
- Оскільки нині у нас діє мораторій на перевірки, то навіть у магазині можна купити неякісний алкогольний напій, - розповідає в. о. начальника обласної інспекції з питань захисту прав споживачів Надія Кутиніна. – А тому тут вся відповідальність за своє здоров’я та безпеку лягає на покупця. Ось декілька нюансів, які допоможуть уберегтися від підробок.
По-перше, у всіх магазинах, де продають алкоголь, встановлені електронні касові апарати, а тому обов’язково беріть чек. Якщо напій виявиться неякісним, його можна буде здати і повернути гроші.
Будьте уважні та не поспішайте. Звичайно чисто органолептично не можна визначити, чи якісний алкоголь, чи ні. Та є певні ознаки, на які таки варто звернути увагу. Наприклад, перевернути пляшку вверх дном та уважно придивитися, чи немає домішок. Це легко зробити з усіма прозорими напоями. Якщо там є домішки, то це перша ознака того, що алкоголь виготовляли кустарним методом, а тому і якість у нього відповідна. Адже якщо продукт виготовлений на заводі, то він проходить там очистку і тому не має у своєму складі жодних домішок.
Алкоголь забере суттєву частину святкового бюджету
Так само уважно треба розглянути акцизну марку. Якщо акцизна марка наклеєна недбало, неохайно, криво – це теж може означати, що алкоголь виготовили не на заводі. Етикетки та контретикетки на пляшках повинні бути наклеєні якісно, без перекосів, розривів. Також вони повинні бути чіткими і яскравими. Штамп дати розливу, який наноситься заводом-виробником на кожну пляшку, повинен бути чітким і зрозумілим.
Звертайте увагу на маркування. Воно повинно бути нанесено державною мовою. На лицьовому боці етикетки вказують назву держави, назву виробника підприємства та його юридичну адресу, телефон, місцезнаходження, назву вина, місткість посуду, вміст спирту, (% об.), вміст цукру, дату виготовлення продукції, гарантійний термін, а також інформацію щодо придатності та рік тиражу.
Що ж до ввізного алкоголю із-за кордону, то до нього обов’язково повинен бути переклад українською мовою. Це означає, що продукт пройшов контроль і є безпечним для здоров’я споживачів.
Уважно огляньте пробку на пляшці. На ній не повинно бути ніяких подряпин. Фольга, яку використовують для закупорювання пляшок, дуже тонка. Тільки автоматичні лінії на заводах виробляють цю операцію акуратно і точно, не пошкоджуючи фольгу. У підпільних цехах ручними інструментами це зробити неможливо - обов'язково залишаться подряпини.
І ще один нюанс. Якщо у ряду стоять декілька пляшок алкоголю однієї і тієї ж марки, однієї назви, себто ідентичні, то уважно придивіться, чи однаковий рівень розливу в пляшках. На заводах стоїть дозатор, котрий наливає у пляшки рівну кількість рідини. Отож у пляшках рівень напою теж буде однаковим. Трапляється, що у деяких крамницях бачимо що в одній пляшці більше продукту, в іншій менше, то це свідчить про те, що це не заводський розлив. А отже й якість тут може бути сумнівною.
Так само показником якості є ціна. Тим паче у нас є встановлені цінові рамки, наприклад, півлітра горілки зараз коштує не менше п’ятдесяти гривень, якщо ж ціна нижча, то товар, швидше за все, фальсифікований. Так само низька ціна може свідчити про використання менш якісних складників, а також заміни натуральних синтетичними.
Нині скарг на алкогольні напої вистачає. Особливо зараз бари та ресторани торгують, кажуть, контрафактними товарами. Та установи, яка могла б проконтролювати якість, наразі немає.
У будь-якому разі, якщо товар виявився неякісним, варто звертатися до продавця у магазин, щоб він повернув гроші. Можна також звертатися до споживзахисту. Ми надамо методичну допомогу, допоможемо написати заяву тощо.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Если вы заметили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter
Оставить комментарий