Вибір вершкового масла у магазинах нині надзвичайно великий як за ціною, так і за якістю. Та попри високу ціну, 200-грамова пачка коштує 15-30 гривні, якість бажає кращого. Адже ні для кого не таємниця, що до групи молочних товарів додають рослинні жири, і знайти справжнє масло складно.
Приготувати вершкове масло можна і в домашніх умовах. Зробити це можливо швидко з допомогою кухонних приладів, таких як маслобойка, блендер, міксер, або ж дідівськими методами – збиваючи вручну в трилітровій банці.
Масло за 20 хвилин
Буковинка Валентина Мельник магазинне вершкове масло купує рідко. У сім’ї вже давно звикли їсти масло домашнє. Адже воно і смачніше, а тепер виходить ще й дешевше.
Раніше сім’я Мельників тримала двох-трьох корів. То ж сметани для виготовлення масла вистачало свого. Для того щоб отримати вершки, молоко пропускали через сепаратор, а вже тоді з нього робили масло в електричній маслоробці.
Тепер Валентина Мельник сметану купує у знайомих на ринку. Треба брати свіжу, жирну, солодку машиновану сметану. Адже, якщо вона буде мати гіркуватий присмак, таке ж буде й масло, радить жінка.
Для отримання смачного масла треба брати свіжу, жирну, солодку машиновану сметану
Масло готуємо так: беремо три літри охолодженої машинованої сметани, заливаємо у маслоробку. Додаємо туди літр свіжого охолодженого вареного молока або води. Збиваємо 15 хвилин. Відтак ще раз потрібно ввімкнути прилад на 15 хвилин. Якщо маса стала однорідною, масло готове. Після збивання його потрібно вибрати із маслоробки, промити водою, стиснути та зібрати у банки або скляну посудину для зберігання. Зберігати масло довго можна у морозильній камері. Якщо плануєте їсти його відразу, достатньо буде тримати у холодильнику.
Із трьох літрів жирної сметани виходить 2-2,5 кілограма масла. Якщо сметану купувати на ринку по 35 гривень за літр, кілограм готового масла коштуватиме приблизно 50 гривень.
Майстер-клас з приготування масла вручну
1. Підготуйте сметану для збивання. Вийміть її з холодильника, аби набрала температури навколишнього середовища. З холодної сметани масло збити дуже важко, а з теплої масло буде м’яке. Найкраща температура сметани для приготування вершкового масла – 20-25 градусів.
2. Заповніть банку сметаною.
3. Влийте підготовлену сметану в чисту скляну банку і закрийте капроновою кришкою.
4. Енергійними струшуваннями вгору-вниз збиваємо сметану. Якщо сметана густа, то це робити важче. Якщо сметана дуже густа, додайте трохи молока. Можна додати замість молока воду.
5. Продовжуйте трясти доки не почнуть утворюватися крупинки. Коли крупинки масла почали збиватися в грудку, зменшуємо інтенсивність рухів. Масло можна вважати готовим, якщо вміст налитого в банку незначно зменшився, а під час зіткнення із стінками банки, маса залишає сліди.
6. Злийте вміст банки у чисту емальовану миску або каструлю, можна використовувати і керамічний посуд.

7. В отримане масло додаємо невелику кількість холодної води. Розминаємо ложкою масло допоки вода не помутніє. Злийте воду, відтак заливаємо масло знову чистою холодною водою. Повторюємо процедуру кілька разів.
8. Вичавіть із отриманого масла воду. Зробити це можна натисканням ложкою.
Як робили колись
Здавна селяни збивали масло в посуді зі збивачкою – дерев’яною хрестовиною на довгій ручці.
Можна збивати масло в дерев’яному і скляному посуді, навіть у трилітровій банці, щільно закритій поліетиленовою кришкою. Важливо, щоб у посуді залишався вільний простір, де маса могла б збиватися в грудку. Потрібно банку закрити кришкою і збовтувати у руках до отримання потрібного результату.
Також збивали масло у липовій діжці. Для виготовлення діжки брали поліно завдовжки 120-140 см, видаляли з торця середину, забивали дно, а збоку прорізали отвір 10-15 см, через який треба залити сметану.
Аби приготувати масло такими способами, потрібно банку зі сметаною покласти у теплу воду, щоб підігрілася і легше збивалася. Щойно з’являються крихти жиру, їх прополіскують і очищують від сироватки. Потім сироватку з маслоробки зливають, наповнюють її водою і знову збивають. Воду змінюють. Жир вибирають шумівкою на тарілку і придавлюють кришкою від маслоробки. Зберігати таке масло треба в темному місці в підсоленій криничній воді до трьох тижнів, воду треба міняти.
Норма споживання вершкового масла
Мінімальна добова норма для здорової людини – 10 г, але можна вживати до 30 г.
Ольга МАКСИМЮК
Ціни на вершкове масло
Жирність продукту | Ціна в грн./за 200 грам |
Масло 62% | 17 |
Масло 72,6% | 14,85 |
Масло 73% | 16,38 |
Масло 80% | 30-32 |
Масло 82% | 18-30 |
Спред 62,5 | 8 |
Спред 72% | 7,54 |
Спред 72,5% | 7,98 |