• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – П’ятниця, 05 Березня 2021
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Мед з антибіотиками та хімікатами

Україна
13.02.2016 | 16:10
0
4357
Коментувати
Поділитись
Facebook Google+ Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Мед з антибіотиками та хімікатами
Купуючи мед, уважно його розгляньте
harchi.info
A A A
Український національний стандарт дозволяє наявність у складі продукції бджільництва низки препаратів

Мед – продукт, який вважається корисним. Та чи справді це так. Адже на прилавках крамниць товару безліч, все з яскравою етикеткою та підписом «мед», та що ж там всередині – достеменно покупцям невідомо.

За кордоном медом може бути лиш продукт без домішок

- Річ у тому що в Європі введені обмеження на залишкові кількості антибіотиків у меді, або точніше, постановили, що антибіотиків у меді взагалі не повинно бути. Це означає, що їх не мають застосовувати у лікуванні бджіл. У Сполучених Штатах Америки і Канади у нормативно-технічних документах зазначено, мед не повинен мати у своєму складі сторонніх речовин, інакше він вважається фальсифікованим. Антибіотики, що містяться у меді, розцінюють як сторонні речовини, а такий мед — як фальсифікований, - розповідає начальник сектору інформаційного, науково-технічного забезпечення та метрологічного моніторингу ДП «Буковинастандартметрологія» Ігор Суворов. – Європа встановила жорсткі правила і вони їх дотримуються. Були обіцянки що і у нас підпишуть гармонізований з Європою технічний регламент або директиву, але, на жаль, на сьогодні його немає.

В Україні дозволено у бджільництві використання антибіотиків, що використовують як біостимулятори, здатні підвищувати продуктивність бджолородин, як профілактичні та лікувальні засоби проти інфекційних захворювань бджіл. Відсутній жорсткий контроль з боку бджолярів за тим, чи обробляли пестицидами чи гербіцидами поля і культури, з яких проводиться збір сировини бджолами.

Виробництво меду в Україні має свої нюанси. Оскільки кліматичні умови не дозволяють цілий рік перебувати бджолам у відкритому просторі. Холодний період року досить важкий і тому  в нас багато бджолярів використовують антибіотики для того, щоб підтримувати бджолині сім'ї у належному стані та забезпечити їхнє виживання. В Європі ж діє норма, що забороняє наявність антибіотиків у меді. А отже їх не можна застосовувати у лікуванні бджіл.

Консистенція меду може бути рідкою, в'язкою, дуже в'язкою або густою. Також допускається кристалізація

У показниках безпеки, зазначених в ДСТУ на мед, щоправда, є перелік того, що може бути у складі меду. Це і нітрофуран, і левоміцетин, а стрептоміцин та тетрациклін не дозволені, але не факт, що їх не використовують.

Так само важливим чинником формування складу є те, на які трави вивозять пасіку, чи це поле обробляли певними пестицидами та гербіцидами , адже ці речовини потрапляють у ґрунт, далі у рослину, а далі у мед.

Ураховуючи те, що мед проходить дослідження на відповідність вітчизняному стандарту, а продукція, яку вивозять за межі країни, повинна додатково відповідати тим вимогам, котрі є в тій чи іншій країні. У першу чергу ця проблема гостро стоїть перед тими, хто хоче імпортувати свій мед, а також перед гуртовими закупниками продукції бджільництва, які будуть вивозити її за межі країни. Такий продукт повинен відповідати жорстким вимогам ЄС, у тому числі вимогам Директив 96/22/ЄЕС та 96/23/ЄЕС, Постанови Ради (ЄС) 2377/90. В документах вказано перелік речовин, які недозволені, серед них є і ті, які вітчизняні стандарти використовувати дозволяють. Відповідно є ціла система заходів контролю за якістю продуктів, зокрема лабораторії. Якщо контролюючі лабораторії виявляють невідповідність продукції встановленим вимогам, вони публікують попередження для всіх, що у певній продукції виявлені ось такі відхилення і така продукція не відповідає вимогам безпеки у даній країні чи для всього ЄС, - продовжує фахівець.

Отож, ті вітчизняні виробники, які хочуть працювати на експорт, мають якимось чином довести відповідність своєї продукції цим вимогам.

Гармонізовані з європейськими технічні умови виправили б ситуацію

- На жаль, в Україні нині є стандарти національні, є ще частково чинні ГОСТи, є чинні технічні умови, але жодного технічного регламенту на харчові продукти у нас нема. Якби Україна ввела та гармонізувала з європейськими технічні регламенти або директиви на харчові продукти, у тому числі на мед та на наявність забруднюючих речовин, то у нас були б такі ж вимоги. Та поки що у нас цього немає.  В сфері обігу харчових продуктів в Україні введено лише технічні регламенти на маркування і вимоги до деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку, а ось Технічних регламентів на конкретні харчові продукти продуктів поки що не має, - пояснює І. Суворов.  

Тому виникає певний нюанс, що зараз іде інформаційна кампанія про те, що Європа відкрила нам ринки, та перед тим як постачати цю продукцію, потрібно ще пройти перевірку у референсній лабораторії країни, в яку поставляється продукція. Якщо ж там знаходять невідповідність, то ці дані публікуються в загальноєвропейській системі безпеки продуктів.

Перегрітий мед – небезпечний

- Мед зазвичай спочатку має рідку консистенцію, з часом він густішає і стає більш густішою масою. Багато хто вважає, що аби мед став рідшим, його треба нагріти. Та тут варто пам'ятати, що нагрівати мед можна лише до температури людського тіла - 36-37 градусів, якщо ж температура вища, у меді можуть з'явитися речовини, яких у ньому не було і які можуть бути шкідливими для людей.

Що шукати на етикетці

Маркування на упакуванні меду повинно містити таку інформацію:  назву та адресу виробника і місце виготовлення, назву продукту, ґатунок (вищий або перший),  рік збору меду,  дату фасування,  масу нетто,  термін придатності до споживання, штрих-код EAN продукції згідно з ДСТУ 3145,   знак відповідності, харчову та енергетичну цінність, а також стандарт, за яким виготовлено продукт.

На колір та смак…

Згідно з ДСТУ 4497: 2005, який якраз і визначає в Україні, яким має бути мед, визначено, що за кольором мед може бути як безбарвним, так і білим, а також світло-жовтим, жовтим, темно-жовтим, темним з різними відтінками. Колір меду залежить, в основному, від пігментів, що містяться у нектарі. Скажімо, акацієвий мед практично безбарвний, а гречаний, навпаки, темно-жовтий, практично темно-бурштиновий. При тривалому зберіганні мед темніє, а в закристалізованому стані має більш світле забарвлення.

Консистенція меду може бути рідкою, в'язкою, дуже в'язкою або густою. Також допускається кристалізація від дрібнозернистої до грубозернистої, адже при зберіганні мед природним чином кристалізується. А ось  ознак бродіння і механічних домішок не повинно бути.

Запах у меду специфічний, приємний, слабкий або сильний, ніжний, без сторонніх запахів. У якісного меду смак повинен бути солодкий, ніжний, приємний, терпкий, без стороннього присмаку.

Мед потрібно вміти зберігати

При правильних умовах мед може зберігатися роками, без шкоди для якості. Зберігати мед варто у сухому приміщенні, що не має сторонніх запахів, найкраще при постійній температурі від 10 до 12°C, завжди уникати прямого контакту з сонячними променями або лампами денного світла, у щільно закритій банці.

Якщо мед з часом почав кристалізуватися, не варто панікувати чи викидати його. Адже насправді, кристалізація - абсолютно природний процес, який відбувається рано чи пізно у будь-якому рідкому меді. Мед кристалізується , тому що глюкоза у меді не може залишитися розчиненою і починає утворювати кристали. Процес кристалізації залежить від температури, часу і частоти, з якою мед перемішують. Перехід меду з рідкого стану у кристалічний не супроводжується погіршенням його властивостей.

Штучний мед – не мед взагалі

Мед штучний виробляють з цукру шляхом інверсії (нагрівання розчину цукрози з харчовими кислотами). Він містить до 50% глюкози і фруктози, до 30% цукрози, має солодкий смак. Для кольору в мед додають барвники, а для аромату – есенцію або натуральний мед. Штучний мед не має ферментів, вітамінів і квіткового пилку.

Штучний мед має бути прозорим, без каламуті, осаду і сторонніх включень, в'язкої консистенції, від світло - до темно-янтарного кольору, без стороннього присмаку і запаху, з медовим ароматом (з натуральним медом), з ароматом, близьким до натурального меду (з патокою). Масова частка сухих речовин у штучному меді повинні бути не нижчою за 78%, у тому числі редукуючих - 60, кислотність (у перерахунку на лимонну кислоту) - не вищою за 0,5% (з натуральним медом) і за 0,3% (з патокою).

Штучний мед вiдрiзняється від натурального менш гармонійним букетом, вiдсутнiстю ферментів або їхньою обмеженою активністю, вiдсутнiстю пилку i підвищеним вмістом оксиметилфурфуролу. Строк зберігання штучного меду 9 мiсяців.

Уляна ДЕЛІКАТНА

Теги: споживач – мед – бджільництво – склад – антибіотики – хімікати

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

80-річний буковинець доглядає пасіку із 70 бджолосімей
80-річний буковинець доглядає пасіку із 70 бджолосімей
Свято меду влаштували у Чернівецькій області
Свято меду влаштували у Чернівецькій області
Торік підприємства Чернівецької області виробили майже 10 тонн меду
Торік підприємства Чернівецької області виробили майже 10 тонн меду
На День міста до Чернівців привезли більше 40 видів медової косметики
На День міста до Чернівців привезли більше 40 видів медової косметики
krystik (krystik)
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user

Блоги

< >
Наталія
 1236
Кожного разу, коли потрібно вирішувати проблему насильства у сім’ї, я вкотре переживаю свою… Наталія Батракова

Популярні новини

Стрілкам годинника дамо спокій
Стрілкам годинника дамо спокій 28.02 11:05
  6   43546
Магнітні бурі у березні будуть штормити дуже сильно
Магнітні бурі у березні будуть штормити дуже сильно 28.02 19:21
  0   23113
Молочний завод у Чернівцях виробляє молоко, кефір та сметану під 2-ма марками
Молочний завод у Чернівцях виробляє молоко, кефір та сметану під 2-ма марками 19.02 13:55
  1   16670
У Румунії під час хрещення захлинулася півторамісячна дитина
У Румунії під час хрещення захлинулася півторамісячна дитина 05.02 22:45
  3   15374
На польському кордоні затримали 42-х українців
На польському кордоні затримали 42-х українців 08.02 23:10
  2   11345

Фоторепортажі

Буковинка прикрашає життя квітами і мальовничими пейзажами
Буковинка прикрашає життя квітами і мальовничими пейзажами
Сьогодні о 13:48
  1   451
Погода
Погода у Чернівцях

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на sinoptik.ua у Києві
Информер курса валют
© 2003 – 2021
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

Буковинка прикрашає життя квітами і мальовничими пейзажами
Буковинка прикрашає життя квітами і мальовничими пейзажами Сьогодні о 13:48
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій Сьогодні о 12:43
Ресторатори у Чернівцях збираються на пікет під стінами ОДА
Ресторатори у Чернівцях збираються на пікет під стінами ОДА Сьогодні о 11:33

Відеорепортажі

Цього року на Буковині реконструюють Їжівську школу
Цього року на Буковині реконструюють Їжівську школу Сьогодні о 14:57
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій Сьогодні о 12:43
Марія Поліщук: Ми вакцинувати повинні не тільки багато, але й швидко
Марія Поліщук: Ми вакцинувати повинні не тільки багато, але й швидко Вчора о 20:08

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту