Суп з брокколі з сирними чіпсами
Суп з брокколі – хороший вибір для легкої вечері. Готується швидко, відмінно насичує і зігріває. Саме те, коли немає сил і часу на підготовку і хочеться виділити годинку-другу на релакс біля телевізора або з книгою в руках.
Смачно і швидко. Гаряченький суп хороший, коли немає бажання довго стояти біля плити, а хочеться швиденько наїстися, зігрітися, подобрішати і відпочити. Цього разу – з брокколі. І якщо ви готуєте легку вечерю для дітей, дуже навіть радимо рецепт. Впевнені, що в такому вигляді вони полюблять брокколі, в якій, як і в будь-якій капусті, багато клітковини для здоров’я кишечника та імунітету. Тільки не варіть овоч довго, щоб не втратити користь.
- 400 г замороженої брокколі
- 1 літр молока
- 1 цибулина
- 3-4 зубчики часнику
- 4 ст. л. вершкового масла
- 2 ст. л. борошна
- спеції
- 100 г твердого сиру (для чіпсів)
- зелена цибуля (для подачі)
Приготування:
Цибулю і часник очистіть, подрібніть і обсмажте на вершковому маслі прямо в каструлі. Коли вони підрум’яняться, додайте борошно. Обсмажуйте ще пару хвилин.
Влийте молоко, перемішайте і варіть близько 5-10 хвилин, після чого додайте брокколі, спеції і тримайте на вогні ще 5 хвилин, поки капуста не стане м’якше.
Суп збийте занурювальним блендером. Подавайте з подрібненою зеленою цибулею і сирними чіпсами. Їх можна зробити заздалегідь. Це теж легко і швидко.
Гордон Рамзі радить вибирати для чіпсів пармезан, але можна і будь-який інший твердий сир, чеддер наприклад. Сформуйте з тертого сиру кола на папері для випічки, змащену рослинною олією, можна додатково присмачити прянощами. І відразу в розігріту до 180 градусів духовку хвилин на п’ять, буквально до золотинки. Зробити сирні чіпси можна і в мікрохвильовці, вафельниці, навіть на сковороді. Захрумтять вони, коли охолонуть.
Сирна лазанья з кабачків з рікоттою і базиліком
Класична лазанья з листів тіста, що чергуються з овочами, сиром, жирними соусами бешамель і болоньєзе, є не кращим вибором для легкої вечері. Страва ситна і багатокомпонентна, ще й віднімає багато часу на приготування, особливо якщо у вас немає покупних листів для лазаньї. Тому сьогодні у нас швидкий варіант, причому ПХ, з кабачків або цукіні. Вони в рецепті замінюють звичне тісто. Спробуйте повторити і побачите, що це не менш смачно. Якщо мінімізувати кількість сиру, цілком придатна легка вечеря для коханого або коханої на дієті.
- 3-4 кабачка або цукіні
- 300 г рікотти
- 0,5 скл. тертого пармезану
- 1,5-2 скл. тертої моцарели
- 1 яйце
- 3-4 зубчики часнику
- 700 мл томатного соусу
- мускатний горіх
- чорний перець
- сіль
- невеликий пучок базиліка
Приготування:
Кабачки або цукіні вимийте, просушіть і наріжте тонкими слайсами. В один шар розподіліть на паперових рушниках і посипте сіллю. Через 10 хвилин промокніть, щоб прибрати надлишки вологи.
Важливий момент. Щоб лазанья не була водянистою, скибочки кабачків і цукіні повинні бути дуже тонкими. Їх додатково можна погрилити з двох сторін.
Змішати яйце, рікотту, чорний перець, мускатний горіх, подрібнений часник, базилік (залиште трохи для подачі) і половину тертого пармезану.
Дно форми для запікання змастіть томатним соусом. Зверху інгредієнти в кілька шарів: овочі, суміш з рікотти, терта моцарела. Верхній шар змастіть томатним соусом, закрийте моцарелою і пармезаном. І відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. Як тільки овочі стали м’якими, а сир зарум’янився, можна діставати з духовки і подавати, прикрасивши листям базиліка.
Ніжні курячі котлетки з виноградно-імбирним чатні
Відмінний варіант при правильному харчуванні і для тих, хто стежить за фігурою. Вечеря повинна включати продукти, багаті на білок, необхідний для будівництва м’язів і кісток, і клітковину, що дає тривале насичення і стимулює вироблення «хороших» кишкових бактерій, які важливі для імунної системи.
І ми пропонуємо побалувати себе ніжними котлетками з курячого фаршу та нежирного сиру. Будемо знову включати духовку, щоб: без розбризканого жиру на плиті, кіптяви на кухні і зайвих калорій. Доповніть котлети чашкою зеленого горошку, квасолі або улюбленими овочами – і це ідеально.
- 500 г курячого фаршу
- 250 г сиру (5% жирності)
- 1 яйце
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- спеції
Приготування:
Цибулини і часник очистіть і подрібніть.
Змішайте інгредієнти, зліпіть ПХ-котлетки, розподіліть їх на деку, збризніть водою, щоб вони вийшли соковитими, і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на півгодини.
Сьогодні познайомимо котлетки з виноградно-імбирним чатні. Так називають традиційні індійські соуси, що відтіняють смак основних страв. Для гострих страв вибирають негострі чатні і навпаки. Чатні можуть бути і сирими, і вареними, з’їдають їх відразу після приготування або консервують в банки.
У виноградний сезон доповніть курячі котлетки солодко-кислим виноградним чатні з імбиром і м’ятою, що збадьорить смакові рецептори.
Салат з тунця з білою квасолею
Секрет швидкого салату – в мінімумі продуктів, що вимагають термічної обробки, і простій (базовій) заправці. Легкий салат на вечерю – це відмінна ідея. Подружіть в ньому бобові, джерело якісного рослинного білка, тунець, також багатий білком, а також незамінними жирними кислотами Омега-3, і овочі.
Важливий момент. Щоб знизити калорійність готової страви, вибирайте тунець у власному соку, а не в маслі. Його можна і на сендвічі, і в пасту, пироги, пиріжки, слойки.
Будемо робити багато салату, відразу на велику сім’ю. Якщо у вас запланована легка вечеря на двох, зменшіть кількість інгредієнтів.
- 200 г консервованого тунця у власному соку
- 200 г консервованої квасолі
- 200 г консервованого нуту
- 1 невелика червона цибулина
- 1 свіжий огірок
- 5-6 помідорів чері
- 1 авокадо
- велика жменя оливок без кісточок
- 2 ст. л. яблучного оцту, 1 ч. л. цукру і щіпка солі (для маринаду)
- листя зеленого базиліка
- 2-3 ст. л. оливкового масла
- 1 ст. л. бальзамічного оцту
Приготування:
Спершу замаринуйте цибулю. Просто очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями, обдайте окропом і залийте розведеним яблучним оцтом з цукром і дрібкою солі.
Поки цибуля маринується, підготуйте інші інгредієнти. Вимийте і просушіть листя базиліка, наріжте очищений авокадо, огірки, черрі, оливки.
З консервованих квасолі, нуту і тунця злийте рідину, з маринованої цибулі теж. У мисці для салату акуратно змішайте всі інгредієнти, крім тунця, базиліка і авокадо, і заправте оливковою олією і бальзамічним оцтом. Додайте інші компоненти – найніжніші – і готово. З шматочком свіжого зернового хліба – просто wow!
Можна сміливо грати з рецептом, міняти інгредієнти, мінімізувати склад, скоротивши, скажімо, до консервованого тунця, квасолі, зелені і спецій. Сюди б ще мариновані огірочки, щоб розбудити смакові рецептори. За швидкістю приготування вийде салат-рекордсмен. У п’ять хвилин вкладетеся. Можна, навпаки, зробити страву складніше, приєднавши, наприклад, бланшировану спаржеву квасолю, кукурудзу, варені яйця, кульки моцарели, наворожити багатокомпонентну заправку. Рецепт зовсім не боїться експериментів. Всім смачного!
