три. Найперша – зниження його виробництва в Україні до критичного рівня. Виробництво цукру в підсумку знизилося з торішніх 1,8-2 млн. тонн до 1,3 млн. тонн, – зазначає аналітик компанії «Украгроконсалт» Андрій Кім. – Другий фактор, який спровокував зростання цін, підвищення цукрових котирувань на міжнародних біржах. Бо упродовж жовтня цукор у світі подорожчав навіть більше, ніж в Україні – на 17-18%.
Та найголовніша причина – створення цукрового ажіотажу. Це спроба виробників, гуртових і роздрібних торговців створити штучний ажіотаж і добре на цьому заробити. Бо передумов для зростання собівартості цукру нема.
У профільному міністерстві нарешті також побачили різке зростання ціни на цукор. Голова аграрного відомства Олексій Павленко назвав підвищення цін спекулятивним, адже враховуючи перехідні запаси, можна стверджувати, що рівень забезпечення цукром населення України становитиме 100%. Та наразі далі розмов справа не зайшла. І якщо у ситуацію не втрутиться АМКУ, ціни поповзуть вверх.
Власне, невідомо, хто та як буде регулювати ціну на цукор на всеукраїнському рівні, та на місцевому ринку контролювати ціни нема кому. Як повідомили в управлінні економічного і соціального розвитку департаменту економічного розвитку Чернівецької ОДА, Держцінінспекцію давно ліквідували. То ж ціни тільки моніторять і аж ніяк на ціноутворення не впливають.
Не можуть вплинути на ціну цукру на місцевому рівні і виробники. Адже тут їх взагалі давно немає. Єдиний у Чернівецькій області цукровий завод «Хрещатик», що у селі Кострижівка Заставнівського району, не працює кілька років. Його законсервували і мабуть чекають кращих часів.
Чи вдасться торговцям ще більше заробити на цукрі, продаючи його по 25 гривень за кілограм, наразі невідомо. Адже висока ціна знизить обсяги споживання, бо люди не мають вільних коштів. Тому й не поспішають запасатися цим продуктом.
Ольга МАКСИМЮК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар