
Як не дивно, та межі здорожчання життя у нашій країні немає. Коли здається, що гірше вже не буде, з’являється низка фактів, що підтверджують, що було не так і погано. Недоступний відпочинок, одяг та взуття, медицина і, врешті-решт, продукти харчування. Адже коли, кілограм м’яса вартує близько 100 гривень, а мінімальна заробітна плата становить 1378, то виходить, що людина працює за 17 кг ненайкращого м’яса. Звісно, якщо не платити за компослуги, не купувати одягу, не хворіти і відректися від всіх інших спокус мирського життя.
- Продукти вартують фантастично. Живу разом із чоловіком. На місяць купуємо два кілограми рису, нині це приблизно 38 гривень, два кілограми гречки – це ще 45 гривень, кілограм кукурудзяної крупи – 7, 5 гривні. Себто лише на крупи потрібно 90 гривень. Плюс іще 1 кг спагеті – себто дві упаковки – 47 гривень, картоплі кілограмів 7 – 35 гривень, моркви – 2 кг – 20 гривень, цибулі – 1 кг – 5,5 гривні – це ще 107,5 гривні. Отож майже 200 гривень – лишень на те, аби приготувати елементарне. Плюс зо три пачки масла – 51 грн., буханка хліба на два дні, себто на місяць приблизно 15 шт., - ще 112,5 грн. Маємо вже приблизно 313 гривень. А до каші чи супу хотілося б і шматочок м’яса чи ковбаси – це, враховуючи що 1 кг такої продукції вартує 90-100 гривень, купивши 2 кг на місяць того чи іншого, вийде ще приблизно 200 грн., отож ми перейшли півтисячну межу – 513 гривень. Плюс овочі-фрукти, яких нині такий величезний вибір і відмовитися від них важко, це ще гривень 200-300. Отож, за нашими скромними підрахунками, маємо близько 800 гривень. А ще треба купити олію, яйця, борошно – це ще мінімум 100 грн. І це лише на продукти і то без якихось делікатесів – лише те, що необхідно. Якщо ж побалувати себе чимось смачненьким, чи наприклад, купити алкоголь, то сума може перевалити за тисячу, - розповідає чернівчанка Аліна Славчин. – Отож і приходимо до висновку, що жити нині можемо лише на межі виживання. Адже ця сума – це лише їжа. А додайте ще компослуги, елементарні засоби гігієни, одяг тощо. Тому розумію тих, хто всіма правдами і неправдами намагається покинути країну в пошуках кращого життя.
В уряді обіцяють, що підвищення коливатиметься в межах 5-7%, але не на всі групи продуктів
Як розповіли в Українському клубі аграрного бізнесу, за перше півріччя 2015 ціни на продукти харчування зросли у середньому на 46% порівняно з аналогічним періодом попереднього року, тоді як середня заробітна плата зросла лише на 15%. Розрив між зростанням цін і рівнем платні призвів до того, що українці стали споживати менше порівняно дорогих товарів - риби та рибних продуктів (на 24%), плодів, ягід та винограду (на 7%), м'ясних продуктів (на 3%) і цукру (на 2%). За словами експертів, населення перейшло на продукцію, вирощену на власних городах, або таку, яка є найдешевшою.
Та, виявляється – це ще далеко не межа, восени експерти прогнозують нове підвищення цін на продукти тваринництва майже на 20%.
- Ціни на молоко та молокопродукти підуть вгору, бо надої восени знижуються. Також підвищать ціни постачальники, щоб не мати збитків. Яйця теж традиційно подорожчають, бо кури влітку несуться краще, а споживання, навпаки, збільшується восени, - прогнозує голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков. Та окрім цього експерти відзначають ще низку факторів, які ймовірно спричинять подорожчання.
- Навіть продукти українського виробництва мають велику складову імпорту, - зазначає економіст Всеволод Степанюк. - Переважно це пально-мастильні матеріали, без яких неможливо ані виростити продукцію, ані доставити її до покупця, тобто у магазин. Дія цього чинника і надалі впливатиме на ціну харчів. Адже фактично ми споживали урожай минулого року, а в цьогорічний вже заклали зовсім інший курс долара - 30 грн. До того ж Україна - повністю відкрита економіка, і ціни світового ринку прямо пропорційно впливають на ситуацію у нас. Тобто більша частина харчів, які виробляють в Україні, продається на експорт, і виробникові немає сенсу реалізовувати продукти всередині країни дешевше. Якісь можливості тарифного регулювання Україна втратила, вступивши на невигідних умовах до СОТ та підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Тепер ми не можемо тарифними методами впливати на ціни внутрішнього ринку, а нетарифними — або не вміємо, або не хочемо.
Разом із тим купувати українці можуть значно менше, ніж то було раніше. Адже навіть незначна націнка на кожному товарі складається у чеку в кругленьку суму.
- Торговельні мережі заявляють про 6–7% росту розміру середнього чека, проте це зростання у грошовому вимірі, а в натуральному спостерігається зменшення продажів: лише протягом першого кварталу поточного року вони впали на 25%. Таким чином українці почали купувати продуктів на чверть менше, - пояснює директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. - З огляду на це напрошується наступний висновок: наші споживачі почали економити на їжі. Ще одна тенденція - перехід на недорогі вітчизняні продукти.
Своєю чергою в уряді обіцяють, що підвищення коливатиметься в межах 5-7 %, але не на всі групи продуктів.
Директор департаменту продовольства Міністерства агарної політики і продовольства Дмитро Шульмейстер повідомив, що до кінця 2015 року в Україні зростуть ціни у межах 5% на всю молочну продукцію, а на яйця — на 5-7%. А міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко додав, що очікують стабільну ситуацію на ринку соняшникової олії, в той час як ціни на цукор можуть вирости. Ціни на хліб також можуть вирости в межах 5%, однак зростання цін на соціально важливі сорти хліба не очікується у зв'язку з падінням цін на пшеницю на світових ринках.
Натомість вже зараз люди бідкаються, що через подорожчання на все купувати все необхідне неможливо і доводиться економити навіть на елементарному.
Отож, маємо те, що маємо. Працювати за їжу і неякісні компослуги – це все, що може собі дозволити нині простий українець. А перспектив та змін на краще очікувати не доводиться.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Ціни на продукти у 2014 та 2015 роках
Ціна, грн. |
2015 р. |
2014 р. |
Овочі |
|
|
Огірки |
9,45 |
6 |
Помідори |
5,5 |
4,5 |
Капуста |
8 |
5 |
Цвітна капуста |
12,95 |
7 |
Морква |
7 |
2 |
Картопля |
4,85 |
2,5 |
Баклажани |
6,25 |
5 |
Кабачки |
5 |
4 |
Перець |
13 |
6 |
Цибуля |
5,5 |
2,4 |
Часник |
39 |
16,5 |
|
|
|
Фрукти |
|
|
Яблука |
7,25 |
5 |
Сливи |
10 |
8 |
Кавун |
3,55 |
4 |
Диня |
9,95 |
13 |
Персик |
26 |
24 |
Нектарин |
40,55 |
25 |
Виноград |
20 |
18 |
|
|
|
Продукти |
|
|
Хліб |
7,5 |
5 |
Гречка (1 кг, вагова) |
22 |
16 |
Рис (1 кг, ваговий) |
18 |
15 |
Пшенична крупа (1 кг) |
6 |
5 |
Кукурудзяна крупа (1 кг) |
7,4 |
5,5 |
Борошно (1 кг, вагове) |
5,5 |
4,5 |
Макарони (450 г) |
18,5 |
13 |
Спагеті (450 г) |
23,25 |
16 |
Цукор (1 кг) |
12 |
8 |
Сіль (1,5 кг) |
6 |
4 |
Спеції (1 уп.) |
8-24 |
4,5-19 |
Олія (1 л) |
30 |
20 |
Молоко (1 л) |
14 |
10 |
Сметана (200 г) |
8,15 |
6,75 |
Масло (1 кг) |
85 |
60 |
Яйця |
1,60 |
1,3 |
Майонез (670 г) – |
30 |
24 |
Сир кисломолочний (1 кг) |
67 |
49 |
Сир твердий (1 кг) |
85 |
70 |
М'ясо (1 кг) |
58-110 |
45-90 |
Ковбаса (1 кг) |
98 |
83 |
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар