
Уже довго в Україні точаться дискусії стосовно того, чи небезпечними є ГМО для людини та чи варто нашій, як запевняють у світі, аграрній державі, вирощувати ГМО культури. Власне, дискусії дискусіями, але остаточної відповіді і понині ніхто не у змозі дати, оскільки у нас, особливо на Буковині, чи не єдиною трансгенною культурою є соя. До кукурудзи чи картоплі зі зміненими генами ми ще не дійшли.
Посіяв трансгенну сою – забув про гербіциди
Втім, серед аграріїв є як супротивники, так і прибічники ГМО.
Василь Бота, фермер із села Бояни Новоселицького району вже кілька років сіє генно-модифіковану сою. Повністю перейшов на неї. Адже її вирощувати легше і дешевше.
Поки що в Україні вирощують тільки генно-модифіковану сою, якій прищепили ген стійкості до гербіциду гліфосату
- Поки що така соя стійка до гербіцидів. Можливо, в подальшому до сої прищеплять ще стійкість до шкідників, - розповідає чоловік. – Трансгенна соя не потребує значного обробітку. Її достатньо обробити одним препаратом – гліфосатом. А звичайну сою потрібно обробляти двома гербіцидами мінімум. До того ж варто зважати на фази розвитку рослини, аби знати, в який період обробити. Адже якщо упустити момент, урожаю не буде, адже соя поросте бур`яном. І тоді доводиться ще раз використовувати дорогі гербіциди.
Фермер каже, модифіковану сою можна обробляти незалежно від фаз розвитку рослини і бур`яну. Та і до ґрунту така соя невибаглива.
- Але поки в країні такий безлад, краще вирощувати генно-модифіковану сою, ніж звичайну. І фермеру-початківцю я раджу відразу ж сіяти модифіковану сою. Це і дешевше буде, і вигідніше, - зазначає В. Бота.
Яна МАРІЯНЧУК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар