
«Олів’є» – традиційна новорічна страва. Цей салат роблять ледь не всі родини. У багатьох є уже свої секрети та особливості приготування, і частенько трапляється, що склад стає зовсім не такий, як у французького аналога. Та нині ця страва стає ще і затратною.
- Колись «олів’є» вважали дріб’язковою стравою, котра вартувала копійки, нині ж лише він виносить сотню. Подумайте, один салат! - каже чернівчанка Аліна Короп. – А коли підрахували новорічний стіл на чотирьох, у сумі вийшло півтори тисячі гривень, взагалі жахнулися. Невже немає якогось виходу, адже так далі жити не можна. Свята не повинні розоряти. Яка вже тут радість, коли всі гроші йдуть на їжу, які подарунки та сюрпризи для близьких. Цьогоріч грошей вистачає лише на суто прораховані статті – не більше.
Натомість продавці кажуть, що ціни нормальні, просто ми мало заробляємо. А різниця у цінах компенсується зазвичай вартістю інших товарів. За словами продавчині Ілони Шкуряк, скажімо, якщо у крамниці дешевий майонез, то огірки чи інший продукт може бути дорожчим. Себто збитків собі вони явно не завдають. Отож, як не розраховуй і не вишукуй, все одно вийде на те саме. Хіба що блукати містом і в кожній точці купувати дешевший товар.
Отож, дешевих свят не буде. Аби зекономити, потрібно просто менше готувати, та не скуповувати непотрібних товарів.
Трохи історії
Як з’явився та яким був «олів’є»
У південній провінції Франції - Провансі - жила кулінарна династія Олів'є. Вона нічим не вирізнялася із сотень інших, бо професія кулінара завжди була популярною у французів. Але на початку XIХ ст. прославилася, створивши чудовий соус, якому дали романтичну назву «Провансаль». Три брати Олів'є працювали на кухнях Франції, молодший же Люсьєн поїхав підкорювати Москву. Там він відкрив на початку 60-х рр. XIX ст. ресторан паризької кухні «Ермітаж». Аби догодити гостям, кухар довго думав над новою стравою. І ось незабаром у меню фірмових страв ресторану «Ермітаж» з'явився салат від Олів'є.
Кухар приготував ідеальний салат, який був ситним, смачним і, завдяки продуктам, що входили до його складу, став кращою закускою під горілку, пиво та інші алкогольні напої.
Після смерті майстра Олів'є зусиллями завсідників і гурманів, які відвідували його заклад, змогли відновити рецепт цього чудового салату. Всі його інгредієнти були перед очима, тому скласти їхній перелік не складно. Але рецепт смачного «олів'є» все-таки був загублений, оскільки секретним інгредієнтом став соус «провансаль», в який кухар у своїй кімнаті додавав ще кілька інгредієнтів.
Отож, у ті часи рецепт салату «олів'є» виглядав дещо інакше, ніж зараз.
Необхідні продукти та їхня пропорція на одну персону: рябчики - ½ штуки; картопля - 3 штуки; огірки - 1 штука; салат - 3-4 листки; провансаль - 1 ½ стол. ложки; ракові шийки - 3 штуки; ланспік - ¼ склянки; каперси - 1 чайна ложка; оливки - 3-5 штук.
Правила приготування: Нарізати бланкет філе смаженого хорошого рябчика і змішати з бланкетами вареної, не розсипчастої картоплі та скибочками свіжих огірків, додати каперсів та оливок і залити великою кількістю соусу «провансаль», з додаванням сої кабуль. Остудивши, перекласти у кришталеву вазу, оформити раковими шийками, листками салату латук і нарізаним ланспіком. Подавати дуже холодним. Свіжі огірки можна замінити великими корнішонами. Замість рябчиків можна брати телятину, куріпку і курку, але справжня закуска «олів'є» готується неодмінно з рябчиків.
За деякими даними, початковий рецепт салату такий: 2 рябчики, телячий язик, чверть фунта паюсної ікри, півфунта свіжого салату, 25 штук варених раків, півбанки пікулів, півбанки сої-кабуль, два свіжих огірки, чверть фунта каперсів, 5 яєць варених на твердо.
Для соусу: майонез провансаль повинен бути приготований на французькому оцті з 2 яєць і 1 фунта маслинової (оливкової) олії.
Радянська епоха кардинально змінила рецепт, додавши йому простоти і буденності.
«Індекс «Олів’є». Вартість новорічного салату
«Сільпо»
Продукт |
Вага |
Вартість, грн. |
Ціна для салату |
Ковбаса «молочна» |
300 г |
86 (кг) |
25,8 |
Морква |
3 шт. |
14 (кг) |
4,2 |
Яйця |
4 шт. |
2,8 (шт.) |
11,2 |
Картопля |
4 шт. |
5,5 (кг) |
2,2 |
Горошок |
300 г |
15 (420 г) |
10,7 |
Огірки мариновані |
200 г |
27 (500 г) |
10,8 |
Майонез |
200 г |
29 (670 г) |
8,6 |
Загалом за 1 кг салату – 73,5 гривні
«Колос»
Продукт |
Вага |
Середня вартість, грн. |
Ціна для салату |
Ковбаса «молочна» |
300 г |
87,5 (кг) |
26,25 |
Морква |
3 шт. |
14,9 (кг) |
4,5 |
Яйця |
4 шт. |
3 (шт.) |
12 |
Картопля |
4 шт. |
7,2 (кг) |
2,8 |
Горошок |
300 г |
15,5 (420 г) |
11 |
Огірки мариновані |
200 г |
21,8 (500 г) |
8,7 |
Майонез |
200 г |
27,5 (670 г) |
8,2 |
Загалом за 1 кг салату – 73,45 гривні
«Норма»
Продукт |
Вага |
Середня вартість, грн. |
Ціна для салату |
Ковбаса «молочна» |
300 г |
89,9 (кг) |
27 |
Морква |
3 шт. |
13 (кг) |
3,9 |
Яйця |
4 шт. |
2,9 (шт.) |
11,6 |
Картопля |
4 шт. |
6,6 (кг) |
2,65 |
Горошок |
300 г |
16,2 (420 г) |
11,6 |
Огірки мариновані |
200 г |
25,7 (500 г) |
10,3 |
Майонез |
200 г |
23 (670 г) |
6,9 |
Загалом за 1 кг салату – 73,95 гривні
«Артишок»
Продукт |
Вага |
Середня вартість, грн. |
Ціна для салату |
Ковбаса «молочна» |
300 г |
77 (кг) |
23,1 |
Морква |
3 шт. |
12,2 (кг) |
3,7 |
Яйця |
4 шт. |
2,8 (шт.) |
11,2 |
Картопля |
4 шт. |
5,9 (кг) |
2,4 |
Горошок |
300 г |
16,7 (420 г) |
11,95 |
Огірки мариновані |
200 г |
17,5 (500 г) |
7 |
Майонез |
200 г |
23 (670 г) |
6,9 |
Загалом за 1 кг салату – 66,25 гривні
«Велмарт»
Продукт |
Вага |
Середня вартість, грн. |
Ціна для салату |
Ковбаса «молочна» |
300 г |
75 (кг) |
22,5 |
Морква |
3 шт. |
11,5(кг) |
3,45 |
Яйця |
4 шт. |
2,8 (шт.) |
11,2 |
Картопля |
4 шт. |
5,9 (кг) |
2,4 |
Горошок |
300 г |
16 (420 г) |
11,45 |
Огірки мариновані |
200 г |
17,5 (500 г) |
7 |
Майонез |
200 г |
22,5 (670 г) |
6,75 |
Загалом за 1 кг салату – 64,75 гривні
Ринок
Продукт |
Вага |
Середня вартість, грн. |
Ціна для салату |
Ковбаса «молочна» |
300 г |
85 (кг) |
25,5 |
Морква |
3 шт. |
12,5 (кг) |
3,75 |
Яйця |
4 шт. |
2,9 (шт.) |
11,6 |
Картопля |
4 шт. |
6 (кг) |
2,4 |
Горошок |
300 г |
14,5 (420 г) |
10,35 |
Огірки мариновані |
200 г |
25 (500 г) |
10 |
Майонез |
200 г |
24 (670 г) |
7,2 |
Загалом за 1 кг салату – 70,8 гривні
Уляна ДЕЛІКАТНА
Рецепти салату на будь-який смак
"Олів'є" з креветками
Інгредієнти: заморожені очищені креветки – 200 г; картопля варена – 1-2 шт.; яйця – 1-2 шт.; морква – 1 шт.; консервований горох – 50 г; свіжоморожений і варений горох – 50 г; каперси – 1 ст. л.; корнішони – 6-8 шт.; цибуля – 1 шт.; зелень – до смаку; майонез або суміш майонезу зі сметаною.
Спосіб приготування: Креветки варимо і охолоджуємо. Моркву, картоплю, корнішони, яйця, цибулю нарізаємо кубиками. Все змішуємо, додаємо каперси, обидва види горошку, зелень за бажанням. Запрвляємо майонезом, перчимо і, якщо потрібно, солимо.
"Олів'є" у сирних тарталетках
Інгредієнти: шинка - 250 г; горошок - 0,5 банки; картопля - 4 шт.; яйця - 4 шт.; морква - 0,5 шт.; огірок солоний - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 0,5 шт.; маслини - 0,5 банки; перепелині яйця - 2 шт.; петрушка; майонез; сіль, перець; гірчиця - 2 ст. л.; паприка - 1 ч. л.; сирні тарталетки - 10 шт.
Спосіб приготування: Яйця, моркву, картоплю варимо, чистимо і нарізаємо кубиками, змішуємо з порізаними огірками і цибулею, додаємо горошок. Для заправки змішуємо майонез, гірчицю, паприку, сіль, перець. Заправляємо салат, розмішуємо і розкладаємо у тарталетки. Можна прикрасити квітами з маслин і моркви, перепелиних яєць і горошку.
"Олів'є" з макаронами
Інгредієнти: макарони - 300 г; яйце куряче - 4 шт.; огірки - 150 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сіль - до смаку; майонез - до смаку; ковбаса «Лікарська» - 250 г; зелений горошок консервований - 350 г; морква - 2 шт.
Спосіб приготування: Макарони і моркву варимо до готовності. Охолоджуємо. Цибулю дрібно нарізаємо. Ковбасу ріжемо кубиками. Моркву чистимо і теж нарізаємо кубиками. Зварені яйця та огірки дрібно кришимо. Змішуємо макарони, ковбасу, цибулю, горошок, яйця, огірки, моркву, солимо. Заправляємо майонезом.
"Олів'є" вегетаріанський
Інгредієнти: кеш'ю - 1 склянка; огірки - 2 шт.; зелений горошок консервований - 1 банка; авокадо - 2 шт.; морква - 1 шт.; стебло селери -2 шт.;
Спосіб приготування: Дрібно нарізаємо огірки та моркву, додаємо горошок і авокадо, нарізане кубиками. Окремо готуємо майонез: заливаємо 1 склянку кеш'ю водою на 1 годину (можна використовувати насіння соняшнику). Потім у блендері подрібнюємо кеш'ю (насіння), додавши трохи води, щоб отримати консистенцію сметани. Додаємо за смаком порошок гірчиці, лимон, мелений перець і сіль.
"Олів'є" з морським коктейлем
Інгредієнти: коктейль з морепродуктів - 400 г; огірки солоні - 4 шт.; яйце куряче - 7 шт.; картопля - 5 шт.; зелений горошок консервований - ½ банки; майонез домашній - до смаку; морква - 4 шт.; лимон - 1 шт.; сіль - до смаку;
Спосіб приготування: Морський коктейль обсмажуємо на невеликій кількості рослинної олії 3-5 хвилин до готовності. Охолоджуємо. Всі інші інгредієнти нарізаємо кубиками (попередньо зваривши). Змішуємо все у великій мисці, заправляємо майонезом, збитим з лимонним соком. Даємо настоятися у холодильнику 20 хвилин.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар