
Варення – корисний десерт, завдяки якому можна насолодитися ягодами або фруктами взимку. Серед різноманіття цієї смачної заготовки на зиму є варення, приготовлене з винограду.
Для виноградного варення використовують білі та чорні плоди. Робити його можна як із кісточками, так і без них. Виноградне варення виходить дуже смачним та ароматним.
Пряне виноградне варення
- Виноград - 1 кг
- Лимонний сік - 1 шт.
- Вода - 100 мл
- Цукор - 800 г
- Гвоздика - 3 бутончики
- Кориця - невеликий шматочок
З лимонного соку, цукру, води і прянощів зварити сироп.
Виноград очистити й кожну ягідку наколоти товстою голкою в декількох місцях. Покласти ягоди у теплий сироп. Впродовж доби варення кілька разів нагрівати до 60-70°С, щоб ягоди повністю просочилися сиропом і не лопнули під час варіння. Наступного дня варення довести до кипіння, вимкнути й настояти ще добу.
Потім варення довести до кипіння, зменшити вогонь і, акуратно помішуючи, варити 5-10 хвилин, поки сироп не загусне й не набуде медово-бурштинового кольору. Розкласти виноградне варення по банках.
Виноградне варення з мигдалем
- Виноград (без кісточок) - 1 кг
- Цукор - 600 г
- Мигдаль - 100 г
- Вода - 1/3 ст.
- Кориця, бодян, лист вишневий
Нагріти воду до кипіння. Покласти в неї листя вишні та виноград. Бланшувати впродовж 1 хвилини. Після цього швидко перекласти виноград у холодну воду, потім у сито, щоб стекла вода.
У гарячій воді замочити мигдаль на 5 хвилин.
У сотейник налити воду, насипати цукор та перемішати. Готувати сироп на середньому вогні до прозорості.
У киплячий сироп пересипати виноград, перемішати й варити на повільному вогні 10 хвилин. Вимкнути і залишити настоюватися на 8 годин, не накриваючи кришкою.
Як мине вказаний час, знову довести варення до кипіння і варити 10 хвилин. Другий раз залишити варення настоюватися на 8 годин.
Загусле варення покласти на нагрів і додати горіхи. Коли варення закипить, вкинути бодян, корицю та проварювати 7-10 хвилин.
Прибрати з варення бодян і корицю. Розкласти варення у стерилізовані банки й закрити стерилізованими кришками.
Джем з винограду "Ізабелла"
- Виноград - 500 г
- Цукор - 170 г
Виноград сорту "Ізабелла" промити проточною водою й відокремити ягоди від гілочок. Скласти ягоди в сотейник, можна трохи їх розім'яти товкачем. Накрити сотейник кришкою та покласти на невеликий вогонь.
Варити ягоди винограду впродовж 10-12 хвилин, поки не пустять сік. Потім ягоди протерти крізь сито.
У сотейник додати цукор і перемішати. Варити джем на сильному вогні, помішуючи. Готовність перевіряти, капнувши трохи джему на блюдце. Якщо крапля не розтікається – джем готовий.
Гарячий виноградний джем вилити у попередньо простерилізовану баночку, закрутити кришкою й перевернути до охолодження. Зберігати його можна в умовах квартири.
Если вы заметили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter
Оставить комментарий