
Фермера Валентина Кришу у Годинівці Герцаївського району Чернівецької області знають усі. Адже працює він не покладаючи рук: від світанку до пізньої ночі. Жартує, що коли усі в селі вже давно сплять, він лише повертається з роботи. Разом із Валентином Іллічем на фермі працює уся його сім’я. Наразі тримають 60 свиней, обробляють сім гектарів землі. Раніше вирощували страусів, та зараз пан Валентин залишив тільки трьох, для себе.
- Мати ферму вирішив десь чотири роки тому, придбав її та й купив поросят. Також мав п'ятнадцять страусів. Та, аби розводити таку птицю, треба мати постійних клієнтів, тож врешті залишив тільки трьох, для себе, подобаються вони мені, та й яйця їхні смачні. До речі, один страус вартує тисячу доларів, а яйце раніше коштувало близько ста гривень, дороге і м'ясо, - розповідає Валентин Кришу. – Землю тримаю суто заради того, щоб вирощувати корми для свиней, адже купувати їх невигідно. Тож вирощую кукурудзу, ячмінь, пшеницю, сою. Свиней здаю перекупнику-заготівельнику, та останнім часом, через те що так подорожчала солярка та все решта, стає невигідно розводити худобу, адже купують за ціною 25 грн. за кіло живої маси. Самому продавати м'ясо теж невигідно, треба місце і все інше.
Валентин Ілліч зізнається, що бути фермером в Україні в наш час дуже важко. Аби «розкрутитися», потрібна підтримка держави. Техніка дуже стара, потрібна нова. Нещодавно фермер був у Румунії, ділиться враженнями, що рівень техніки на господарствах там зовсім інший. Хотів би й собі придбати там трактора, та аби розмитнити його, потрібна чимала сума.
- Потрібно багато грошей, тільки аби розпочати фермерську справу. А крім того - величезне терпіння та працьовитість, адже господарство забирає усі сили та час, - каже пан Валентин. – Та все ж у деяких наполегливих виходить стати успішними фермерами.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар