
Напівфабрикати – продукт, який набирає дедалі більшої популярності з кожним роком. Адже їх легко приготувати, не потрібно витрачати години біля плити, до того ж запасатися ними можна заздалегідь. Через таку тенденцію багато господинь, особливо пенсіонерів та домогосподарок, задумались про те, чому б і самим не заробити на виготовленні такої продукції. Тим паче, що супермаркетам і торговим мережам довіряють далеко не всі, а самостійно готувати не мають часу, бажання, або ж просто не вміють.
Готувати можна все – головне, фантазія
Що готувати – це справа фантазії, а також вмінь господині. Головне, аби страва виходила смачною і мала своїх шанувальників.
- Заморожені напівфабрикати - це тільки пельмені і вареники. Окрім них, можна готувати манти, равіолі, млинці з різними начинками, голубці, котлети м'ясні та рибні, бендерики з різним наповненням і ще багато інших подібних страв. Звичайно, потрібно враховувати смаки потенційних замовників і ринкові ціни. Адже занадто висока вартість товару зробить його менш доступним для споживача, а отже і клієнтів привабити буде важче. Тому потрібно підбирати більш бюджетні рецепти, - ділиться досвідом чернівчанка Ганна Бринь. – Замовляють люди різні продукти. Та найчастіше роблю пельмені. Фарш готую тільки із свіжого домашнього м’яса, купленого на ринку. Та якщо замовник хоче, аби готувала із його фаршу, то так і роблю. Враховую й інші побажання клієнтів, наприклад, кількість спецій, товщина тіста, розміри виробу тощо. Зазвичай всі задоволені. Готую, дотримуючись усіх санітарних норм, адже погана слава мені не потрібна. Вартість домашніх пельменів не вища за магазинні, зате тут знаєте з чого їх виготовили і все за вашим смаком. Особливо це має значення, коли в родині є діти – не годувати ж їх будь-чим. Що ж до вартості, то домашні напівфабрикати не дорожчі за магазинні.
Оголошення в Інтернеті дає змогу не лише запропонувати товар, але й показати фотографії асортименту страв
Продукт має бути якісним
Аби продукцію купували, важливо «тримати марку». Адже ніхто, придбавши неякісний продукт, не піде купувати його ще раз, та й іншим розповість, де краще не затарюватися. А тому господині радять не нехтувати елементарними правилами приготування їжі.
- Вся продукція обов'язково повинна бути свіжою. Аби страви не застоювалися, готую винятково на замовлення – не більше і не менше, хоча є й ті, хто готує наперед, мовляв, у морозилці з товаром нічого не буде. Після приготування напівфабрикати відразу ж заморожую, розкладаючи на підноси поштучно, щоб вони не злипалися. Потім пельмені, вареники та інші дрібні вироби фасую у харчові поліетиленові мішки, а голубці, млинці чи котлети - у пластикові контейнери. Так само у контейнери фасую страви, котрі клієнт замовляє щойно приготованими, наприклад, голубці, плов чи навіть холодець, - продовжує господиня. – Важливо також, аби їжа була по-домашньому смачною. Адже люди купуватимуть домашні вироби тільки у тому разі, якщо ті будуть дуже смачні.
Аби уникнути багатьох проблем, варто мати і деяке обладнання. Наприклад, добре, якщо вдома є вмістка морозильна камера, а також термосумка, якщо покупець хоче вже готову страву. Що нижчою є температура у морозильній камері, то швидше заморозяться продукти, і, відповідно, краще збережуться. У багатьох сучасних холодильниках існує навіть спеціальний режим для заготовки напівфабрикатів — режим "шокової" заморозки. Пам'ятайте, чим нижча температура при заморожуванні — тим більше смаку, аромату та властивостей продукту ви збережете.
Домашні продукти не завжди безпечні
Якщо люди, які готують домашні напівфабрикати власного виробництва, не проходять медичного огляду з тією періодичністю, з якою встановлено, можуть бути потенційно хворими, то інфікованими можуть бути і продукти, приготовані ними. А тому краще купувати ці продукти у магазині, де контроль повинен бути.
Говорячи про морожені продукти, слід зазначити, що оскільки вони проходитимуть термічну обробку, то це зменшить ризики. Якщо річ іде про вареники з овочевим наповненням, то тут ризики отруїтися, наприклад, мінімальні. А ось щодо страв з м’яса чи інших виробів тваринного походження, наприклад, сиру, якщо вони не пройшли ветеринарного контролю, то тоді з’являються ризики низки хвороб.
Одноразовий посуд для зберігання та фасування продуктів краще вибирати якісний, щоб не було сторонніх запахів, а також слід звертати увагу чи підходить він для гарячих продуктів чи лише для холодних.
Найперше – треба знайти покупців
Без попиту немає прибутку. Отож пошук покупців – одне із перших завдань, над вирішенням якого має міркувати господиня.
- Найважче, як завжди, спочатку. Річ у тому, що далеко не кожен вирішить придбати собі обід чи вечерю у незнайомої людини. Адже немає практично ніяких гарантій якості продукт. Але знайдуться і такі люди, які не відмовляться поласувати домашніми смаколиками, - каже пані Ганна. - А тому на «розкрутку» свого маленького бізнесу потрібен час. Аби ж пришвидшити процес, слід почастувати знайомих чи сусідів і заодно запропонувати свої послуги. Та варто бути готовим до того, що відразу великого ажіотажу не буде – аби скласти клієнтську базу, треба час.
Готова їжа – через Інтернет
Шукають клієнтів господині за оголошеннями, розклеєними по місту, у рекламних рубриках, завдяки «живій» рекламі від вже наявних покупців і, звісно ж, у мережі. Оголошення в Інтернеті дає змогу не лише запропонувати товар, але й показати фотографії асортименту страв, додати відгуки клієнтів та вести живий діалог із тими, хто вагається, чи варто замовляти що-небудь.
Ціни на домашні вареники і пельмені
Товар |
Вартість, грн/кг |
Пельмені |
65-95 |
З картоплею і печінкою |
45-55 |
З картоплею |
35-40 |
З капустою |
35-45 |
З сиром |
40-60 |
- Декілька разів замовляла вареники з картоплею та голубці у господині, оголошення якої знайшла в Інтернеті. Голубці, до речі, брала свіжі, себто ще гарячі, було смачно, та і купу часу зекономила, - каже чернівчанка Ірина Швець. – А щодо якості, то ризики є завжди. Отруїтися товарами із супермаркету так само легко, як і домашніми.
Отож, аби про продавця дізналися, треба працювати на рекламу. Хорошу рекламу, звичайно, зроблять задоволені клієнти. Кожен, хто спробує смачний і якісний продукт, обов'язково замовить його ще раз і поділиться позитивними враженнями зі своїми друзями та знайомими. Аби ж якось стимулювати попит на товар, непогано було би придумати систему знижок чи бонусів для постійних клієнтів. Звичайно, клієнти та сарафанне радіо дуже допоможуть, але все ж варто роздрукувати візитки і листівки, їх можна розносити по підприємствах, офісах і навіть розкидати у поштові скриньки. Візитки можна роздавати і клієнтам, котрі їх передадуть знайомим.
Домашні напівфабрикати – джерело додаткового доходу
Таким способом навряд чи вийде заробити багато. Він більше підійде як додаткове джерело доходу, ніж повноцінний бізнес. А втілити цю ідею у життя можливо лише проживаючи у місті, адже у селі багато людей куховарять самостійно.
Та якщо є бажання і вміння, спробувати себе у кулінарії варто. Навіть якщо справа успішною не буде, ви практично не зазнаєте жодних збитків – продукти, обладнання та одноразовий посуд використаєте на кухні.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Заморозити можна все – головне, правильно це зробити
М'ясні страви
Заготовки можуть бути найпростішими. Наперед можна розділити м'ясо на відбивні, на гуляш, фарш для котлет, фрикадельок тощо, навіть м'ясні рулети. Усе це розділити на порції та заморозити. Завдяки цьому приготування м'ясних страв забере як мінімум удвічі менше часу.
Риба
Рибні напівфабрикати можна зробити декількома способами: заморозити подрібнені шматочки, призначені для подальшого смаження; або перемелений фарш для котлеток. Або ж можна скласти в окремий пакет набір для рибного бульйону.
Десерти
Тут потрібно бути уважним. Якщо, скажімо, м'ясо та рибу можна заморозити практично завжди, то десерти є набагато вибагливішими до цього. Наприклад, деякі види кремів, сметанні, вершкові, молочні, просто непридатні для заморозки, оскільки втрачають структуру та смак. А ось багато видів тіста — навпаки — повністю придатні для заморожування. Отже, якщо хочете заморозити десерт, то зверніть увагу на його склад.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар