
Протягом 2019 року в Україні 31373 людини захворіли на аскаридоз. Зокрема 12876 випадків зафіксували у мешканців сільської місцевості, а 21633 - у дітей. Про це нагадали у Центрі громадського здоров'я України.
Аскаридоз ще називають антропонозним чи пероральним геогельмінтозом. На ранній стадії захворювання виникають алергічні синдроми та ураження органів дихання, а на пізній (кишковій) - ураження травного тракту.
Збудником цієї хвороби є аскарида людська - гельмінт роду Ascaris.
Самиця аскариди щодоби відкладає понад 200000 запліднених і незапліднених яєць. Ці гельмінти локалізуються у нижньому відділі тонкої кишки людини, де живуть 12-15 місяців, а після загибелі виводяться назовні разом із калом.
Зрілі аскариди чутливі до кисню, який діє на них згубно. Після потрапляння у навколишнє середовище вони гинуть.
Яйця гельмінтів швидко гинуть під час високих температур. У місцевостях із помірним кліматом яйця аскарид живуть у ґрунті до 7-10 років.
Аскаридоз діагностують майже по всій земній кулі. Механізм зараження – фекально-оральний. Джерелом інвазії є хвора людина.
Фактори передавання:
- Овочі, ягоди і фрукти, забруднені дозрілими яйцями аскарид; некип’ячена вода.
- Частіше хворіють люди, які займаються землеробством.
- Інкубаційний період у середньому триває 6 днів.
- Прояви аскаридозу залежать від локалізації паразита. У перебігу аскаридозу виділяють дві фази - ранню (міграційну) і пізню (кишкову).
- Міграційна стадія відбувається не помітно. Інколи початок аскаридозу супроводжує нездужання, з’являється кашель - сухий або з незначною кількістю слизової мокроти, рідше слизисто-гнійної. Мокрота інколи набуває помаранчевого забарвлення і має невеликі домішки крові. Температура тіла під час аскаридозу нормальна чи субфебрильна, до 38°С. Характерні зміни на шкірі: кропивниця, дрібні бульбашки із прозорим вмістом на кистях і стопах.
Ретельно мийте руки з милом після:
- роботи на городі;
- ігор на землі.
З огляду на живучість яєць аскариди в ґрунті та інтенсивне забруднення ними довкілля, ефективною профілактикою може бути:
- заборона удобрювати городи не знезараженими фекаліями;
- утримання туалетів у належному санітарно-гігієнічному стані;
- надійне знезаражування нечистот і стічних вод;
- санітарно-просвітницька робота серед населення.
Велике значення має миття і термічна обробка ягід, овочів, зелені й фруктів, які вживають у сирому вигляді. Перед термічною обробкою треба добре промити рослини чистою холодною водою, а потім опустити в друшляку на 2-3 секунди у гарячу (70-76°С). Після цього слід одразу промити їх холодною водою.
Профілактика захворювання полягає у попередженні фекального забруднення середовища, особливо ґрунту, городів, ягідників.
Если вы заметили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter
Оставить комментарий