
В Україні з початку року зареєстровано 289 осіб постраждалих внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них 11 людей померли.
Страви з грибів - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв, або ж у консервованому вигляді.
У Центрі громадського здоров’я МОЗ України нагадують, як не отруїтися грибами:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продають за наявності дозвільної документації.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре відомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Якщо отруїлися, у жодному разі не займайтеся самолікуванням - це небезпечно для життя!
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар