
Осінь – пора, коли в садах буковинців доспіли яблука, груші, сливи та інші плодові. Аби заробити на них копійку, щойно плоди починають падати на землю, селяни збирають їх та здають переробникам. Однак платять за падалицю справді копійки. Комусь 90 копійок, а комусь і гривню-дві.
Забирають урожай із садів буковинців переважно перекупники. Вони яблука здають на приймальні пункти консервних підприємств області. А іноді приймають яблука на ринках в селах. Адже самотужки мало хто із селян має можливість везти урожай на заводи. Бо працюють у нашій області лише кілька консервних підприємств, які переробляють фрукти на концентрати, або ж виготовляють соки.
Мешканець Хотина Михайло розповідає, що здає яблука зі свого саду на підприємство у Хотині. Приймають тут плоди і побиті, зібрані із землі. Платили влітку за кілограм – гривню. Згодом ціну підвищили. А зараз, коли яблука вже великі і дозрілі, здавати заготівельникам не вигідно, краще продати на ринку.
Приймають яблука на переробку у селян заготівельники, які їздять селами. Вони під’їжджають до воріт буковинців та пропонують забрати урожай по одній гривні.
250-300 тонн яблук щороку заготовляють у Чернівецькій області
Мешканець села Топорівці Новоселицького району Валентин, який займається садівництвом каже, що здавати яблука заготівельникам невигідно. Адже більше, аніж 1,5-2 гривні за кіло цього року вони не дають. Це дуже дешево. А щоб виростити урожай, треба багато затратити. Здавати заготівельникам можна хіба падалицю, яку нікому віддати.
Тим часом, коли заготівельники у селян скуповують яблука по гривні-дві, переробні заводи приймають урожай у підприємців по 2,30-2,40 гривні.
За словами заготівельниці підприємства, що у с. Мамаївці на Кіцманщині, приймають яблука до 5 тонн по 2,3 гривні, від 5 тонн – 2,4 гривні.
Як повідомили у переробному підприємстві, що у с. Кам’яна Сторожинецького району, приймають плодові тільки за наявності довідки з сільради про наявність земельної ділянки для здійснення садівництва. Беруть тут яблука, груші, сливи тощо. Закупівельна ціна залежить від ваги, чим більше плодів, то вища ціна.
В управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації розповідають, що у Чернівецькій області працюють чотири підприємства, які займаються переробкою фруктів на концентрати. Зокрема у Хотині, Глибоці, селах Мамаївці, що на Кіцманщині, та Кам’яна Сторожинецького району. Концентрат у наших переробників забирають великі підприємства, які займаються виготовленням соків, – каже керівник АПК у Чернівецькій області Олександр Варжевський.
А вже звідти наш концентрат із дешевих яблук повертається як дорогий сік чи нектар у гарній упаковці.
Ольга МАКСИМЮК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар