
Чи може бути щось смачніше за рибу із хрумкою скоринкою? Зазвичай купуємо додому свіжого не дзеркального коропа (після чищення шкірочка риби ніжніша, ніж у дзеркального). Нарізані шматки присмачуємо сумішшю із солі, чорного перцю та великою кількістю цибулі, нарізаної напівкружальцями. Ставимо під прес і залишаємо маринуватися у холодильнику на ніч або декілька годин. Опісля обвалюємо у кукурудзяному борошні і смажимо на олії. Смакота виходить! Але це все, мабуть, надто просто для справжніх гурманів, тож подаємо святково-хитрі рецепти від кулінарного експерта «Погляду» Юлії Харик.
Стейк з риби
Інгредієнти: 4 стейки горбуші, 2 середніх помідорчики, 1 ч. л. приправи до риби, 1 ст. л. лимонного соку, по 1 ст. л. олії для маринаду та смаження.
Спосіб приготування:
З приправи, олії та лимонного соку зробіть маринад. Ним ретельно натріть стейки та залиште на 2-3 години в холодильнику.
На невеликій кількості олії обсмажте рибу, по дві хвилини з кожного боку.
Помідори наріжте шматочками, викладіть їх на рибу, трішки посоліть та тушіть під кришкою 7-10 хвилин.
Лосось із броколі
Інгредієнти: філе лосося, голівка броколі, 2-3 ч. л. нежирного йогурту (можна й без нього), 2 ст. л. олії, лимонний сік, сіль, перець, 2-3 зубчики часнику, кунжут.
Спосіб приготування:
Броколі слід розібрати на суцвіття, проварити 2-3 хвилини. Рибу посолити, поперчити, збризнути лимонним соком.
Приготуйте заправку: йогурт, кунжут, олію, сіль змішайте, додайте вичавлений часник.
На фольгу викладіть рибу, броколі, полийте заправкою, загорніть фольгу і поставте в духовку.
Випікати при температурі 180ºС 10-15 хвилин.
Ця страва дуже проста і швидка в приготуванні, до того ж корисна!
Філе лосося із солодким перцем
Інгредієнти: 2 стейки філе лосося, 2 ст. л. лимонного соку, 4 шт. болгарського перцю, цибулина, зубчик часнику, 100 мл бульйону, сіль, мелений чорний перець, 3 ст. л. олії без запаху.
Спосіб приготування:
Філе помити і скропити лимонним соком. Солодкий перець почистити і нарізати смужками. Обчищену цибулю нарізати кружальцями, а часник – необхідно розрізати навпіл і натерти ним форму, в якій будете запікати рибу.
Духовку нагрійте до 200º С. Перець і цибулю покладіть у форму, влийте бульйон. Філе посоліть і поперчіть. Потім його слід викласти на овочі і зверху полити олією. Накрийте кришкою або фольгою і поставте на 20-30 хвилин у духовку. Смачного!
Рибні палички
Інгредієнти: 300-400 г філе хека, невеликий шматочок білого хліба, молоко, 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, куряче яйце, трошки зелені, приправа для риби, сіль, мелений чорний перець, панірувальні сухарі, 2 ст. л. манки.
Спосіб приготування:
Хліб замочіть у молоці. Рибу слід перемолоти на м’ясорубці разом із хлібом, але молоко відцідіть. У фарш додайте яйце, манку, зелень, вершкове масло, приправу, сіль, перець. Все добре перемішайте і дайте настоятися близько 10 хвилин. Потім мокрими руками сформуйте палички або круглі котлети і добре запаніруйте їх у сухарях. Готові палички поставте у холодильник на 10 хвилин. Потім смажте їх на невеликій кількості олії до золотистого кольору. Спершу викладайте на серветку, щоб вони увібрали надлишок олії. Якщо їх вийшло надто багато, то частину з них можна залишити у морозильній камері і обсмажити наступного разу.
Сьомга, запечена з лимоном і анісом
Інгредієнти: 700 г сьомги, лимони, оливкова олія, морська сіль, 3 ч. л. анісу.
Спосіб приготування:
Філе сьомги помийте, обсушіть і покладіть на деко, яке перед цим вкрили папером для запікання і трішки змастили олією.
Полийте рибу декількома ложками оливкової олії і соком півлимона, посипте морською сіллю і анісом.
Другу половину лимона наріжте кружальцями і викладіть на рибу.
Так залиште рибу на 15-20 хвилин, а потім кладіть у розігріту духовку на 40 хвилин і запікайте при 200℃.
Ця риба смачна як гаряча, так і холодна. Подати можна з гарніром або зі свіжими овочами. Смачного!
P.S. У поданих рецептах дорогі види риби можна замінити будь-якими мороженими чи охолодженими морськими, не включаючи озерні чи річкові.
Корисні поради
Якщо у риби мутні очі чи сірі зябра – проходьте повз прилавка
1. Щоб напевно бути впевненими у свіжості риби, потрібно купувати її живою. У спеціалізованих магазинах можете знайти декілька сортів риби в акваріумах.
2. В ідеалі, у свіжої риби зябра яскраво-червоного кольору, а у деяких сортів – темно-червоні. Якщо бачите, що зябра посіріли або почорніли – проходьте повз прилавка.
3. Зверніть увагу на очі риби. Якщо вони висохли, випали або виглядають мутними – рибка вже не першої свіжості. У тієї риби, яка підходить для вживання, очі ясні і прозорі.
4. Якщо принюхавшись, ви почуєте різкий «рибний запах» – це привід відмовитися від покупки. Свіжа риба практично не містить ніяких запахів, крім ледь вловимого аромату моря.
5. Луска риби, яка буквально годину тому потрапила на прилавок, виглядає чистою і блискучою. Якщо риба виловлена в морі – на ній не повинно бути слизу, для прісноводних видів це припустимо.
6. Також можна обирати рибу за щільністю м’яса. Потрібно провести невеликий тест – натиснути пальцем на тушу. Побачили вм’ятину, значить, риба не свіжа. А якщо вона швидко відновила форму – можете брати, адже м’ясо свіжої риби дуже пружне.
7. Купуючи рибу мокрого заморожування, дивіться, щоб лід, який її покриває, був схожий на глазур, і щоб на ньому не було пошкоджень, які свідчать про повторне заморожування. Риба сухого і мокрого заморожування повинна бути тверда на дотик, без найменших ознак розм’якшення. Не варто брати рибу з білими плямами або ділянками, що поміняли колір: це свідчить про обмороження або зіпсутість. Скорчене рибне філе повідомляє про те, що його неодноразово розморожували і знову заморожували.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар