
Пиріг – печений виріб із пшеничного тіста, який може мати різні начинки. Зазвичай господині використовують дріжджове тісто, рідше – пісочне або листкове.
– Стандартна форма для пирогів є довгастою і звужується до краю, але прямокутні або круглі пироги також поширені, – розповідає «Погляду» професійний кухар Юлія Харик. – Вони можуть бути закритими або відкритими. Начинкою до них бувають різні продукти рослинного чи тваринного походження: м’ясо, риба, гриби, сир, квасоля, горох, гречка, картопля, морква, капуста, мак, або такі фрукти як вишні, сливи, яблука, груші.
Подаємо декілька смачних рецептів від Ю. Харик і вам вирішувати, що обрати – солону чи солодку випічку.
Пиріг з капустою
Інгредієнти для начинки: капуста 800 г, масло вершкове 50 г, цибуля зелена 0,5 пучка, сіль до смаку, перець чорний мелений до смаку, кріп 0,5 пучка.
Спосіб приготування:
Яйця збити з цукром і сіллю, додати решту складників та замісити м’яке тісто. Залишити його в холодильнику на 20 хвилин, тим часом приготувати начинку: капусту посікти, посолити, злегка пом’яти руками, злити сік, якщо є, додати перець. Тісто вийняти з холодильника і розділити на дві частини, одну – розкачати та викласти на застелене пергаментом деко.
Оскільки тісто виходить м’яке та липке, його зручніше розкачувати між двома листами пергаментного паперу. Згодом рівномірно викласти капусту, потім – посічену зелень, а зверху на неї – нарізане маленькими шматочками вершкове масло. Накрити усе другою частиною розкачаного тіста, поколоти його виделкою та випікати 30 – 40 хвилин до рум’яного кольору.
P. S. Такий пиріг з капустою готувати легко та швидко. Начинку вдало доповнять варені яйця, інколи я ще додаю варене куряче м’ясо. Смачного!
Пиріг з яблуками
Спосіб приготування:
Вершкове масло кімнатної температури розтерти із цукром і яйцями. Одне велике яблуко натерти на грубій терці і додати до масла. Потім додати 2 ст. л. лимонного соку. Борошно і розпушувач перемішати, додати разом із кокосовою стружкою (50 г) до масляно-яєчної суміші. Все перемішати і викласти у форму.
Яблука почистити, розрізати навпіл, акуратно вирізати серцевину. Потім половинки нарізати на скибки, але не до кінця, щоб половинки тримали форму. Викласти їх на тісто, скропити 1 ст. л. лимонного соку. Зверху посипати кокосовою стружкою (25 г). Випікати при 200º С 50 хвилин.
P.S. Розраховано на 10 порцій.
Пиріг з курячими яйцями
Інгредієнти для начинки: курячі яйця – 4 шт., 2 пучки цибулі, вершкове масло – 50 г.
Спосіб приготування:
Збити кефір з яйцями, додати сіль, соду, борошно, щоб вийшло тісто, як дуже густа сметана, додати в тісто жменю дрібно порізану зелену цибулю.
Вилити на деко половину тіста, покласти начинку (варені яйця потерти на крупній тертці і додати залишки зеленої цибулі, посолити, поперчити). Покласти на начинку шматочки вершкового масла і залити рештою тіста.
Випікати до золотистої скоринки на маленькому вогні.
Пиріг з м’ясом
Спосіб приготування:
Цибулю нарізати дуже дрібно, перемішати з фаршем і відкласти.
Дріжджі розвести в теплому молоці, додати цукор та трішки борошна. Густота, як на оладки. Дати підійти 20 хв.
Додати у тісто розм’яклий маргарин, сіль, 1 яйце і борошна стільки, щоб тісто вийшло не крутим. Дати підійти 30 хв.
Тим часом готуємо начинку. Фарш викласти у глибоку сковорідку і смажити на слабкому вогні, бажано під кришкою. Посолити до смаку. Готовий фарш викласти в інший посуд, а на сковорідці притушити селеру натерту на крупній тертці. Додати до фаршу. Печериці підсмажити і теж додати до фаршу. У фарш додати дрібно порізаний помідор, зелень та спеції до смаку. Начинка готова. Частину тіста розкачати тонким шаром і викласти на деко, формуючи бортики, щоб не витікала начинка.
Викласти начинку, зверху покласти тонкі смужки тіста. Змазати збитим яйцем.
Випікати в духовці при температурі 250 градусів до утворення рум’яної скоринки.
P.S. Цей рецепт розраховано на два великих пироги, якщо ж у вас сім’я не велика – діліть усе на два. Смачного!
Пиріг з морквою
Спосіб приготування:
Потерти моркву на дрібній терці, перемолоти горіхи.
Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки збити з 100 г цукру у пишний крем. Туди ж додати борошно, розпушувач, ром, цедру, корицю і усе обережно перемішати.
Додати моркву, мелені горіхи.
Білки збиваємо у міцну піну, додаємо 100 г цукру, збиваємо до лиску. Обережно вмішуємо білки у морквяно-горіхову суміш.
Викладаємо тісто у форму, змащену маслом і притрушену борошном.
Печемо 40-45 хвилин (температура 180 градусів).
P.S. Цей солодкий десерт можна полити глазур’ю (вода 1 ст. ложка, масло вершкове 1 ст. ложка, пудра цукрова 3 ст. ложки, какао 2-3 ст. ложки).
Цибульний пиріг
Інгредієнти для начинки: великі цибулини 2 шт., плавлені сирки 2 шт., яйця 3 шт., пучок зеленого кропу, сіль, перець до смаку.
Спосіб приготування:
Борошно перетерти із маргарином. Потім додати сметану, погашену оцтом соду і замісити тісто. Розділити його на дві нерівні частини і покласти у холодильник на 20 хвилин.
Тим часом дрібно нарізати цибулю, щоб вийшла повна півлітрова банка. Залити цибулю окропом і залишити на 20 хвилин. Тоді злити воду, викласти цибулю на сковорідку, додати трохи олії, присмажити до прозорості та остудити.
Плавлені сирки натерти на крупній тертці, змішати з остудженою цибулею, додати збиті яйця, дрібно нарізаний зелений кріп. Посолити, поперчити до смаку і ретельно перемішати.
Форму слід змастити маргарином і осипати борошном. Далі – розкачати тісто. Більшу частину викласти у форму і сформувати бортики 2-2,5 см висотою. Викласти начинку і накрити її розкатаною меншою частиною тіста. Добре заліпити краї, проколоти верх пирога виделкою у кількох місцях, змастити збитим яйцем.
Випікати у духовці 30 хвилин.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар