• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – Неділя, 28 Лютого 2021
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я

Новини
23.08.2014 | 11:09
0
2961
Коментувати
Поділитись
Facebook Google+ Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
Буковинські ринки переповнені сезонними овочами
Фото Ірини Бєлової
A A A
Вітаміни з власного городу

Настав довгоочікуваний час, коли свіжі овочі не треба купувати втридорога на ринках чи у магазинах, а можна зірвати просто на власному городі. Та якщо його і немає, ціни зараз найнижчі за цілий рак.

- Зараз овочі насправді корисні, це не просто наповнювач для шлунка. Якщо знати, які вітаміни вони містять, можна серйозно зміцнити свій імунітет та поліпщити загальне самопочуття, - каже сімейний лікар Валентина Чорней. – Також зараз прекрасний період для тих, хто хоче схуднути без шкоди для організму, або ж просто очистити організм. Раджу їсти зараз овочі щодня, нехай вони складають 60% вашого раціону і ви помітите, як покращиться ваш зовнішній вигляд, з’явиться більше енергії. До речі, у спеку раджу взагалі не вживати важкої їжі, а обмежитися овочевими стравами, вони не обтяжують роботу шлунка і допоможуть перенести кліматичні умови.

Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
Кукурудза збереже молодість

Важко уявити собі морський пляж без кукурудзи, яку продають на всюди. Це чи не найулюбленіші ласощі дітлахів та дорослих. Та мало хто знає, що кукурудза не просто доступний смаколик, який росте на Буковині на городах, а й чи не найкорисніший злак, який містить унікальні мікроелементи.

Зерна кукурудзи містять вітаміни РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінову кислоту. У качанах цієї рослини є цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. У кукурудзяному білку присутні незамінні амінокислоти: триптофан і лізин. Разом з цим кукурудза не калорійна. На сто грамів лише 44 ккал.

Цілюща дія кукурудзи значна, вона очищає організм, виводить токсини, радіонукліди, шлаки. Запобігає передчасному старінню, профілактика захворювань серця та онкології. Її радять давати навіть дітям, а також тим, хто стаждає на шлунково-кишкові хвороби, цукровий діабет, та найрізноманітніші розлади в обмінних процесах. Кислоти, які містяться у жирах кукурудзи, регулюють рівень холестерину. Завдяки вітамінам групи В, цей злак стабілізує рівень цукру та корисний при нервових розладах.

Кукурудзяе борошно використовують у косметології, зокрема для виготовлення масок для шкіри. Вона вирівнює тон шкіри, позбавляє пігментації, очищує.

Не варто вживати кукурудзу тим, хто страждає на виразку шлунка та має знижену вагу тіла.

Що лікує: корисна при поліомієліті, епілепсії, артритах. Також перевтомі, недокрів’ї, нудоті, блювоті. Регулярне вживання цього злака усуває набряки під час вагітності, полегшує протікання хворобливих менструацій і клімаксу. Допоможе уникнути діабету, серцево-судинних недуг.

Коментар фахівця

Консервувати овочі треба правильно

Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
Ольга Курінка, технолог харчування, кухар

На Буковині найпоширенішей спосіб заготівлі овочів на зиму – консервування. Хоча в консервованих овочів зберігається мало вітамінів і мікроелементів. Для консервування потрібно відібрати стиглі овочі без  пошкоджень. Їх миють, при необхідності нарізають і щільно укладають у стерилізовані банки. Разом з овочами нерідко кладуть прянощі. Потім в банки заливають гарячий розсіл або маринад.

Корисніше овочі квасити. Для цього готують розсіл зі спеціями, зеленню , часником. Найкраще квасити у діжці і тримати в температурі не вищій за 20 градусів. Якщо правильно зберігати, квашення простоїть два роки.

Можна овочі і морозити. Та для цього підходять далеко не всі. Не варто морозити огірки, помідори. Проте можна спробувати кабачки, баклажани, моркву, кукурудзу, горох.

Капусту, моркву, буряк найкраще зберігати у сухому прохолодному підвалі.

Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
Їмо помідори при анемії

Помідори далеко не делікатес. Їх полюбляють свіжими, квашеними, їх додають у різноманітні страви. Та водночас, вони залишаються надзвичайно корисними. Адже містять величезну кількість вітамінів – А, В1, В2, С, Р, К, фолієвої кислоти та мікроелементів – калію, фосфору, заліза. Також помідори багаті на органічні кислоти, клітковину.

Найбільш корисні помідори для тих, хто має серцево-судинні захворювання. Вони попіпшують кровообіг, є профілактикою атеросклерозу, аритмії, гіпертонії. Незамінні для тих, хто має анемію. Корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. При виразковій хворобі помідори краще вживати тушкованими.

Застосовують помідори в косметології, роблять маски, лосьйони і креми.

Цей овоч чудово підходить тим, хто страждає від ожиріння та хворим на цукровий діабет. Не варто вживати тим, хто страждає від сечокам’яної хвороби.

Що лікує: корисна при анемії, серцево-судинних, атеросклерозі, аритмії, гіпертонії, захворюваннях шлунково-кишкового тракту та цукровому діабеті.

Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
У перці більше вітаміну С, ніж у лимоні

Болгарський перець за вмістом вітаміну С перевищує лимон і чорну смородину. А найбільше аскорбінової кислоти біля плодоніжки, саме і тій частині, яку зазвичай зрізають. Також перець багатий на вітамін Р. Разом ці два вітаміни сприяють зміцненню судин.

Вітаміну А у перці більше, ніж у моркві. Тож, якщо його їсти щодня, покращиться стан волосся, шкіри.  Цей овоч багатий на вітаміни  В1, В2, В6 і РР, тому корисний людям, які страждають на депресію, цукровий діабет, набряки, дерматити. Перець допоможе поліпшити пам‘ять, уникнути безсоння, втоми. Він має високий вміст мінеральних солей калію і натрію, мікро- і мікроелементів (залізо, цинк, йод, кальцій, фосфор, магній). Тому корисний при анемії, низькому імунітеті, остеопорозі.

Перець здатен знижувати артеріальний тиск, розріджувати кров, перешкоджати утворенню тромбів. Та з ним варто бути обережним, адже він збуджує апетит.

Не варто зловживати солодким перцем тим, хто має виразку шлунка, підвищену кислотність, гастрит, хронічні захворювання печінки і нирок, збудження нервової системи, серцево-судинні захворювання.

Що лікує: зміцнює імунітет, попереджає анемію, зміцнює судини, покращує стан шкіри та волосся. Допоможе здолати депресію та втому. Знижує артеріальний тиск.

Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
Капуста відновить шкіру

В українській кухні капусту використовують у багатьох стравах, її квасять, варять та їдять сирою. Червонокачанна капуста має великий вміст вітаміну С та каротину. Та в білокачанній клітковини вдвічі більше. Багата на вітаміни А, В, К, Р, РР, тартронову, фолієву, пантотенову кислоти; каротин; мінеральні речовини - калій, залізо, фосфор, кальцій, натрій, магній тощо. Капусту широко використовують у народній медицині. Наприклад листками білокачанної лікують екзему, абсцес. Для шкіри обличчя з неї роблять зволожуючі та омолоджуючі маски. Капуста зовсім не калорійна, тому чудово підходить тим, хто страждає від ожиріння.

М’якуш капусти насичений фруктозою, глюкозою, аскорбіновою кислотою, сіркою та калієм. Це дієтичний продукт, адже містить дуже мало кілокалорій.

Та надмірне вживання капусти може зашкодити. Обережними слід бути тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту. Через підвищенний вміст грубої клітковини, капуста може спричинити надмірне газоутворення в кишківнику. Утім, вона корисна при закрепах. Тому, якщо ви п’єте капустяний сік, краще до нього додавати морквяний та буряковий. М’якуш та кориснішу дію має цвітна каруста, броколі.

Що лікую: захворювання шкіри, ожиріння. Зміцнює імунітет, допомагає при закрепах. При правильному вживанні допоможе при виразці, гастритах, колітах. Зміцнює стінки судин, є доброю профілактикою онкозахворювань.

Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
«Синенькі» для охочих кинути курити

Цей овоч смакує далеко не всім, та за правильного приготування він може бути насправді смачним і корисним. Баклажан – це панацея для роботи нирок. Також поліпшує кровообіг та роботу серцево-судинної системи. Багатий на вітаміни Р, С, В, А, а також нікотинову кислоту, різноманітні мікроелементи, біологічно активні добавки. Має великий вміст клітковини, органічних кислот, тому добре виводить з організму людини жовч і токсини, тим самим здійснює серйозну профілактику атеросклерозу.

Баклажани поліпшують роботу серцевого м’яза, допомагають очистити судини, виводять холестерин. Їх радять вживати тим, хто переніс інфаркт чи інсульт.Взагалі, цей овоч, як ніякий інший, підходить літнім людям, бо корисний при усіх вікових хворобах.

Та найцікавіше, що баклажан допоможе кинути курити, адже багатий на нікотинову кислоту. Тому, якщо його їсти, нікотинове голодування зменшиться.

Що лікує: корисний при цукровому діабеті, подагрі, серцево-судинних та ниркових хворобах, атеросклерозі.  Допоможе курцям та людям із зайвою вагою.

Ірина БЄЛОВА

Теги: овочі – здоров'я – вітаміни – капуста – помідори – кукурудза – перець – баклажани

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Ціни на овочі у Чернівецькій області цьогоріч не піднімали
Ціни на овочі у Чернівецькій області цьогоріч не піднімали
З кабачків, як і з картоплі, можна приготувати безліч різноманітних страв
З кабачків, як і з картоплі, можна приготувати безліч різноманітних страв
Заморожені продукти замінять свіжі взимку
Заморожені продукти замінять свіжі взимку
Рання городина – небезпечна смакота
Рання городина – небезпечна смакота
ira.vivchar (ira.vivchar)
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Ми на зв’язку!

Популярні новини

Спалах трихінельозу зафіксували на Буковині
Спалах трихінельозу зафіксували на Буковині 28.01 18:41
  0   32200
Молочний завод у Чернівцях виробляє молоко, кефір та сметану під 2-ма марками
Молочний завод у Чернівцях виробляє молоко, кефір та сметану під 2-ма марками 19.02 13:55
  1   16252
У Румунії під час хрещення захлинулася півторамісячна дитина
У Румунії під час хрещення захлинулася півторамісячна дитина 05.02 22:45
  3   15256
На польському кордоні затримали 42-х українців
На польському кордоні затримали 42-х українців 08.02 23:10
  2   11196
На вулиці Комарова автомобіль поліції врізався у легковик
На вулиці Комарова автомобіль поліції врізався у легковик 01.02 21:10
  9   9825
© 2003 – 2021
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

У Чернівцях відкрили виставку Вічні скарби Георгія Гараса
У Чернівцях відкрили виставку Вічні скарби Георгія Гараса 26 Лют 2021 о 21:07
На Буковині щеплення від COVID-19 отримали вже 114 медиків
На Буковині щеплення від COVID-19 отримали вже 114 медиків 26 Лют 2021 о 18:38
Депутати Чернівецької райради висловили стурбованість якістю та ефективністю вакцини від COVID-19
Депутати Чернівецької райради висловили стурбованість якістю та ефективністю вакцини від COVID-19 26 Лют 2021 о 12:24

Відеорепортажі

У Чернівцях відкрили виставку Вічні скарби Георгія Гараса
У Чернівцях відкрили виставку Вічні скарби Георгія Гараса 26 Лют 2021 о 21:07
Депутати Чернівецької райради висловили стурбованість якістю та ефективністю вакцини від COVID-19
Депутати Чернівецької райради висловили стурбованість якістю та ефективністю вакцини від COVID-19 26 Лют 2021 о 12:24
У Чернівцях відкрили фотовиставку Леся Українка у фокусі ХХІ століття
У Чернівцях відкрили фотовиставку Леся Українка у фокусі ХХІ століття 25 Лют 2021 о 14:10

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту