• РУС
  • УКР
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Недвижимость
  • Работа
Pogliad.ua – Четверг, 21 Января 2021
  • Новости 
    • Черновцы
    • Буковина
    • Украина
    • Мир
    • Политика
    • Деньги
    • Интервью
    • Криминал
    • Здоровье
    • Образование
    • Культура
    • Спорт
    • Архив
  • Фото
  • Видео
  • Блоги
  • Афиша
  • Предложения 
    • Авто
    • Быт
    • Строительство
    • Гардероб
    • Продукты
    • Послуги
    • Разное
  • Life 
    • Авто
    • Леди
    • Кухня
    • История
    • Наука
    • Отдых
    • Советы
    • Интересное
  • Пресс-релизы
X
Поиск по сайту
Добавить
X
Добавить объявление / новость
Новость на pogliad.ua
Объявления на vidido.ua
Объявление в газету Від і дО
Размещение информации на ресурсах От и До
X

Нове фото


Форма заявки

X
Размещение объявления с помощью формы - это удобный способ, который экономит Ваше время. После заполнения заявки с Вами свяжется оператор "От & nbsp; и & nbsp; К" с 9-00 до 18-00.
Внимание! Последний срок подачи объявления через сайт - вторник, 18 час.



Спасибо за ваш отзыв!

Чернівчанин на пенсії вирощує виноград і робить натуральне вино

Интервью
16.06.2019 | 13:46
4
3472
Комментировать
Поделиться
Facebook Google+ Twitter Viber Telegram Whatsapp
Распечатать
Чернівчанин на пенсії вирощує виноград і робить натуральне вино
Сергій Адамович: «Ми вимушені шукати якусь копійку, бо пенсії, яку отримуємо, навіть на інгалятор не вистачає»
Фото Ольги Шупені
A A A
У селі Михальча Сергій Адамович «ростить» кращі сорти винограду, поповнюючи їх новинками

На різних тематичних ярмарках-виставках можна побачити подружжя Адамовичів – Сергія та Ольгу. Вони працюють, немов злагоджений годинник: коли один член сім’ї проводить дегустацію та лікнеп щодо сортів винограду і цілющості того чи іншого вина, інший дає ексклюзивне інтерв’ю спеціально для читачів «Погляду».

– «Одеське чорне» – це єдиний сорт, який ми докупили, взяли його з Ізмаїлу, – каже чернівецький винороб Сергій Адамович. – Також маємо «Амурський» – далекосхідний дикорослий сорт. Ми його у себе посадили, торік 30 відсотків цукру набрав. Він чудово росте і плодоносить. Цей сорт закупила і Японія, і Ізраїль – він найбільш цілющий із усіх, які в світі існують. Ще дуже хороший сорт «Чорний доктор», він прийшов до нас з Вірменії. Зо 100 кущів висадили. Цікаво, що у Вірменії його багато років тримали у суворій таємниці, не розповсюджували іншими країнами. А потім один літній вірменин привіз живець, продав, і так той сорт розійшовся Україною. Спершу понад 100 доларів той живець вартував, дуже дорого.

– А від чого назва така – «Чорний доктор»?

– Він так називається, тому що сам виноград чорний і водночас дуже лікувальний. Якось цей сорт потрапив до одного киянина, і він пригостив ним свого гостя, який працює в столичній харчовій лабораторії. Товариш спершу нахвалював вино, а потім попросив взяти трішки з собою, «на аналіз». І після дослідження експерти з’ясували, що настільки багато цілющих речовин, що в інших винах є лише трішечки – сліди, мікродози. А в цьому вині – дуже багато. Тому, мабуть, його і назвали «доктор», бо дуже лікувальний виноград і корисно пити вино з нього.

Сорт винограду «Чорний доктор» у Вірменії багато років тримали у суворій таємниці, доки один літній вірменин не привіз живець, який розійшовся Україною

– Скільки уже займаєтеся виноробством?

– Ой, вином ми уже, мабуть, років 30 займаємося. Спершу то виходило, то не виходило те вино. Але потім поступово досвід прийшов. У мене зо 20 книг є з виноробства. Кожну книгу перечитую, щоб знайти щось корисне.

«Або в могилу – або заробляти»

– Сергію Миколайовичу, а хто Ви за фахом?

– Взагалі, ми займалися трояндами. Я був найманим працівником, обіймав посаду керівника господарства. І в мене виходили дуже хороші троянди. Якось навіть податкова інспекція прискіпувалася, мовляв, такі троянди лише привозними можуть бути. А вони були й справді красиві – висота 1,20 м, із великими голівками! На їхнє зауваження: «Такі троянди ніхто не вирощує», я відповів: «Приходьте до нас і переконаєтеся на власні очі» (усміхається, – авт.). Після троянд ми розпочали займатися вирощуванням винограду. А за фахом я механізатор, працював на величезному півторакубовому екскаваторі «Драглайн» – це один ківш і вже повна ціла вантажівка. Працював у Чернівцях і часто їздив у відрядження – Тернопіль, Львів. А в Тисмениці 19-метрові палі забивали, там хутрово-пухову фабрику будували. Коли майже вісім років тому вийшов на пенсію, то, звісно, на 1500 гривень не проживеш… Моя дружина через астму перебуває на інвалідності, ІІ група. І ми вимушені шукати якусь копійку, бо пенсії, яку отримуємо, навіть на інгалятор не вистачає. То хочеш-не-хочеш, а треба заробляти. Або в могилу – або заробляти. Відтак за 100 доларів купили щось на кшталт дачі зі старою будовою у Сторожинецькому районі. І поступово на 30 сотках городу почали вирощувати виноград.

«…писали в характеристиці, що проявляю особливі здібності з математики»

– Звідки родом, хто Ваші батьки?

– Мої батьки – однофамільці. Мати сибірячка, а батько – білорус. І у них однакове прізвище Адамович. Коли мої батьки переїхали до Чернівців, то тут мене і народили. Я навчався у школі №27 і до п’ятого класу мені писали в характеристиці, що проявляю особливі здібності з математики. Однак батько з мамою розлучилися. Мама на фабриці у дві зміни працювала, і я якось запустив школу. У 15 років пішов на роботу. Був слюсарем, потім – бульдозеристом, кранівником, палі забивав, екскаваторником…

– Де саме служили у війську і як проходила Ваша служба?

– Упродовж двох років у стройбаті (будівельний батальйон) служив. Задоволений своєю службою. Ми працювали у Саратові на військовому заводі. Я за чотири години виконував свою норму і йшов купатися та засмагати на Волгу. Мені та служба якось легко давалася.

– Скільки виростили дітей та онуків?

– У нас двоє дітей – син і донька. У доньки троє дітей і у сина – двоє. Маємо п’ятеро онуків.

Виноградну горілку п’ють краплями і лише вино – келихами

– Що для Вас головне у житті?

– Здоров’я. Ми зараз дуже багато уваги здоров’ю приділяємо. Ось коли робимо чачу (виноградна горілка), то ми її п’ємо тільки в краплях. Робимо лікувальні настоянки з лілії, ехінацеї і вживаємо по чайній ложці на день. А так, щоб сто грамів випити, такого не буває.

– А вином власного виробництва смакуєте?

– Обов’язково, в оздоровчих цілях. Вранці ніколи його не п’ємо, обідом – це дуже рідко, але часто – один келих під час вечері. Тоді поліпшується травлення, вино добре впливає на кров.

– І як натуральне вино вплинуло на Ваше здоров’я?

– Ну подивіться, мені вже стільки років – уже 68 маю – і бігаю, онук наздогнати не може, коли на перегонки з ним змагаємося. Або у нас теплиця досить висока і як по рейці там балансую на висоті 5,5 метра. Слава Богові, ще тримаюся.

«Є такі люди, що бутлями купують вино для свого здоров’я»

– Будь ласка, поділіться власним секретом виготовлення сухого вина?

– Найголовніше, якщо виготовляєш сухе вино, треба знати, який відсоток цукру має бути. Якщо надлишок цукру – то воно уже в рамки сухого не входить. Хоча вино виходить більш стійке і не псується. Сухе вино вважається, коли воно має до 12-відсотків спирту. А якщо 14 чи 15 – це вже вважається несухе вино, але там нема жодного відсотку цукру і воно, по суті справи, сухе. Його можна зберігатися роками. Але в нас до такого не доходить, бо має попит. Є такі люди, що бутлями купують вино для свого здоров’я. З року в рік вино продаємо і з року на рік не залишається.

– Торік урожай винограду був хорошим?

– Дуже хорошим і дуже добре дозрів виноград. «Амурський» набрав до 30 відсотків цукру, це навіть перебір.

– Що ще потрібно знати виноробам-аматорам, аби у них вийшло якісне вино?

– По-перше, має бути все обладнання. Ми купили хороші скляні ємності 20–50-літрові. Також великі ємності для бродіння з нержавійки, італійські. І харчова нержавійка – великі чани. Має бути кругом чистота. Ось, наприклад, ми переливаємо вино, то в шланг заливаємо нашу чачу (виноградна горілка), яку ми робимо і пляшки миємо ретельно, і щоб вода стекла. Потім у кожну пляшку наливаємо 100 грамів чачі, споліскуємо і вливаємо. Пробки також споліскуємо у чачі. Має бути ідеальна чистота. Тому що коли потрапляє мікроб, то у вині уже розпочинається або пліснява з’являтися чи воно заброджує. Тож головна умова – усе має бути стерильним, обов’язково необхідно дотримуватися чистоти, гігієна – перш за все.

Ольга ШУПЕНЯ

Теги: пенсія – Михальча – Виробництво – вино – інтерв'ю – виноград – новости Черновцов

Если вы заметили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Похожие записи

Не хочу сухарики гризти, я хочу свіжий хліб їсти
Не хочу сухарики гризти, я хочу свіжий хліб їсти
Чернівчанка Н. Ткачук-Туркевич: На пенсію виходити не страшно, страшно працювати за копійки
Чернівчанка Н. Ткачук-Туркевич: На пенсію виходити не страшно, страшно працювати за копійки
За плечима у чернівчанки А. Іваницької – 62 роки стажу, а бігає - як 16-річна
За плечима у чернівчанки А. Іваницької – 62 роки стажу, а бігає - як 16-річна
Чернівецький педагог Володимир Короп: До пенсії потрібно готуватись все життя
Чернівецький педагог Володимир Короп: До пенсії потрібно готуватись все життя
Olga Shupenia
X
Орфографическая ошибка в тексте:

Оставить комментарий

Минимальная длина комментария 5 символов  Выход
Unknown user
Жора
Жора 16.06.2019 14:03:45
а хто у нього "дах"?
Ответить
Петро
Петро 16.06.2019 14:28:53
Це чудова і достойна людина.В нього не "дах" а розум і талант.
Ответить
Сергій
Сергій 16.06.2019 19:23:23
ну-ну...
Ответить
1
1 16.06.2019 19:44:21
молодец человек, удачи ему и здоровья!
Ответить
Минимальная длина комментария 5 символов  Выход
Unknown user

Популярные новости

Стало відомо, коли в Україну прийдуть справжні морози
Стало відомо, коли в Україну прийдуть справжні морози 29.12.2020 16:14
  0   50444
На Буковині сталася смертельна ДТП
На Буковині сталася смертельна ДТП 17.01 18:47
  0   14033
Українців попередили про погіршення погодних умов
Українців попередили про погіршення погодних умов 27.12.2020 16:37
  0   14003
У річці, поблизу Рима, виявили тіло українки
У річці, поблизу Рима, виявили тіло українки 07.01 23:05
  0   11856
Степанов розповів, яким може бути карантин вже до літа
Степанов розповів, яким може бути карантин вже до літа 19.01 19:18
  6   11231
Погода
Погода в Черновцах

влажность:

давление:

ветер:

Погода на sinoptik.ua в Киеве
© 2003 – 2021
Использование материалов pogliad.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий - гиперссылки) на pogliad.ua.
Проект входит в медиа группу

Фоторепортажи

На Водохреще у храмах Чернівців відбулося освячення води
На Водохреще у храмах Чернівців відбулося освячення води 19 Янв 2021 в 12:19
У терапевтичному відділенні Новоселицької ЦРЛ триває ремонт
У терапевтичному відділенні Новоселицької ЦРЛ триває ремонт 18 Янв 2021 в 12:44
У 2020 р. на Буковині відбувався процес осучаснення шкільних харчоблоків
У 2020 р. на Буковині відбувався процес осучаснення шкільних харчоблоків 18 Янв 2021 в 09:19

Видеорепортажи

Ремонтувати міжнародну трасу М-19 у Чернівецькій області планують і в 2021 році
Ремонтувати міжнародну трасу М-19 у Чернівецькій області планують і в 2021 році 19 Янв 2021 в 17:56
На Водохреще у храмах Чернівців відбулося освячення води
На Водохреще у храмах Чернівців відбулося освячення води 19 Янв 2021 в 12:19
Наталія Гусак: У минулому році на території Буковини запрацювала перша патронатна сім'я
Наталія Гусак: У минулому році на території Буковини запрацювала перша патронатна сім'я 15 Янв 2021 в 15:19

Меню

  • Черновцы
  • Буковина
  • Украина
  • Мир
  • Политика
  • Деньги
  • Криминал
  • Здоровье
  • Образование
  • Культура
  • Спорт

Редакция

  • Контакты
  • Рекламодателям
  • Від і дО

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

г. Черновцы, пр. Независимости 96, 6 этаж

Соцсети

Разработка сайта – Brilliant IT
  • Новости
  • Фото
  • Видео
  • Блоги
  • Интервью
  • Афиша
  • Life
  • Новости компаний
  • Карта сайта