
Осінь, пора коли в саду дозрівають яблука, груші, виноград та інші фрукти. Відповідно у цей період є можливість готувати із них різноманітні соки, компоти тощо. Оскільки в магазині важко знайти натуральний сік, заготовляти його краще самому. Допоможе зекономити час приготування соку – соковижималка. Яку обрати, на що звернути увагу та чим корисний буде цей прилад на кухні, радять спеціалісти.
Відцентрові соковижималки
Найпоширеніший тип, що трапляється у продажу. Чавлення соку в пристроях цього типу відбувається за рахунок відцентрової сили, як у центрифузі. Попередньо подрібнені продукти закладають в барабан через направляючу насадку. Механізм роботи такий: леза подрібнюють шматочки плодів, а завдяки відцентровій силі, задіяній в процесі, крізь отвори в барабані сік стікає в ємність. Продукти переробки залишаються всередині центрифуги.
300-2000 гривень коштує соковижималка у магазинах міста
Перевагами таких соковижималок є простота використання, висока швидкість чавлення, невисока вартість.
Недоліки: працює шумно, адже швидкість обертання барабана сягає 10-12 тис. об./хв. Крім того, в процесі чавлення сік дуже швидко насичується повітрям, що окисляє корисні речовини в ньому.
Користь свіжовичавлених соків
Соки з селери, петрушки, шпинату і спаржі багаті вітамінами і різними корисними мікроелементами.
Свіжовичавлений сік моркви поліпшить апетит, позитивно впливає на процес травлення і на структуру зубів. Крім того, такий сік підвищує імунітет.
Сокова дієта сприяє очищенню організму від шкідливих речовин і шлаків, і що важливо, свіжі соки укріплюють імунну систему і сповільнюють процеси старіння. Соковижималки – найкращі помічниці і для тих, хто прагне домогтися природного зниження ваги, оскільки свіжі соки сприяють цьому процесу. Підвищити життєву енергію і поліпшити самопочуття – все це до снаги лише одній склянці свіжого, смачного і корисного соку.
Готуємо овочі та фрукти для приготування соку
- фрукти і овочі, які призначені для обробки, перебирають дуже ретельно, несвіжі, зіпсовані, з найменшими дефектами викидають;
- підготовлені фрукти та овочі старанно миють у проточній воді. Коренеплоди треба мити щіткою середньої жорсткості;
- якщо фрукти та овочі не можна піддавати обробці разом із шкіркою, то її треба зрізати гострим ножем, з нержавіючої сталі, тонким шаром;
- очищені овочі слід швидко промити, щоб уникнути втрати цінних речовин. Очищені фрукти мити не бажано;
- переробляти підготовлену сировину слід швидко і безпосередньо перед вживанням.
Ольга МАКСИМЮК
Типи соковижималок
Соковижималка для цитрусових менш потужна

– Соковижималка для цитрусових – цей агрегат може переробляти тільки лимони, апельсини, грейпфрути і мандарини, – розповідає продавець-консультант магазину побутової техніки Валентина Михайлюк.
Склад приладу: ємність для соку, конусоподібна насадка, на яку насаджують фрукти, і двигун. Потужність у різних моделях може змінюватися в межах від 20 Вт до 80 Вт.
Що вища потужність, то менше часу потрібно для отримання склянки соку. Обсяг ємності для соку може бути від 0,25 л до 1,2 л. Обираючи ємність, орієнтуйтеся на кількість членів сім’ї. Адже свіжовичавлений сік корисний упродовж 5-10 хвилин.
Параметри соковижималки:
- Об'єм резервуара для соку варіюється в межі 0,25 л – 1 л.
- Потужності представлених на ринку універсальних соковижималок 20-80 Вт. Від потужності залежить швидкість чавлення соку.
- Система регулятора кількості м'якуша дозволяє регулювати консистенцію соку. Змінюючи розмір прорізів на насадці, регулюється густота напою. Що менші прорізи, то рідший сік.
- Наявність різноманітних насадок. Насадки дозволяють використовувати фрукти й овочі неоднакових розмірів.
Універсальна соковижималка підійде для твердих овочів

Параметри соковижималки:
- Форма сепаратора представлена двома видами – конічної і циліндричної. Високий ККД соковижималці забезпечує сепаратор циліндричної форми, то на виході отримуємо до 95% готового соку. Мінус циліндричного сепаратора в тому, що в таких соковижималках немає функції відокремлення вичавки (м'якуша). Це означає, що після того як ви приготували 3–4 склянки соку, сепаратор доведеться чистити вручну. Конічна форма сепаратора має функцію відокремлення м'якуша, але на виході отримуємо лише 60–70% соку.
- Контейнер для вичавок. Дуже зручна функція – присутність контейнера для відокремлення м'якуша. Зазвичай його можна зняти, і для очищення забрудненої центрифуги не буде потрібно розбирати соковижималку, треба лише вийняти контейнер, викинути з нього м’якуш.
- Потужність від 200 Вт до 1300 Вт. Соковижималку з великою потужністю потрібно вибирати тільки тоді, коли збираєтеся переробляти продукти у великих обсягах. Зверніть увагу на наявність регулятора швидкості обертання у соковижималки. Для вичавлення соку, залежно від фруктів і овочів, потрібно своя швидкість. М'які плоди потрібно чавити на низькій швидкості, а тверді – на високій. Відповідно на низькій швидкості на виході отримаємо менше соку, а на високих обертах в сік потрапить багато м'якуша.
- Швидкість центрифуги. Від цього параметра залежить обсяг вичавленого соку. Не кожен виробник скоковижималок вказує цей показник в списку характеристик. Найкраща швидкість обертання центрифуги 8000–10000 обертів у хвилину.
- Піновідсікач. Наявність в соковижималці піновідсікача – велика перевага, тому що сік під час вичавлення виходить пінистим, адже чимало фруктів і овочів дають її у великому обсязі. Маючи таку функцію, сік отримаємо прозорий без піни.
- Циклічність і тривалість роботи. Деякі моделі соковижималок працюють, зупиняючись, аби попередити перегрів двигуна кожні 10 хвилин на 1 хвилину. Інші працюють без перерви протягом 20 хвилин, зупиняючись лише, аби очистити деталі. Є такі соковижималки, які працюють без перерви, вони мають функцію автоматичного самоочищення та вентилятор.
Коментар спеціаліста
Товар з упаковкою можна повернути
Надія Кутиніна, заступник начальника Держінспекції з питань захисту прав споживачів у Чернівецькій області
Оскільки різноманіття приладів у магазині вражає, перш ніж його придбати, визначте, що хочете купити. Отримайте консультацію у продавця про типи, функції, потужності приладу, аби правильно обрати та не довелось повертати. Продавець-консультант повинен відповісти на всі ваші запитання. В інспекції є багато звернень від споживачів, які через відсутність інформації придбали не той прилад, на який розраховували. Використаний товар уже не можна повернути чи обміняти.
Під час покупки обов’язково перевірте, чи прилад працює. Чи виконує функції, які зазначені в інструкції. Зауважте, інструкція повинна бути українською мовою.
Отримайте в продавця гарантійний талон на товар. У цьому талоні має бути адреса сервісного центру. Найкраще, коли сервісний центр є у Чернівцях. Адже у разі поломки прилад легше туди доставити.
Обов’язково вимагайте в продавця товарний чек. При наявності чека, гарантійного талону (з печаткою) товар можна повернути. Але тільки за умови, що ви ним не користувалися, збережено товарний вигляд, упаковку.
Якщо у магазині не повернули гроші або не обміняли товар на інший, звертайтесь в інспекцію захисту прав споживачів.
Якщо товар неякісний, упродовж гарантійного терміну експлуатації споживач має право на його обмін, на гарантійний ремонт, на повернення грошей. Для цього потрібно звернутися із приладом в магазин, де його придбали, або в сервісний центр.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар