
Як створити умови для збереження урожаю в домашніх умовах розповів керівник блоку «Васильківці», технолог компанії Андрій Беднарський. Про всі нюанси та рекомендації, які можна застосувати для невеличких господарств, читайте далі.
Вчасно зібрав урожай – зробив пів справи
Хоч для істинного українця життєво необхідно викопати картоплю швидше за сусіда, поспішати з цим насправді не варто. Щоб урожай довго лежав, бульба має до кінця дозріти, сформувати міцну шкірку – це основний захист плоду від інфекцій та хвороб.
Але й тримати бульбу в землі задовго теж не можна. Є таке поняття, як «стресована картопля» - це коли плід пережив різкі перепади температур або навіть «назбирав» зайвої як високої, так і низької температури. Словом, треба витримати баланс – і зібрати врожай вчасно. Ключову роль у термінах збору врожаю відіграє сорт картоплі. Рання бульба дуже тендітна, залишити її на пізній збір – погана ідея: вона точно гнитиме, і цьому особливо не зарадиш.
Буває, що зібрати картоплю в заплановані терміни не дозволяє погода. Крім зайвої вологості ґрунту, що особливо сприяє появі захворювань у плодів, пізній збір урожаю приховує ще й небезпеку приморозків. Дуже бояться низької температури чипсові сорти: достатньо, щоби позначка на термометрі опустилася до 5°C – і крохмаль у плоді перетвориться на цукор; якщо таку картоплю посмажити, вона буде солодкою й темно-коричневою на колір.
Брудна картопля – некрасива. Можна її помити?
Щоб надати картоплі кращого товарного вигляду, її можна помити. Але доведеться одразу продати, бо довго зберігати після цього не вийде.
Іноді картопля має механічні пошкодження на шкірці: зрізи, подряпини. На щастя, бульба чудово вміє сама себе полікувати – якщо перебуватиме в сприятливому для загоєння ран середовищі. Однак, коли на такі проблемні місця потрапить вода, плід почне гнити. Адже у воді запросто переносяться інфекції та хвороби.
Дуже брудну картоплю краще залишити в сухому приміщенні, відтак під час сортування й переміщення земля трохи облетить. Бульба не буде ідеально чистою, зате не зіпсується.
Викопану картоплю не можна одразу нести в льох
Після збору врожаю картоплю слід просушити. На виробництві ми робимо це автоматизовано, регулюючи вологість повітря в ангарі. У домашніх умовах єдиний можливий варіант – висипати картоплю невеликим шаром десь у підсобці чи гаражі.
Одразу нести картоплю в льох чи підвал не можна. Річ знову ж таки в температурі: її слід понижувати повільно – тоді картопля увійде в стан спокою, засне.
Що відбувається з картоплею, яку відразу несуть у холодне? Через різкий перепад температури на ній утворюється конденсат, а це – сприятливі умови для розмноження бактерій і подальшого гниття.
Як створити ідеальні умови для картоплі в льосі?
Найпростіший спосіб зберігання – насипом у дощатих загорожах; оптимальна висота купи – до 1,5 м. Ще краще – покласти картоплю в дерев’яні ящики. Встановити їх можна на підставки, забезпечуючи повітряний просвіт на 15-20 см між їхнім дном і підлогою льоху. Такий же просвіт необхідний між бічними стінками ящиків та стінами підвалу, тому не присувайте ящики з картоплею впритул до бічних стін – дайте бульбам можливість «дихати».
Часто в селах люди кладуть поверх картоплі кормовий буряк. І це добра ідея, оскільки він вбиратиме в себе зайву вологу.
Дуже важливо класти різні сорти картоплі окремо, адже ті можуть мати інакші терміни зберігання. Ранні чи середньостиглі долежать до листопада, а середньопізні та пізні – до наступного літа. Краще не змішувати їх в одну купу, щоб не вибирати звідти підгнилі бульби.
Оптимальні умови для зберігання картоплі такі: температура від 3 до 5°С, вологість повітря – 87-92%.
Правильно вчиняють господарі, які не лінуються обробити льох, перш ніж щось туди нести. Стіни та підлогу можна покропити спеціальним засобом або хоча б побілити: вапно – це чудовий дезінфектор. Іноді в льосі навіть спалюють кілька ряден соломи – висока температура й дим уб’ють шкідників, грибок. Але в цьому способі критично важливе дотримання техніки безпеки, тож для широкого застосування його не рекомендую.
Старші люди часто посипають картоплю в льосі попелом, крейдою чи навіть піском – це трохи допомагає боротися із зайвою вологістю та хворобами. Але якщо картоплі у вас багато, все одно колись доведеться задуматися про правильно збудований погріб чи хоча б облаштування доброї вентиляції у вже спорудженому льосі.
Що робити з позеленілою картоплею?
Зелена картопля – шкідлива й непридатна для вживання. Але це чудовий посадковий матеріал. Через підвищений вміст соланіну така картопля більш захищена від шкідників (зокрема від фітофтори), а також швидше сходить.
Насіннєву картоплю зумисне, перед тим як занести в льох, варто з тиждень потримати на сонці – так вона краще підсохне, а її шкірка потовстішає. До речі, зелену картоплю миші у сховищах оминають – бояться отрути, тож шанси на гарний урожай вищі.
Спілкувався Роман КОМІНЯРСЬКИЙ
Если вы заметили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter
Оставить комментарий