
Якщо раніше практично щотижня буковинська родина за великим сімейним столом збиралася, аби смачно підкріпитися борщем, нині його готуватимуть лише на свята. Бо ціна «кусається».
За останній тиждень овочі борщового набору суттєво додали у ціні.
Як повідомляють у Державному комітеті статистики, морква, капуста, картопля та цибуля здорожчали на 9-13 відсотків. Водночас знизилися ціни на яловичину та олію. Втім, у підсумку борщ обійдеться майже утричі дорожче.
Буквально наприкінці вересня ароматна страва обходилася буковинцям майже у 70 гривень.
Аби приготувати велику каструлю борщу, господині потрібно було 450-500 грамів картоплі, 300 буряку, 2-3 морквини (100-150 грамів), 2 цибулини (200 грамів), 450 грамів капусти. Звісно ж, буковинський борщ не обійдеться без часнику, кількох помідорів, зелені, томатної пасти. Аби був наваристим, треба додати зо півкіло м`яса, можна і сала, для заправки – олію та сметану, приправи. Тому у підсумку каструля червоного борщу обходилася недешево.
Втім, лише за два місяці ціна інгредієнтів для борщу відчутно зросла.
Як змінилися ціни борщового набору за два місяці
Інгредієнти |
Ціна (грн.) |
|
Вересень |
Листопад |
|
Картопля (кг) |
5 |
6 |
Капуста (кг) |
8,50 |
11 |
Буряк (кг) |
6 |
7 |
Морква (кг) |
7,50 |
13 |
Цибуля (кг) |
8 |
10,50 |
Часник (кг) |
78 |
70 |
Помідори (кг) |
6 |
26 |
Перець солодкий (кг) |
15 |
85 |
Зелень (пучок) |
2,75 |
8 |
Олія (700 г) |
24 |
24 |
Сметана (400 г) |
15 |
17 |
Томатна паста (400 г) |
15 |
16 |
М`ясо (свинина) (кг) |
65 |
70 |
Всього: |
255 |
363,50 |
Чернівчанка Олеся Максимець розповідає, віднині готує ароматну страву без червоного солодкого перцю та помідорів, адже вони – найдорожчі.
- Ще на початку осені кілограм перцю можна було купити за 15 гривень. Тепер у магазинах за нього просять маже 90! – бідкається жінка. – Це ж небачені ціни. І свинину намагаюся замінювати курятиною. Звісно, борщ має трішки інший смак, втім, вдома його все одно їдять.
Таким чином, за 500 грамів картоплі потрібно віддати 3 грн., 300 грамів буряку обійдеться у 3,50 грн., 150 грамів моркви – майже 2 грн., за кілька цибулин віддасте 2 грн., а за півкіло капусти – 5,50 грн. Якщо хочете присмачити борщ солодким перцем та свіжими помідорами, готуйтесь викинути ще 16 та 5 грн. А ні – купуйте томатну пасту за 16 гривень (400 грамів). Жоден борщ не обійдеться без часнику (25 грамів за 2 грн.) та зелені (8 грн.). Звісно, потрібна і сметана з олією (на страву треба витратити близько 200 грамів), а це ще мінус 8 гривень. Наостанок, аби борщ вийшов наваристим, треба взяти зо півкіло свинини (35 грн.). У підсумку велика каструля борщу обійдеться у 90 гривень. Не рахуючи вже сала та інших присмачок. Це на цілих 20 гривень більше, ніж два місяці тому.
Експерт аграрних ринків Віталій Кордиш каже, причин такого значного подорожчання овочів є дві: значно нижчий, ніж торік, урожай через посушливе літо та збільшення собівартості овочів через девальвацію гривні.
- Ціна насіння, добрива, пального, які імпортуються, залежить від курсу долара (якщо рік тому він був 16, то нині 25), - розповідає В. Кордиш. – Тому фермери закладають у вартість своєї продукції витрати на вирощування врожаю. Звісно, високі ціни шокують покупців.
Та і буковинські фермери кажуть, що не можуть продавати овочі за торішньою ціною. Інакше, просто збанкрутують.
Експерти прогнозують, взимку овочі подорожчають ще на 10-20%. Тобто моркву братимемо по 16 гривень, цибулю по 13, капусту по 14, а перець чи помідори взагалі не їстимемо. Люди уже нині у відчаї, адже коштів, аби купити бодай необхідне, ні в кого немає. Що ж буде взимку – навіть уявити лячно.
Яна МАРІЯНЧУК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар