• РУС
  • УКР
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Недвижимость
  • Работа
Pogliad.ua – Суббота, 06 Марта 2021
  • Новости 
    • Черновцы
    • Буковина
    • Украина
    • Мир
    • Политика
    • Деньги
    • Интервью
    • Криминал
    • Здоровье
    • Образование
    • Культура
    • Спорт
    • Архив
  • Фото
  • Видео
  • Блоги
  • Афиша
  • Предложения 
    • Авто
    • Быт
    • Строительство
    • Гардероб
    • Продукты
    • Послуги
    • Разное
  • Life 
    • Авто
    • Леди
    • Кухня
    • История
    • Наука
    • Отдых
    • Советы
    • Интересное
  • Пресс-релизы
X
Поиск по сайту
Добавить
X
Добавить объявление / новость
Новость на pogliad.ua
Объявления на vidido.ua
Объявление в газету Від і дО
Размещение информации на ресурсах От и До
X

Нове фото


Форма заявки

X
Размещение объявления с помощью формы - это удобный способ, который экономит Ваше время. После заполнения заявки с Вами свяжется оператор "От & nbsp; и & nbsp; К" с 9-00 до 18-00.
Внимание! Последний срок подачи объявления через сайт - вторник, 18 час.



Спасибо за ваш отзыв!

Заготовляємо овочі на зиму

Новости
31.08.2014 | 16:37
0
4389
Комментировать
Поделиться
Facebook Google+ Twitter Viber Telegram Whatsapp
Распечатать
Заготовляємо овочі на зиму
Консервація - процес тривалий
queen-time.ru
A A A
Перець, баклажани та огірки можна маринувати, квасити та готувати з них закуски і салати

Наразі пора консервацій та заготовок на зиму. Якраз актуальною є заготівля огірків, перцю та баклажанів. Вони будуть в нагоді як за щоденним, так і за святковим столом. Тим паче рецептів для їх приготування є сотні. Та якщо готуєте вперше, краще починати з простих рецептів, не імпровізувати і слідувати вказівкам рецепта.

- Є багато різних способів заготівлі овочів на зиму. Зокрема засолювання, квашення, маринування. Та незалежно від обраного способу потрібно правильно підготувати головні інгредієнти, - каже кухар Ольга Волошена. - Перш за все? продукти повинні бути чисті та без ушкоджень. Якщо овочі будете консервувати цілими, їх варто було б розсортувати за розмірами. Також звертайте увагу і на те, аби продукти були одного сорту, адже різні сорти можуть по-різному реагувати на той чи інший метод готування. Так само має значення консистенція майбутньої консервації. Якщо продукти мають бути цілими, то овочі потрібно підбирати трохи недостиглі або стиглі, але непереспілі. А ось для соусів переспілі овочі та фрукти підійдуть найкраще.

Важливо, щоправда, дотримуватися  основних правил консервування, інакше консервації довго не стоятимуть і всі зусилля будуть зведені нанівець.

Починаємо з термічної обробки

Перед консервуванням деякі овочі слід бланшувати, себто ненадовго занурити в киплячу воду, або ж ошпарити парою. Такий метод потрібний для того, щоб зруйнувати ферменти, які викликають потемніння деяких плодів, а також аби знищити значну частку мікробів. Крім того, з плодів при бланшуванні витісняється повітря, і вони зменшуються в обсязі.

Замість консервантів - оцет

Лише деякі продукти містять органічні кислоти у такій кількості, що їх можна консервувати натуральними. Здебільшого ж, вони потребують додавання оцтової або лимонної кислоти.

Готуємо банки

Банки перед консервуванням зазвичай стерилізують. Окрім традиційних способів стерилізації банок у воді чи парою, зараз посуд для консервування стерилізують у духовках, мікрохвильових печах, пароварках і навіть посудомийних машинах. Те саме стосується і кришок, які перед стерилізацією необхідно ще й ретельно вимити, знявши з них гумки.

У деяких рецептах трапляється спосіб стерилізації банок вже із заготовками. Найпоширенішим способом є кип’ятіння їх у каструлі з водою. Для цього на дно стелять рушник, потім  банку і заливають водою такої ж температури, як і у її вмісту. Рівень рідини досягає плічок банки, якщо залити більше, при кипінні вона потрапить всередину консервів. Щоб уберегти страву від бризок, на горловину кладуть кришку. Час кип’ятіння різний для кожного рецепта, але в основному, воно таке ж, як і при стерилізації порожніх банок кип’ятінням. Після обробки діставайте посуд акуратно за допомогою спеціальних щипців і відразу ж закупорюйте.

- Аби банки не тріскали при наливанні чи накладанні в них консервацій, попередньо їх необхідно нагріти на водяній бані, - каже спеціаліст. - Це роблять таким чином – в каструлю наливають води 2-3 сантиметри від дна, потім кладуть дерев’яну решітку і ставлять на неї банку вниз шийкою, каструлю накривають кришкою. Коли вода закипить ємність треба пропарити протягом 5-10 хвилин.

Здуття і вибух кришок часто свідчить про те, що все було не ідеально вимито, або ж кришка не надто добре закупорена.

Після стерилізації і закупорювання не забувайте перевертати банки і ставити їх кришками вниз на матерію. Якщо на полотні з’явилися мокрі плями, необхідно змінити кришку.

Консервації не люблять спеку

Консерви, приготовлені з дотриманням усіх технологій, можуть стояти досить довго. Найкраще зберігати консерви при температурі від 0 до +10º С. Не можна зберігати консерви при температурі вищій, ніж +20º С, біля пічок та батарей – банки можуть здутися, варення та сиропи стають мутними, а плоди – м’якими. За мінусової температури можуть тріснути банки, а під час розморожування змінюється консистенція продуктів та значно погіршується якість консервів. Варення та джеми на морозі зацукрюються. Погано впливають на якість заготовок і різкі або постійні перепади температури, особливо від мінусової до плюсової, і навпаки. Від цього у консервах може з’явитися пліснява. 

Так само важливо, аби в приміщенні, де є консервація, не було сирості, інакше кришкам може загрожувати корозія. 

Консерви варто зберігати у захищеному від прямих сонячних променів приміщенні. Під дією світла змінюється колір консервованих продуктів, руйнуються вітаміни, значно погіршується смак. Найкраще місце для консервації – це підвал. Якщо ж консервації доводиться зберігати у квартирі,  їх потрібно тримати у темному місці, подалі від джерел тепла.

Уляна ДЕЛІКАТНА

Заготовляємо овочі на зиму
Баклажани

Манжіл

Склад: помідори - 3 кг, баклажани - 2 кг, перець болгарський - 2 кг, цибуля - 1 кг, морква - 300 г, часник - 1 головка, олія - 200 г, оцет 9% - 100 г, сіль - 100 г, цукор - 100 г, перець чорний мелений - 0,5 ч. л., перець гіркий

Приготування: Помідори, моркву, часник треба перемолоти, баклажани  нарізати кружечками, перець  - соломкою, цибулю - напівкружальцями. Всі овочі перемішайте, додайте цукор, сіль, оцет, перець і олію. Доведіть овочі до кипіння і на повільному вогні тушкуйте 40 хвилин. Розкладіть салат в сухі стерилізовані банки і закатайте.

Баклажани у томатному соусі

Склад: баклажани - 2,5 кг, солодкий болгарський перець - 5 шт., томатне пюре - 2,5 л, перець чилі - 1 шт., часник - 2 головки, олія - 0,5 л, цукор - 200 г, сіль - 3 ст. л., оцет - 200 г

Приготування: Баклажани наріжте кружальцями товщиною 3 см. Для томатного пюре подрібніть в блендері помідори. Приготуйте маринад. Для цього доведіть до кіпіння томатне пюре, додайте сіль, цукор, олію, перемелений перець. У кіплячому маринаді проваріть 20-25 хв. баклажани, вони мають легко проколюватися ножем. Потім додайте подрібнений часник та оцет, варіть ще 3 хв. Гарячі баклажани з соусом розкладіть у стерилізовані банки, закрийте кришкою, переверніть та вкрийте покривалом. Залишіть до охолодження.

Ікра з баклажанів з яблуками

Склад: яблуко - 200 г, олія - 2-3 ст. л., оцет - 0.5 ст. л., цибуля ріпчаста - 2 шт., цукор - 1 ст. л., сіль, перець 

Приготування: Баклажани спечіть в духовці, відтисніть надлишок соку. Очищений від шкірки м'якуш підсмажте і охолодіть. Одну цибулину нашаткуйте і протушкуйте, а іншу натріть на дрібній тертці. Баклажани, змішані з цибулею, пропустіть через м'ясорубку, додайте подрібнені яблука, цукор, сіль, перець, оцет і олію. Всю масу добре перемішайте, кип'ятіть 8-10 хв., розлийте в банки і стерилізуйте 60 хв - 80 хв.

Заготовляємо овочі на зиму
Огірки

Огірки в аджиці

Склад: помідори – 2,5 кг, перець солодкий - 1 кг, цукор - 200 г, оцет - 200 г, олія - 200 г, сіль - 3 ст. л., огірок - 5 кг, часник - 2-3 шт., перець гіркий

Приготування: Змішайте до однорідної маси помідори, перець, цукор, оцет, олію і сіль. Масу варіть 15 хв. Потім додайте нарізані кружечками огірки. Варіть, помішуючи, 5 хв., додайте подрібнений часник і гіркий перець. Варіть огірки ще 5 хвилин. Розкладіть огірки з аджикою у стерилізовані банки, закупорте.

Мариновані огірки

Склад: огірки - 3 кг, часник - 3-4 зубчики, хрін - 1 шт., кріп (парасолька) - 2 шт., зелень петрушки - 3-5 гілочок, зелень кропу - 3-5 гілочок, зелень селери - 3-5 гілочок, листя чорної смородини - 10 шт., листя м'яти - 15 шт., оцет 9% - 150 мл. Для заливки на 1 л води: сіль - 100 г, цукор - 50 г

Приготування: На дно банки покладіть зелень, потім щільно укладіть огірки. Зверху покладіть кріп. Обережно, невеликими порціями залийте окріп, накрийте прокип’яченою кришкою і відкладіть на 10 хвилин. Злийте воду і відразу ж залийте знову окропом. Через 10 хвилин воду злийте і залийте гарячою заливкою з оцтом. Наливати треба так, щоб перелилося через край, і швидко закупорити.  Переверніть банки і охолодіть.

Квашені огірки

Склад: огірки - 2 кг, кріп - 3 гілочки, кріп (парасольки) -1-2 шт., лавровий лист - 2-3 шт., часник  - 3 зубчики, перець горошком - 5 шт., перець гіркий стручковий - 1 шт., перець болгарський солодкий  - 1 шт., селера - 3 гілочки, петрушка - 3 гілочки, корінь хрону - 1 шт., листя хрону - 2-3 шт. Для розсолу на 1 л води: сіль 70-80 г

Приготування: Огірки треба вимити, замочити в чистій воді на 6-8 годин. Зелень вимийте, огірки сполосніть чистою водою і складіть в банку. Спочатку на дно покладіть по одній гілочці кропу, селери, нарізаного листя хрону і порізаного кружальцями кореня хрону, один зубок часнику, один лавровий лист. Укладіть шар огірків до середини банки. Потім покладіть перець гіркий і солодкий, зубок часнику, лавровий лист, по гілочці селери і кропу. Знову шар огірків і зверху викласти решту спецій. Парасольки кропу покладіть на самий верх. У холодній воді розчиніть сіль, залийте огірки до самого краю верху банки і залишіть в кімнаті на 1-2 дні. Коли на поверхні з'явиться біла пінка, розсіл злийте, добре прокип'ятіть і знову залийте ним огірки. Відразу ж накрийте підготовленими кришками і закупорте. Переверніть банку на кришку, накрийте теплою ковдрою і поставте солоні огірки охолоджуватися.

Заготовляємо овочі на зиму
Перець

Лечо

Склад: перець болгарський - 5 кг, помідори - 4 кг, цукор - 1 скл., сіль - 2-3 ст. л., олія - 1 скл., оцет 9% - 2 ст. л., перець чорний горошком - 10 шт.

Приготування: Банки промийте з содою, добре сполосніть, простерилізуйте. Кришки прокип'ятіть одну хвилину. Помідори помийте, очистіть від шкірки, розріжте на 2-3 частини, виріжте серцевину, перемеліть. Підготовлені помідори посоліть, додайте цукор, перемішайте і доведіть до кипіння. Перець треба нарізати великими шматочками. У киплячий томатний сік додайте олію і чорний перець. Викладіть болгарський перець, доведіть до кипіння, варіть на середньому вогні 30 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, влийте оцет. Перемішайте і відразу ж розкладіть готове лечо в теплі стерилізовані банки, накрийте кришками і закупорте. Можна банки укутати ковдрою до охолодження.

Солодкий перець з яблуками

Склад: перець солодкий - 4 кг, яблука - 1 кг, кориця - 2 ч. л. Маринад на 1 л води: цукор - 40 г, сіль - 30 г, оцет 6% - 300 г, кориця мелена 1 ч. л.

Приготування: Перець потрібно почистити, розрізати на половинки, бланшувати в киплячій воді 2- 3 хв. і охолодити. Яблука розрізати на 4 скибочки, бланшувати 1-2 хв. і охолодити. В банки, чергуючи, укладіть перець з яблуками. Стерилізуйте при 90° С - 20 - 25 хв. Закупорте.

Салат з різнокольорового перцю

Склад: перець різнокольоровий - 5-6 кг. Маринад: вода - 1 л, оцет - 1 скл., олія - 1 скл., цукор - 1 скл., сіль - 2-3 ст. л.

Приготування: Змішайте інгредієнти для маринаду, варіть 5-10 хвилин. Зелений, оранжевий, жовтий, червоний перець наріжте соломкою і викладіть в гарячий маринад. Проваріть 2-3 хвилини. Розкладіть салат у стерилізовані банки і закупорте.

Теги: овочі – зима – огірки – консервація – поради – перець – баклажани

Если вы заметили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Похожие записи

Правильний догляд за урожаєм забезпечить вас вітамінами до весни
Правильний догляд за урожаєм забезпечить вас вітамінами до весни
Свіжий сік зберігаємо в морозилці
Свіжий сік зберігаємо в морозилці
Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
Сезонні овочі подарують не тільки свіжий смак, а й здоров’я
На ринках Чернівецької області овочевий бум
На ринках Чернівецької області овочевий бум
krystik (krystik)
X
Орфографическая ошибка в тексте:

Оставить комментарий

Минимальная длина комментария 5 символов  Выход
Unknown user
Минимальная длина комментария 5 символов  Выход
Unknown user
Ми на зв’язку!

Популярные новости

Стрілкам годинника дамо спокій
Стрілкам годинника дамо спокій 28.02 11:05
  6   43658
Магнітні бурі у березні будуть штормити дуже сильно
Магнітні бурі у березні будуть штормити дуже сильно 28.02 19:21
  0   23488
Молочний завод у Чернівцях виробляє молоко, кефір та сметану під 2-ма марками
Молочний завод у Чернівцях виробляє молоко, кефір та сметану під 2-ма марками 19.02 13:55
  1   16683
На польському кордоні затримали 42-х українців
На польському кордоні затримали 42-х українців 08.02 23:10
  2   11364
У Чернівецькому районі зіткнулися дві автівки
У Чернівецькому районі зіткнулися дві автівки 22.02 14:26
  0   9662
© 2003 – 2021
Использование материалов pogliad.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий - гиперссылки) на pogliad.ua.
Проект входит в медиа группу

Фоторепортажи

До Чернівців із зони проведення ООС повернулися 20 буковинських поліцейських
До Чернівців із зони проведення ООС повернулися 20 буковинських поліцейських Сегодня в 12:13
Буковинка прикрашає життя квітами і мальовничими пейзажами
Буковинка прикрашає життя квітами і мальовничими пейзажами Вчера в 13:48
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій Вчера в 12:43

Видеорепортажи

Цього року на Буковині реконструюють Їжівську школу
Цього року на Буковині реконструюють Їжівську школу Вчера в 14:57
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій
Пікет під Чернівецькою ОДА: ресторатори вимагають пільг та гарантій Вчера в 12:43
Марія Поліщук: Ми вакцинувати повинні не тільки багато, але й швидко
Марія Поліщук: Ми вакцинувати повинні не тільки багато, але й швидко 04 Мар 2021 в 20:08

Меню

  • Черновцы
  • Буковина
  • Украина
  • Мир
  • Политика
  • Деньги
  • Криминал
  • Здоровье
  • Образование
  • Культура
  • Спорт

Редакция

  • Контакты
  • Рекламодателям
  • Від і дО

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

г. Черновцы, пр. Независимости 96, 6 этаж

Соцсети

Разработка сайта – Brilliant IT
  • Новости
  • Фото
  • Видео
  • Блоги
  • Интервью
  • Обзор
  • Life
  • Новости компаний
  • Карта сайта